Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Není poník jako poník!

17. 10. 2012 | Zvířátka

Poník není malý kůň, jak si občas někdo myslí, ale samostatný živočišný druh. Se vstupem naší republiky do EU, ale i dříve, dovezlo několik nadšenců pro minikoně do České republiky nová, do té doby se u nás nevyskytující, plemena minikoní. Dnes spousta lidí žijících ve vlastním domě touží po tom pořídit si právě některý druh poníka. Vede je k tomu dedukce, že malý koník potřebuje méně péče, než běžný kůň. Takový poník toho ale potřebuje velice hodně.

Začíná to už ustájením malého zvířecího kamaráda. Je třeba udělat stěny, dveře, okno, podlahu, žlaby, napájení a mnoho dalšího. Stáj musí být dostatečně teplá, aby v ní poník mohl bez újmy na zdraví strávit zimu. Pro teplé období musí být nejlépe v sousedství stáje také pastvina, kde bude mít poník dostatek prostoru pro volný výběh a možnost se pastvit. Výběh pro ponyho musí být ohrazený nejlépe elektrickým ohradníkem. Nezapomínejte také na vhodný přístřešek s možností úlevy ve stínu v horkých dnech a vodu v ohradě pro lepší pohodu při pobytu venku.

Není poník jako poníkVáš poník bude potřebovat spoustu péče, tak jako každý živý tvor. Dalo by se říci, že čím je zvířátko větší, tím potřebuje více péče. Poníci jsou navíc často hodně tvrdohlaví a lehce si zvyknou na společnost člověka, kterou vyžadují. Takže život s poníkem obvykle není jen lehkomyslná zábava, ale tvrdá dřina. Nesmíte také zapomenout na potravu, které je zapotřebí opravdu hodně. Musíte si opatřit píci, oves, mrkev, řepu, minerální přísady a na zimu taky seno.

Čistit poníka musíte nejlépe ráno a pak po každé jízdě. Poník vám vaši péči jistě oplatí. Je to veselé zvířátko, které vás rádo povozí. Nezapomínejte také na veterinární dohled, který mu velice usnadní život.

Kartáč, hřeben, stěrka, hřbílko, houba, štětec, kopytní háček, podbradní řetízek, udidlo, deka, sedlo, kamaše, strouhavky, bandáže, zvony, vodítka, reflexní pásky a spoustu dalšího… Že vám to nic neříká? To je jen část výbavy, kterou si budete muset pořídit k péči o svého minikoníčka.

 

Uvedu nejzákladnější plemena poníků, s kterými se u nás můžete setkat:

Shetlandský pony – typ mini – výška do 87 cm (ČR)                                 Již přes sto let se jeho cílevědomým chovem zabývá země jeho původu – Velká Británie. Správný minishetland musí mít stejné typické znaky plemene, jako shetland typu standardního, který je o málo vyšší – do 107 cm. Typickým znakem shetlanda je jeho robustní postava. Má mít krátkou, v týle širokou hlavu s malými oušky. Oči co nejtmavší, s živým výrazem. Krk by měl být krátký, široký a svalnatý. Kohoutek výrazný, hřbet pevný, bedra krátká, přecházející do kratší, mírně spádité zádě. Hrudník široký, nohy silné a rovné. Chody prostorné a vydatné. To, co dělá shetlanda shetlandem je také jeho bohatá, hustá hříva a ocas a samozřejmě i delší rousy na končetinách. Barvy u shetlandů jsou povoleny všechny, až na skvrnitost apaloos. Strakaté ano – skvrnité ne!

Povahu by měl mít shetland klidnou, dobráckou, ale s dostatečným temperamentem.

Minihorse – výška do 86 cm                                                                        V současné době jsou u nás minihorsové američtí, kanadští a britští. Nepatrně se od sebe liší podle toho, jaké plemeno minikoní použila ta určitá země původu ke šlechtění. Minihorse je mladé stále se ještě tvořící plemeno a jak už říká jeho název, má být zmenšeninou velkých plemen koní. Ideální je lehký, jemný koník všech barev, sloužící jako domácí mazlíček nebo v zápřeži.

Miniapaloosa – výška do 86 cm                                                                     Je to prakticky barevný ráz minihorsů. Velmi módní plemeno minikoní. Jsou to koníci ve všech barevných typech skvrnitosti apaloos. Byli speciálně šlechtěni pro tuto barvu. Ve Velké Británii jsou podobní poníci chováni pod názvem SPOTTED PONIES.

Falabella – výška do 86 cm                                                                       Toto plemeno minikoní bylo vyšlechtěno rodinou Falabellů z ranče Recero de Roca u Buenos Aires v Argentině. Je rodinným tajemstvím, jak se jim to podařilo a to si také pečlivě střeží. Kolují pouze dohady o vzniku tohoto koníka. Zřejmě došlo na základě přírodních podmínek a úzké příbuzenské plemenitby ke genetické mutaci. Tito koníci jsou citlivější a choulostivější. Povahu má falabella mírnou a kamarádskou. Jsou podobně jako minihorsané zmenšeninami plemen velkých koní. Jsou chováni jako mazlíčci a nemůže si je pořídit každý, pro jejich značně vysokou cenu. Čím menší, tím dražší! V zahraničí jsou běžně chováni kříženci těchto miniplemen a v průkazech původu mají v kolonce plemeno uváděno dle % krve chovatelského zájmu.

Pegonela - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Není poník jako poník!:

Není poník jako poník!
Není poník jako poník!
 



Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
Ta péče musí být hodně náročná, jak časově, tak finančně.
Obrázek uživatelky
profil
Poník není samostatný druh, jak si myslí autorka článku, ale pouhé miniaturní plemeno koně domácího. Domestikované formy zvířat nemají status druhu, proto ani samotný kůň domácí (Equus ferus caballus) není samostatným druhem, ale pouze formou, v některých taxonomiích poddruhem Equus ferus. Miniaturní plemena vznikají vlivem specifických podmínek, často na ostrovech (např. také zakrslí sloni ve Středomoří). Jen takový malý exkurz do světa biologie, pro pořádek =).
Obrázek uživatelky
profil
to jsem netušila,že je tolik druhůSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík jejda, těch poníku je...
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles