Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Než si pořídíte zakrslého králíka

12. 09. 2009 | Zvířátka
Před nákupem roztomilého ušáka je potřeba odpovědět si na několik otázek: Budu mít čas se o králíčka starat (průměrně hodinu denně)? Mohu mu zajistit dostatek volného pohybu? Mám v bytě kam umístit klec (neměla by být u televize, v kuchyni ani v průvanu)? Kdo mi králíka pohlídá např. při dovolené? Není někdo z rodiny alergický na králičí srst (doporučuji nechat udělat testy všem členům rodiny, vyhnete se tak nepříjemnému shánění nového domova pro domácího mazlíčka)? Zajistím mu v případě nemoci odpovídající péči (veterinární péče je dost finančně náročná)?

Pokud na všechny otázky odpovíte ano, můžete začít vybavovat klec. Její výběr není dobré podcenit. Ideální rozměry jsou 70-120 cm na délku, na šířku okolo 45 cm a plastová spodní vanička by měla být vysoká okolo 14cm (tato výška je praktická, protože hobliny nevypadávají a zároveň králík přes okraj vidí). Vrchní díl je nejlepší mřížovaný.

Chov zakrslého králíka – než si ho pořídíteV kleci nesmí chybět nádobka na krmivo (osvědčila se mi keramická, protože ji králík nemůže snadno převracet a hlodat), jesličky na seno a napáječka nebo miska na vodu. Vhodná je také spací budka (můžete si jí vyrobit ze dřeva doma, ale je běžně k dostání ve většině zverimexů).

S výběrem samotného králíčka nespěchejte. Nejdříve se rozhodněte, zda chcete jednoho nebo dva králíky. Pokud máte dostatek místa, je lepší pořídit dvojici. Nejlépe se spolu snáší dvě samičky. Páreček by měl neustále mladé a mezi dvěma samci po několika měsících začne boj o hierarchii. Samice je vhodnější i pokud se rozhodnete pro chov jen jednoho králíčka. Samci bývají neklidní a svůj revír (i nábytek a zdi) si značkují stříkáním moči až do výšky 20cm.

Při nákupu věnujte pozornost zdravotnímu stavu zvířete. Králík v dobré kondici má lesklou hebkou srst bez holých míst, jasné oči, čistý nos, nekýchá, nekašle a hlavně je aktivní a zvědavý. Králíčky bez problémů seženete ve větších zverimexech, ale na výstavách drobného zvířectva (pořádají je chovatelské spolky) je větší výběr zvířat a tedy i větší šance koupit čistokrevného ušáka, lepší ceny a navíc králíci nejsou stresováni zvykáním si na nový domov v obchodě …

Slunecko13 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Než si pořídíte zakrslého králíka:

Než si pořídíte zakrslého králíka
Než si pořídíte zakrslého králíka
Než si pořídíte zakrslého králíka
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Tak já mám v plánu pořídit králíčka. Ale jakou klec? https://www.zooo.cz/dratena-klec-cerna-dva-vchody-120x76x82cm-P19146/. tahle by stačila? A jak často pouštět z klece?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles