Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nezkracujte život vašich domácích mazlíčků obezitou!

13. 08. 2018 | Zvířátka
-Komerční sdělení-

Vydatná strava v nemalém množství na straně jedné a nedostatek pohybu na straně druhé. Tato nerovnováha energetického příjmu a výdeje se týká nejen lidí, ale i psů a koček.

Lidé dopřávají jak sobě, tak svým domácím mazlíčkům pochoutky a pamlsky, jenže hýbou se stále méně. Nadváha a obezita proto není problémem pouze lidské populace, avšak čím dál častěji ohrožuje i domácí mazlíčky.


krmivo Royal Canin


Čím krmit?


Ke snížení kalorického příjmu vedou dvě cesty - nadále používat původní krmivo ve sníženém množství, nebo zvolit speciální krmivo se sníženým kalorickým obsahem určené k hubnutí. „První možnost nedoporučujeme, protože snížením krmné dávky může dojít k nezdravému hubnutí, které je způsobené nedostatkem nezbytných živin (aminokyselin, vitamínů, minerálních látek),“ vysvětluje veterinární lékařka Podratzká a doplňuje: „Běžná krmiva jsou namíchána tak, aby při normální krmné dávce obsahovala odpovídající množství kalorií i nezbytných živin. Pokud je tato dávka výrazně snížena, může dojít k úbytku svalů a poruchám, které jsou způsobeny nedostatkem potřebných výživných látek. Naopak krmiva určená k hubnutí mají menší kalorický obsah a vyšší množství esenciálních živin.“ V ideálním případě by pes měl být krmen ve 2 až 4 dávkách a pro krmení by měl být určen pouze jeden člen domácnosti. Tak vzniká kontrola nad tím, aby ostatní členové domácnosti psa nepřikrmovali.

Veterinární dieta Royal Canin Satiety


Výsledky klinické studie, během níž byla po dobu 3 měsíců podávaná zvířatům (926 psů a 413 koček) krmiva Satiety, prokázaly účinné snižování váhy a omezení projevů žebrání. U 97 % zvířat došlo ke snížení váhy a významné úbytky váhy byly zaznamenány již po dvou týdnech. Dále bylo zjištěno, že dieta Satiety pomáhá regulovat projevy žebrání u 82 % zvířat.

krmivo Royal Canin Satiety„Největším přínosem této diety je, že zvířata s ní nehladoví. Obsahuje slupky jitrocele vejčitého (psyllium), což je vláknina, která velmi dobře váže vodu, a to až do 10násobku své hmotnosti. Díky vyšší viskozitě reguluje vyprazdňování žaludku a posiluje pocit sytosti tím, že reguluje vstřebávání živin ve střevě,“ vysvětluje MVDr. Markéta Bosáková, veterinární lékařka ze společnosti Royal Canin a doplňuje: „Zvířata proto mají pocit sytosti a spokojenosti i mezi krmením.“

Aby při snižování hmotnosti nedocházelo ke ztrátě svalové hmoty, má dieta Satiety zvýšený obsah bílkovin. Tato ochrana netučné tělesné hmoty vede také k tomu, že snížení hmotnosti je dlouhodoběji udržitelné. Obsah minerálních látek a vitamínů je v té dietě Satiety zvýšený na 200 % doporučené denní dávky, aby úbytek energie byl správně kompenzován. Jedná se o kompletní krmivo, takže není problém jej používat dlouhodobě. Naopak je tím zabráněno případnému jo-jo efektu.


Spolupráce celé rodiny


Do programu hubnutí je třeba zapojit celou rodinu. Všichni členové domácnosti se musí ubránit jakémukoli přikrmování a podávání pamlsků, zejména v případech, kdy se je zvíře snaží vyloudit. Všichni by měli respektovat nová pravidla a nesnažit se zvířecímu příteli přilepšit.
„Žebrání zvířat je běžné, ale často si ho mylně vykládáme,“ upozorňuje veterinární lékařka Bosáková. Podle studie Satiety připouští 3 z 5 majitelů zvířat, že jejich domácí mazlíček žebrá buď neustále, nebo přinejmenším často. V mnoha případech se však nesnaží získat jídlo nebo pamlsky, ale dožaduje se pozornosti. K rozvoji obezity tak může přispět neznalost přirozeného chování zvířete. Například snaha koček o kontakt s majitelem je často mylně vysvětlována jako projev hladu a žebrání o jídlo. Přitom kočky nemají potřebu sociálního setkávání a komunikace během krmení. Kočka, která si původně ke svému majiteli přišla jen pro pomazlení, velice rychle zjistí, že navázání kontaktu s majitelem jí návdavkem přináší i odměnu v podobě potravy nebo pamlsku a začne toho zneužívat. „Když se váš domácí mazlíček začne dožadovat pozornosti, nesahejte rovnou po pamlscích, ale pohrajte si s ním, pohlaďte ho, vykartáčujte mu srst nebo jděte na procházku,“ říká MVDr. Markéta Bosáková a doplňuje: „Pokud už není zbytí, odeberte granule z odvážené denní dávky nebo sáhněte po nějaké zdravé alternativě pamlsků, např. kousku mrkve nebo cukety, plátku banánu či nesolených rýžových krekrech, rozlámaných na kousky. Pamlsky by však neměly přesáhnout 10 % denního příjmu kalorií.“

Více informací na www.royalcanin.cz

Jak překrmujete svého psa ?















Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Nezkracujte život vašich domácích mazlíčků obezitou!:

Nezkracujte život vašich domácích mazlíčků obezitou!
Nezkracujte život vašich domácích mazlíčků obezitou!
Nezkracujte život vašich domácích mazlíčků obezitou!
Nezkracujte život vašich domácích mazlíčků obezitou!
Nezkracujte život vašich domácích mazlíčků obezitou!
Nezkracujte život vašich domácích mazlíčků obezitou!
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4   5   6  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkSmajlíkA já jen tři...jak to dělají ostatní?To nechápu...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Tak mám jen jedny.... a to je to zrovna surovina, kterou vůbec nemám :-(
Obrázek uživatelky
profil
04. 11. 2018 22:15 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
04. 11. 2018 22:10 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
04. 11. 2018 22:06 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
04. 11. 2018 22:03 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
Obrázek uživatelky
profil
04. 11. 2018 22:14 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
04. 11. 2018 22:10 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
04. 11. 2018 22:06 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
04. 11. 2018 22:01 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
Obrázek uživatelky
profil
04. 11. 2018 22:14 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
04. 11. 2018 22:10 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
04. 11. 2018 22:05 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
04. 11. 2018 22:00 Sebrán "Šperky" za 20 bodů
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles