Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Nezvaní hosté v příbytcích

20. 03. 2021 | Zvířátka
Dětský organismus je v prvních týdnech života velice citlivý na alergeny ve vnitřním prostředí. K nim patří na prvním místě domácí prach. Obsahuje výkaly roztočů a části jejich těl, šupinky lidské kůže, vlasy, chlupy zvířat, plísně a další mikrobiologický materiál. Stačí si ten výčet přečíst a člověk má husí kůži po těle.

Pro vznik a rozvoj alergie jsou nejvýznamnější skupinou roztoči. Jejich množství v bytě v průběhu roku kolísá. Nejvíce jich bývá koncem léta - v září, nejnižší je výskyt v lednu a v únoru. Roztoči milují teplé prostředí a relativní vlhkost.
Nejčastěji můžeme roztoče nalézt v bytových textiliích, jako jsou koberce, záclony, přehozy, čalounění a plyšové hračky. Největší „roztočí farmou“ se ovšem stávají lůžka a lůžkoviny.

PavoukPrávě zde mají tito členovci ideální podmínky pro život. Lidské tělo je každou noc samo zásobuje dostatkem potravy, vyhřívá jim lůžko a rovněž dechem a potem příhodně zvlhčuje vzduch. Proto mají alergici největší problémy v noci a po ránu. Mnoho roztočů se nachází i v plyšových hračkách a podobných předmětech, zejména jsou-li umístěny na lůžku. Z lůžka se roztočové alergeny a částečně i roztoči dostávají do prachu v ložnici a odtud se mohou šířit i do ostatních místností. Průměrně 80 % roztočových alergenů v bytě pochází z postelí.

Během svého života dokáže takový roztoč vyprodukovat až 200x více exkrementů, než je jeho váha. Uvádí se, že v jednom gramu prachu žije přibližně 1500–5000 roztočů. Zatímco pylu se jen tak snadno nelze vyhnout, s prachem a roztoči se dá alespoň částečně bojovat. Všechna opatření spočívají v odstranění alergenů z interiérů. Je vhodné dostatečně větrat během celého roku všechny místnosti a dále pravidelně (nejlépe každý den) větrat polštáře, deky i matrace – nejlépe na slunci.

V domácnosti se vyskytuje řada dalších nezvaných hostů. Patří mezi ně brouček Potemník ničivý. Je černý, velký asi 5 mm, má protáhlý tvar těla. Napadá hlavně mouku, čokoládu, ořechy nebo sušenky. Je to všežravý brouk s mimořádně velkou rozmnožovací schopností.

V čokoládě, těstovinách, koření či sušeném ovoci se může objevit asi 2,5 mm velký Lesák skladištní. Je to velmi průbojný brouk, který se ke své pochoutce dostává i přes silné obaly. Na rozdíl od potemníka není hygienicky závadný, ale dovede svými výtrusy potravu mechanicky dokonale znečistit a svým apetitem i dokonale zkonzumovat.

Nejnepříjemnější a také nejhouževnatější bývá v bytě lezoucí hmyz. Mravenec, faraon, šváb, neškodná rybenka, nebo škvor. Mezi letoucí hmyz patří také pavouci.

Dalším indikátorem nezdravého prostředí jsou plísně, které najdeme především tam, kde je vysoká vlhkost, nedostatečný přívod čerstvého vzduchu a slunečního záření. Alergie na domácí prostředí se projevuje už u těch nejmenších miminek a většinou u nich přetrvává celý život.


speedyy 58 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
V byte nemávame žiadnu háveď (len sem-tam nejaký pavúčik), ale na chate sme vlani na jar mali mravcov v celej kuchyni a hlavne v cukorničke. Všetko som musela vyložiť, vystriekala som linku aj všetky škáry biolitom, vyumývala a viac sa neobjavili. Som zvedavá tento rok.
Obrázek uživatelky
profil
fakt stačí jedlá soda, neznám.Kupujeme domečky na mravence.
Obrázek uživatelky
profil
Nám tady vždy jednou za čas běhají v koupelně a na wc mravenečci.Ale zbavit se jich není tak těžké.Stačí jedlá sodaSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles