Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Plazí mláďata dracény guyanské

16. 07. 2007 | Zvířátka

Dvoustým a dvěstěprvním plazím mládětem v pražské zoo v roce 2007 jsou dracény guyanské.


Dracény jsou jedním z nevzácnějších a nejpodivnějších ještěrů v zoo. Až 3 kg těžcí a 130 cm dlouhé dracény obratně plavou, nejčastěji se však vyhřívají na větvích nad vodami jihoamerických řek. Výlučnou stravou dracén jsou měkkýši, jejichž skořápky drtí silnými čelistmi s dlaždicovitými zuby a úlomky odstraňují z tlamy masitým rozeklaným jazykem.


Dracéna guyanská

ZOO Praha se stala v roce 1998 první zoo na světě, které se podařilo tohoto ještěra rozmnožit. Současná mláďata dracén jsou v pořadí devátou a desátou vylíhlou dracénou v pražské zoo.


V přírodě samice dracén kladou vejce do termitích hnízd, termiti snůšku zazdí a udržují uvnitř opraveného hnízda velmi specifické podmínky. Inkubace bez termitů není jednoduchá. Ze šesti sedmicentimetrových vajec, vážících 50 gramů se po 162 denní inkubaci vylíhla dvě mláďata se shodnou váhou 42 gramů i mírou 28 cm.
Mládě dracény musí v přírodě prokázat po vylíhnutí velkou sílu a rozhrabat ztvrdlou stěnu termitího hnízda. V zoo tato povinnost dracénám odpadá. Návštěvníci mohou malé dracény již od vylíhnutí vidět v expozici terária v pavilonu slonů.


ZUZI
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !