Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Pořídili jste si kotě? První rok kočičího života je stěžejní

12. 06. 2017 | Zvířátka
Kočky patří mezi nejvybíravější zvířata, která si můžete domů pořídit. Domácí kočky jsou navíc závislé na stravě, kterou jim nabídnou jejich majitelé. Na trhu ale existuje celá řada komerčních krmiv (ať už jsou to granule nebo vlhká krmiva) a není jednoduché určit, které krmivo je pro kočky to správné. Proto vám přinášíme několik rad, aby vaše kočka byla zdravá, vitální a prožila kvalitní a plnohodnotný život.

Mléko je u kotěte nutný základ


Kotě je ve svém prvním měsíci života odkázáno na mateřské mléko.
Teprve po čtyřech týdnech si začíná zvykat na samostatný příjem potravy. Kotě roste velmi rychle a právě tato fáze života je pro budoucí vývoj naprosto zásadní. Důležitá je kvalitní strava, která obsahuje kompletní paletu živin pro zdravý vývoj kočky. V prvních měsících života potřebují koťata více bílkovin, ale také správný poměr vitamínů a minerálů, proto hledejte krmiva speciálně přizpůsobená rostoucím koťatům.

Odstavování od mateřského mléka nastává mezi šestým a osmým týdnem, kdy si kočka zvyká už pouze na tuhou stravu. V tomto období by kotě mělo v malých dávkách být krmeno až šestkrát denně. Zhruba v desátém týdnu je kotě plně samostatné.

První rok kočičího života je stěžejní


Kočka do svých prvních narozenin stále roste a vyvíjí se. Postupem času se frekvence krmení krátí. Je ale velmi důležité, aby po celý první rok života dostávalo kotě stravu přizpůsobenou jeho věku, teprve poté přejděte na krmivo pro dospělé kočky. U koťat existuje období tzv. imunitního okna. Toto období probíhá při snižování přímu mateřského mléka, kdy se vytrácí protilátky, které jsou obsaženy právě v mateřském mléku, a ještě není dostatečná tvorba vlastních protilátek koťat. Proto je u dospívající kočky velmi důležitý dostatečný přísun vitaminu C, E a luteinu, což jsou látky, které posilují formující se imunitní systém. V krmivu by rovněž neměly chybět aminokyseliny, a to zejména taurin a arginin, tedy látky, které pomáhají ke správnému vývoji mozkové tkáně a srdečního svalu. I proto je vhodnější kupovat komerčně vyráběnou stravu, jelikož u ní známe přesné složení produktu. Určitě ale nezapomínejte ani na pitný režim. Dbejte na to, aby kotě mělo vždy k dispozici čerstvou vodu.

Kočky jsou vybíravé, ale samostatné


Dospělé Kočky jsou samostatnější než psi. Většinou si samy určí, kdy se půjdou najíst, a zároveň se nepřejídají. Oproti psům jsou ale výrazně vybíravější. Proto se vám může stát, že budete muset něco změnit. Často ale stačí pouze například změnit tvar granulí, případně jejich velikost.

Jakmile si kotě projde obdobím imunitního okna, mějte na paměti, že od čtvrtého měsíce života se nutriční požadavky kotěte opět mění, protože jeho růst už není tak intenzivní. Proto je důležitý postupný přechod na nové krmivo. Po dobu 10 dní postupně přimíchávejte stále vyšší podíl nového krmiva ke starému až do té doby, než v misce bude jen krmivo nové. Pokud si nejste s krmením jistí, nebojte se obrátit na veterináře.

Zdroj, foto: Royal Canin


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Koleda