Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Přísnější pravidla pro ochranu zvířat

1. 07. 2009 | Zvířátka
Evropští poslanci přijali zprávu, jejíž prostřednictvím se mají v budoucnu zpřísnit pravidla pro ochranu zvířat při usmrcování s cílem zabránit jejich zbytečnému utrpení. Parlament nicméně zdůrazňuje, že při usmrcování zvířat je třeba respektovat náboženskou svobodu.

Každý rok je v Evropské unii usmrceno 360 milionů prasat, skotu, ovcí a koz, stejně jako přes 4 miliardy kusů drůbeže a 25 milionů zvířat, která jsou chována pro výrobu kožešiny. Toto nové nařízení by vedlo ke zlepšení životních podmínek zvířat a současně by umožnilo jednotnější uplatňování pravidel EU v členských státech. Přijaté pozměňovací návrhy usilují především o vyjasnění pravidel tak, aby mohla být snadněji uplatňována a umožnila účinnější ochranu zvířat, omezení administrativní zátěže a zajištění souladu s normami EU pro dovezené produkty.

Omračování před smrtí s výjimkou náboženských porážek

Přísnější pravidla pro ochranu zvířatParlament schvaluje zásadu, že zvířata musí být poražena pouze s pomocí metod, které zajistí okamžitou smrt, nebo po omráčení, s výjimkou případu náboženských rituálů. Pro náboženské rituály poslanci požadují, aby se raději zachovala plošná výjimka, než aby se o výjimkách rozhodovalo na národní úrovni.

Vyvarování se praktikám, které způsobují zbytečné utrpení

Aby se předešlo zbytečnému utrpení zvířat, žádají poslanci, aby bylo zakázáno znehybňování zvířat, pokud není osoba odpovídající za jeho omráčení či jeho porážku připravena ke své práci. Poslanci se dále shodli na tom, že krvácení musí začít co nejdříve po omráčení, aby bylo zaručeno, že zvíře nezůstane před smrtí při vědomí.

Parlament kromě toho požaduje zavedení indikátorů, pomocí niž by se zjistilo, zda zvířata při porážení neprojevují známky vědomí, nebo citlivosti a ověřila se spolehlivost postupů omračování.

Vyjasnění povinností, omezení byrokracie

Poslanci vyjadřují souhlas se jmenováním pracovníka pro řádné zacházení se zvířaty, který bude přítomný na všech jatkách. Požadují však, aby odpovědnost za dodržování pravidel nesl provozovatel, nebo podnik a nikoli jednotliví zaměstnanci, kteří nemohou dohlížet na dodržování pravidel. S cílem zajistit životaschopnost malých jatek Parlament žádá, aby byl pro jatka, která porážejí méně než 1000 kusů dobytka  nebo 150.000 kusů drůbeže za rok, zaveden zjednodušený proces získávání certifikace.

Parlament se také postavil proti zavedení národních referenčních center v jednotlivých členských státech, neboť ta již zřídily příslušné orgány.

Dovozy musí být také v souladu s pravidly

Pravidla Evropské unie v oblasti dobrých životních podmínek zvířat se řadí mezi nejpřísnější na světě. Tato skutečnost někdy vede k vyšším výrobním nákladům a k narušení hospodářské soutěže se zeměmi, které jsou v této oblasti méně přísné. Poslanci proto žádají Komisi, aby zajistila, že maso a jiné živočišné produkty dovážené ze zemí mimo území EU budou splňovat evropské normy. Požadují také, aby na jatkách, která mají povolen vývoz do Evropské unie, byly prováděny inspekce a aby dovozci kromě veterinárního osvědčení dodávali také potvrzení o splnění norem EU.

Zdroj: SOS

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
už je na časeSmajlíkSmajlíka ještě zpřísnit zákony proti týrání zvířat!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles