Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Proč si (NE)pořídit pejska

13. 08. 2007 | Zvířátka

Máme tu téměř konec prázdnin a je možné,že si vaše dítko přiveze z prázdnin štěňátko…...Je malé a roztomilé, jako každé miminko a je jedno, jestli je to lidské, nebo zvířecí mládě.


Já sama psíka mám, nedala bych ho ani za nic. Možná i proto mě mrzí přeplněné útulky pro psy i kočky ,pejsci různě opuštění nebo dokonce týraní. To mě i nutí k zamyšlení proč tomu tak je…....


To, proč si psíka pořídíme, je patrně jasné jako i to, že ve chvíli, kdy si jej přivedeme domů, nepřemýšlíme o tom, že bychom se ho snad někdy v budoucnu chtěli zbavit.…… Výhody jsou popsány všude, věrný přítel a kamarád a mnoho dalšího, ale od tohoto kroku vás odradí málokdo.Většina majitelů pejsků totiž své psíky zbožňuje a málokdo vám řekne, co to vlastně obnáší.


Proč si (NE)pořídit pejska

Takže od začátku. Vynecháme pořizovací cenu štěněte, předpokládáme-li ,že pokud je někdo ochoten dát za štěňátko 5 a více tisíc, už ví proč a do čeho jde. Jde spíše o štěňátka darovaná, různě nalezená nebo za malou cenu od známého. Štěně musíte oočkovat, a to v prvních třech měsících života 3krát. To vaši peněženku ochudí cca o 2000korun. Zakoupíme obojek, vodítko, misku na vodu a žrádlo, pelíšek na spaní a nějaké ty vitamíny pro zdravý růst, u štěňat jde většinou o vápník.To jsme utratily další tisícovku. Další položka jsou odčervovací tabletky a něco proti bleškám plus psí šampon. Hádejte, je to další tisícovka. Samozřejmě, že pejsek musí něco baštit. Čím levnější granulky koupíme, tím spíš ušetřené peníze utratíme u veterináře. S nekvalitní stravou je to stejné u pejsků jako u lidí…….. Nedostatek živin a vitamínů, s tím souvisí hodně zdravotních problémů. My máme psíka zdravého, koupily jsme granulky kvalitní a také drahé. Měsíčně bratru 500 korun, ale to jen díky tomu, že to je malé plemeno a méně granulek spotřebuje.10ti kilový psík, 150g granulek denně. Každý si může spočítat, kolik žrádlo bude stát úměrně k větší velikosti psa. Co však neovlivníte ani super kvalitní potravou, jsou některé nemoci, neřkuli úrazy.


Uvedu pár příkladů. Kamarádky psík si zlomil jako malý nohu. Operace ji přišla na 7000. Našemu nevypadl mléčný zub do devíti měsíců a musel jít na trhání, u pejska to znamená narkozu. 1500kč. Teď tu máme letní horké počasí, přišel průjem-pomnožení bakterií z vedra. Opět 3 návštěvy u veterináře, dostal každý den injekci antibiotik, léky na střívka, na žaludek. První návštěva stála 700, druhá 600, třetí 400. Za 14 dní jedeme na kontrolu, kde hned dostaneme očkování proti vzteklině, další pětistovka. To mluvím o běžných nemocech, představte si, kolik stojí léčba třeba nemocného srdíčka!


Proč si (NE)pořídit pejska

Ale nechme financí, napišme si o běžném životě, pokud do něj přijmete psího kamaráda. Je neděle, vám se chce spát ráno chvilku déle, venku prší.Váš psík vás začne budit v 6 ráno, a dožaduje se vyvenčení. Pokud zůstanete v posteli a vyhnete se vstávání a dešti, čeká vás loužička. Třeba na koberci nebo dokonce na pohovce. Se sliby dětí nepočítejte, těm se nechce stejně jako vám.Ven musíte kdykoliv bude váš psík potřebovat.J e to živá bytost, nejde naprogramovat! V mrazu, v dešti, ve tři ráno, o půlnoci…... Dobrá, ráno vyvenčíte psíka a jdete do práce...Odpoledne vás psík u dveří vroucně přivítá a vy po vstupu do domu můžete sčítat nehody. Možná loužičky, možná noviny zapomenuté na stole rozcupované na kousky, možná rozkousané bačkory, poškrábané dveře, rozkousaný kabel od televize...atd. A samozřejmě úklid počká, vy musíte ven, pejsek bude chtít kakat a čůrat. Připravte si igelitový sáček do kapsy, protože jemu sotva vysvětlíte, že na chodník se hromádka nedělá! A buďte si jistí, že už na vás někdo se zájmem kouká,j estli si to seberete! Chcete relaxovat? Chcete si číst, lehnout si po obědě? Ale váš psík si chce hrát! Skáče po vás a vyžaduje pozornost. Čekáte návštěvu. Co s chlupy na sedačce? Dobrá, vyluxujete je. Připravíte hostům něco na stůl k zakousnutí. A už je tu váš čtyřnohý miláček, neznalý bontonu a žebrá, dívá se hostům do pusy, kňučí.. To nemluvíme o případě, kdy se mu někdo z vašich hostů zrovna líbit nebude-štěká a doráží. A když se mu host do domu zalíbí? Vrhne se na něj s chutí jej olízat.


Jste zvyklí jezdit na dovolenou? Opět máte problém,kam s pejskem. Je toho víc, mohla bych psát a psát a psát. Můj pejsek už vzdal šťouchání do mne plyšovou hračkou, a tahá mě za nohavici kalhot…..chce jít ven. Na dovolenou nepojedu, pejska mi nikdo nepohlídá, buď jsou na dovolené, nebo chodí do práce. Musíme vymalovat v předsíni, zdrželi jsme se v práci o dvě hodiny déle, než je psík zvyklý a tak je stěna u dveří vyškrábaná. Ale s tím vším se počítá, věděla jsem o tom všem, o čem vám zde píšu a nevadí mi to .


A co vy? Až vám někdo do ruky dá malé, roztomilé štěňátko, vaše dítě zakňourá-jé,že si ho necháme, já se o něj budu starat, přemýšlejte prosím o tom, jestli chcete pro ty kukadla obětovat svůj klid, čas i peníze. Myslím si, že je méně surové říct hned ne, než k sobě připoutat malého tvorečka, který vás bude bezmezně milovat a chránit, než po nějakém čase ho opustit a dát do útulku. Jako vám váš psík dá ze sebe všechno, pokud ho budete mít doma a rádi, tak na druhou stranu pokud vy ho pak z nějakého důvodu opustíte, všechno mu vezmete. Je to živý tvor a za pokusy /dobrá,necháme si ho a uvidíme/ opravdu může trpět do konce svého života.



Marenkao
Chytrá Žena - čtenářka




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
NÁŠ PEJSEK JE ČLEN RODINY A MUSÍ BÝT VŠUDE S NÁMI JEZDÍ S NÁMI NA VÝLETY Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
moc pěknéSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článekSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
mít prachy a pozemek,otevřu si útulekSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles