Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správná výživa osmáka degu

3. 06. 2010 | Zvířátka

Správná výživa těchto malých hlodavců velmi ovlivňuje jejich život. Tito býložravci by neměli mít ve stravě mít příliš mnoho cukrů, tuků a karbohydrátů. Dalo by se říci, že čím na živiny chudší strava, tím lépe. Přilepšováním ovocem a pamlsky jim rozhodně nepomůžeme, naopak jen přihoršíme. Základní potravinou, kterou musejí mít osmáci neustále na dosah, je seno.


Toho musejí mít stále dostatek, nikdy by nemělo chybět. Čím kvalitnější seno, tím lépe. Nejlepší je seno, které si sami usušíme – lépe voní i chutná (od sklizně k podání by mělo uběhnout pár týdnů). Kupované je často špatné kvality a vlastní je navíc zadarmo. Je třeba dávat pozor, aby seno nebylo vlhké anebo plesnivé. Dále jsou důležité větvičky na okus. Větvičky používáme z ovocných stromů (jabloň, hruška, třešeň…), ale i z dubu, buku, břízy a jiných nejedovatých stromů. Někteří osmáci přijímají i jehličnany, ale ty nejsou příliš doporučované. Naopak nikdy nepodáváme tis, akát a jiné jedovaté stromy a keře. Větvičky podáváme nejlépe i s listy a pupeny. Nejenom že si o větvičky obrušují zuby, dostávají tak do těla i potřebné výživové látky. Listí si můžeme i nasušit. Nedílnou součástí stravy je čerstvá zelenina a listy bylin.

Ze zeleniny rádi přijímají saláty, zelí, okurku, rajče, mrkev, brokolici, řepu, kapustu, květák, listy ředkviček atd. Z rostlin pak listy pampelišky, jitrocel, jahodníky, vojtěšku, nezapařený jetel a spoustu dalších rostlin. Můžeme podávat i naklíčené obilniny a luštěniny (pozor, aby nebyly nahnilé). Také musíme dávat pozor, kde budeme rostlinky trhat -  silnice a místa na venčení asi nebudou to pravé. Můžeme zkusit i mech, naopak nikdy nedáváme brambory, avokádo a stonky od rajčat a paprik. Další, ale méně významnou součástí stravy jsou krmné směsi. Většina krmných směsí je ovšem pro osmáky naprosto nevhodná. Dokonce i směsi určené přímo pro ně (obsahují sušené ovoce, velké množství slunečnicového semínka a kukuřice). Nejlepší je co nejobyčejnější směs pro křečky, doplněná o vojtěškové granule pro činčily. Směsi určitě nedávat více než kávovou lžičku na osmáka a den. S klidem můžeme podávat i méně. S rozmyslem také můžeme podávat pamlsky. Nikdy však nepodáváme piškoty a jiné sladké pamlsky pro hlodavce.

Osmáci degu totiž mají velké sklony k cukrovce a tloustnutí. Barevné pamlsky pro hlodavce zase obsahují zbytečná barviva. Občas můžeme podávat kousek nepříliš sladkého ovoce (např. jablko). Dále můžeme podávat tvrdé pečivo, na kterém si osmáci i obrousí své stále dorůstající zuby. Můžeme podávat i sušenou mrkev, klásky senegalského prosa,  příležitostně oříšky ve slupce, nesladké burisony, neuvařenou rýži, luštěniny a těstoviny, slunečnicová semínka, dýňová semínka, žaludy, jeřabiny, corn flakes, semínka z ovoce a zeleniny ( z jablka, melounu). V létě na zpestření i zmraženou zeleninu. S pamlsky se ale nic nesmí přehánět – všeho moc škodí. Krmení můžeme ještě doplnit minerálním blokem a v kleci nikdy nesmí chybět napáječka s vodou.        


Thais - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Správná výživa osmáka degu:

Správná výživa osmáka degu
Správná výživa osmáka degu
Správná výživa osmáka degu
Správná výživa osmáka degu
Správná výživa osmáka degu
 
Čtěte také



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !