Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Správný vývoj štěňat - Co dělat, aby štěně dobře rostlo a prospívalo?

12. 04. 2010 | Zvířátka

Jaro je obdobím, kdy velká část zvířat vyvádí zcela spontánně a přirozeně svá mláďata. Chovatelé psů by měli plánovat vrhy na jaro, protože jsou početnější a štěňátka díky nastávajícímu létu zdravější. V prvních týdnech života je mládě zcela závislé na mateřském mléku, získává z něj mlezivo podporující obranyschopnost organizmu vůči nemocem.


Většinou od třetího týdne začínají chovatelé přidávat štěňatům polotuhou stravu a vodu do misky. Úplné odstavení od matky probíhá mezi sedmým a osmým týdnem. Potom je možné vzít si štěně od chovatele domů a začít ho krmit tuhou stravou.


stenePéče o mládě představuje především zodpovědnost za jeho zdraví a harmonický vývoj. Obsah i rovnováha podávaných živin je pro rostoucí štěňata velmi důležitá. Dietní chyby v tomto období mohou mít, podobně jako u lidí, nezvratné následky. Nesprávná výživa může poznamenat zdraví pejska na celý život. Co v tomto čase zanedbáte, nelze už nikdy napravit!


Víte, že štěňata rostou 12x rychleji než děti?


Štěně doroste v dospělého psa přibližně za jeden až dva roky a za tuto dobu 15krát až 40krát znásobí svoji porodní hmotnost, projde obdobím překotného růstu, prodělá růst mléčných zubů a následnou výměnu chrupu za trvalý.  V organizmu štěněte dojde k mnoha dalším bouřlivým změnám. Přitom mu musí zůstat dostatek energie na celodenní skotačení, poznávání světa a lumpárny. Rychlému růstu by měla odpovídat také výživa. Štěňata mají vyšší potřebu energie, bílkovin, vitaminu E  a minerálních látek než dospělí psi, proto mají dostávat speciální krmení .


Ne rohlíky namočené v mléce


Štěňata potřebují nutričně vyváženou výživu podporující imunitu a umožňující zdravý růst kostí, svalů, srsti, zubů a všech důležitých orgánů. Zapomeňte proto na rohlíky namáčené v kravském mléce a piškoty! Ty jen „zaplácnou“ žaludek, aniž by tělu dodaly nutné živiny, vitaminy a minerální látky. Štěně má malý žaludek, jeho jídelníček má tvořit strava s velkou koncentrací živin vyrobená zkušeným výrobcem a znalcem života zvířat. Kvalitní krmiva mají vysokou stravitelnost a tím vyšší míru zužitkování energie přijaté ze stravy. Taková krmiva nezatěžují zažívací ústrojí velkým množstvím nevyužitelného balastu, naopak obsahují ve správných poměrech všechny živiny podporující zdraví.


Škody napáchané domácí stravou


stenatkoDomácí strava není vhodná pro dospělého, natož rostoucího psa. To potvrzuje také prof. MVDr. Miroslav Svoboda, CSc., přednosta Kliniky chorob psů a koček „V době, kdy byli psi krmeni převážně doma připravenou stravou bylo největším zdravotním problémem onemocnění pohybového aparátu (svaly, šlachy, vazy, klouby a kosti) ze špatně vyvážené stravy. Velké dávky masa, nedostatek vápníku a víceméně nárazové podávání vitaminu D v období intenzivního růstu vedlo k masivnímu výskytu „křivých“ končetin, spontánních zlomenin a kulhání s dlouhodobými následky. Používání nutričně vyvážených průmyslově připravených krmiv tyto zdravotní problémy odstranilo.“


DESATERO VÝŽIVY ŠTĚNĚTE:


1. Štěňátko má jiné nároky na výživu než dospělý pes. Podávejte mu výhradně krmivo určené pro jeho věkovou kategorii.


2. Štěňátko má malý žaludek. Denní krmnou dávku rozdělte na několik porcí.


3. Štěně má velmi citlivý zažívací trakt. Každou změnu krmiva provádějte postupně.


4. Dodržujte pravidelný čas krmení. Potravu štěněti nechte k dispozici asi 20 minut a pak mu nezkonzumované zbytky odeberte. Misku s čerstvou vodou musí mít celý den.


5. Potrava má mít pokojovou teplotu (max. do 40 stupňů Celsia). Konzervu můžete ohřát ve vodní lázni, granule přelít teplou vodou nebo masovým vývarem.


stene6. Pravidelně zaznamenávejte a kontrolujte hmotnostní a výškové přírůstky štěněte.


7. Mléko není vhodnou součástí výživy štěňat po odstavu. Štěně rychle ztrácí schopnost štěpit laktózu a výsledkem je průjem nebo zvracení.


8. Po jídle nechte pejska asi dvě hodiny odpočívat. Neprovokujte jej ke hrám, nechoďte s ním na vycházku (samozřejmě kromě nezbytného vyprázdnění se).


9. Dřív, než použijete jakýkoli vitaminový preparát, poraďte se s Vaším veterinářem.


10. Všechny dlouhodobější zažívací potíže raději konzultujte s veterinárním lékařem.


Zdroj: Pedigree.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Hezký článek. Ještě kdyby se tím Pedigree řídilo když vyrábí svoje granule Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Našem bude už 1 rok.Dáváme granule a také maso.Je moc pěkný a lékař říká že i zdravý.
Obrázek uživatelky
profil
Nemějte mi to za zlé, sama mám vlčáka Kazana a dělám pro něj všechno, ale kolikrát se mi zdá, že lidé mají více lásky k němé tváři, než k vlastním dětem.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles