Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

V ZOO Liberec se narodila samice velblouda dvouhrbého

15. 03. 2009 | Zvířátka

V ZOO Liberec se po roce opět narodila samice velblouda dvouhrbého (Camelus bactrianus). Rodiči mláděte jsou 17letá Genesis a 20letý Claudius, který už tímto povil svého čtyřiadvacátého potomka. Skupina libereckých velbloudů se tak rozrostla na pět zvířat: jeden samec a čtyři samice.

 

Malá velbloudice se má čile k světu, saje bez problémů mateřské mléko, takže už bude brzy k vidění v návštěvnické expozici.

 

Velbloudy liberecká ZOO chová od roku 1957, když prvním dovezeným jedincem byla tehdy tříletá samice Bezděchodka pocházející ze SSSR. O pět let později ji pak doplnil samec Fridolín, opět ze SSSR. Za další dva roky (1964) se jim narodilo první společné mládě – Vendelín. Velbloud dvouhrbý je zapsán v Červené knize ohrožených zvířat.

 

Samice velblouda dvouhrbéhoCo víme o velbloudech?

 

Obývají kamenité pouště a stepi centrální a západní Asie. Dorůstají výšky až 3 m (v kohoutku 1,8 – 2,3 m), s ocasem dlouhým 50 cm. Srst na krku přechází do husté hřívy.

 

Při chůzi zvedají současně nohy na téže straně těla, tzn. jsou mimochodníky. Za 12 hodin dokáží rychlostí 4 km/hod. ujít až 50 km. Nevydrží však běžet na delší vzdálenosti a obtížně se také pohybují do vrchu.

 

Velbloudi se dožívají 30 – 40 let. Živí se stepními rostlinami (tráva, listy a ostatní části rostlin). Bez vody vydrží při dostatku zelené potravy a vlhkého vzduchu až 45 dní.

 

Ve své domovině slouží jako důležitý dopravní prostředek. Jejich vlna je značně kvalitní, stejně jako mléko. Sušený trus se využívá jako palivo.

 

Zdroj: ZOO LIBEREC

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Pomlázka