Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Váš pes si může ze společné dovolené dovézt tajné imigranty

9. 09. 2009 | Zvířátka
Každý je jistě rád, když si z dovolené doveze v pořádku všechny členy své rodiny a to včetně svých čtyřnohých miláčků. Málokdo bude ale potěšen, pokud si jeho pes přiveze nějaké ty nájemníky navíc ve svém kožichu nebo hůř, ve svém těle.

Někdy to mohou být doslova smrtelní parazité. Na venkově či v zahraničí u moře nemůžeme očekávat, že budou místní psi příliš preventivně chráněni a tudíž je velké riziko, že mohou nakazit své okolí. Proto vám poradíme, jak si s tímto nebezpečím poradit i bez návštěvy u veterináře.

Nebezpeční červi


Zvířata jsou v cizím prostředí lákána neznámými vůněmi a při olizování, hrabání nebo ochutnávání vonících předmětů se mohou lehce dostat do styku s parazity. Možná vás to překvapí, ale každý pátý pes v České republice je napaden řadou vnitřních parazitů (endoparazitů).

Váš pes si může ze společné dovolené dovézt tajné imigrantyNejčastějším z nich je škrkavka, která napadá jak psy tak kočky. Její nebezpečí spočívá v onemocnění toxokarózou, které je přenosné ze zvířat i na člověka. Nejvíce ohroženy jsou děti, které se nakazí při hraní na zemi, třeba na pískovištích, kde je výskyt toxokarových vajíček. Ta se do půdy dostávají s výkaly infikovaných psů a koček. Přítomnost vajíček nebo larev v těle se nemusí hned rozpoznat, a tak může přivodit i vážné komplikace.  
Buďme tedy ohleduplní k sobě i k svému okolí a udržujme své mazlíčky v čistotě.

Na vycházce po parku nezapomeňte sebrat trus po vašem pejskovi. Důležité je také pravidelné odčervování domácích mazlíčků (každé 3 měsíce). „V lékárně jsou běžně k dostání účinné odčervovací přípravky, které zbaví psy a kočky parazitů a zároveň přeruší vývojový cyklus parazitů dříve, než jejich vajíčka nebo larvy kontaminují prostředí,“ říká brněnská veterinářka Monika Zemanová.

Zavrtaný dáreček


Nevítaný suvenýr z cest může být také nenápadně zavrtán v kožíšku vašeho miláčka. Blechy, klíšťata nebo komáři jsou ektoparaziti, tedy vnější paraziti, a svým kousnutím mohou způsobit nemalé problémy. A je jedno, zda jste strávili dovolenou na chatě u lesa, na chalupě po prarodičích, na táboře nebo v penzionu. Setkat se s nimi můžete téměř všude a celoročně.     

Jejich nebezpečí tkví v přenosu závažných infekcí. Pozřením blechy se může váš pes nakazit tasemnicí psí, u koček je riziko bleší nákazy dokonce mnohanásobně vyšší. O klíšťové encefalitidě či borelióze ví snad každý, méně pak již o babezióze nebo srdeční červivosti psů.

Vnitřní paraziti jsou velmi nepříjemnými spolubydlícími všech zvířat, a tak před Váš pes si může ze společné dovolené dovézt tajné imigrantycestou myslete na prevenci. Stačí pořídit vašemu psovi antiparazitární obojek nebo spot-on proti klíšťatům, blechám a komárům, kteří srdeční červivost přenášejí. U spot-on přípravků dávejte pozor, aby měli repelentní účinek. Jedině tak totiž zabráníte tomu, aby se parazit zakousnul do kůže. Pokud ale na prevenci zapomenete a nějakého toho černého pasažéra si dovezete domů, nezoufejte, nabízí se snadná pomoc. Ošetřete psa  antiparazitárním přípravkem po návratu z dovolené a nezapomeňte také na důkladnou očistu okolí vašeho mazlíčka. Jedna jediná blecha, kterou najdete na vašem pejskovi či kočce, totiž znamená, že dalších zhruba 100 blech v různých vývojových fázích číhá v okolí (v pelíšku, ale také u vás v gauči, v kobercích, atd.). Na likvidaci jsou ideální antiparazitární spreje, které běžně dostanete v jakémkoli pet shopu nebo v lékárně.

Trávící potíže


Průjem nebo nechutenství dokáží nepříjemně potrápit nejen nás, ale i zvířata. O to víc, když pobývají mimo jejich známé prostředí. Původci bývají buď střevní parazité nebo mikroorganismy (viry, bakterie). Některých se zbavíte takřka bez problémů, v horších případech se však může jednat o nebezpečnou infekci a je nutné vyhledat odbornou pomoc. Při průjmu je důležité nahradit tělu ztrátu vody, a proto dávejte svému mazlíčkovi často napít. Pomoct může i živočišné uhlí.

Pokud jste se vrátili z dovolené a máte podezření, že si váš zvířecí doprovod mohl přivézt nechtěný dáreček, nepropadejte panice a využijte naše rady. S vážnějšími problémy pak určitě navštivte svého veterináře.

Zdroj: Bayer Animal Health.cz

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nevím,že by Beník měl někdy červíky,když sbírám do pytlíku hovínka(jestli to sem tak můžu napsat?),tak to bych asi viděla,nebo ne?SmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles