Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výzkum a vývoj krmiv pro domácí mazlíčky

27. 05. 2009 | Zvířátka

Pokud chováme kočky a psy doma, je jejich výživa naší zodpovědností. Domácí zvířata totiž nemají volný výběr stravy jako ta volně žijící v přírodě. Kočkám i psům přináší soužití s člověkem některé zdravotní výhody, např. ochranu před parazity a nepřátelskými bakteriemi. V kombinaci s vhodně vybraným krmivem tak mají domácí mazlíčci lepší zdravotní stav a dožívají se mnohem vyššího věku.

Je to dobře stravitelné?
V současné době je na trhu nepřeberné množství značek pro psy a kočky a vyznat se v nich není zrovna jednoduché. Porovnání hodnot na obalu nám nic neřekne o tom, jak jsou daná krmiva stravitelná, a tím využitelná pro daný organismus. Stravitelnost je dána použitými vstupními surovinami. Ze složení krmiv uvedených na obalech není jasný původ obsažených bílkovin a mnohé podrobnosti nelze zjistit ani laboratorní chemickou analýzou. Poznat, jestli je živočišná bílkovina (např. hovězí, kuřecí nebo rybí maso) v krmivu nahrazena levnější nekvalitní živočišnou bílkovinou, lze jedině testem stravitelnosti. Ten je však velmi nákladný. Spočívá v krmení minimálně 20 psů nebo koček danou recepturou nejméně po dobu 6 měsíců.

Půl roku testování
Výzkum a vývoj krmiv pro domácí mazlíčkyPo půlroce přinese test stravitelnosti výsledky, porovnají se výchozí a konečné hodnoty. Kvalitní krmiva mají stravitelnost 80 – 90 %, nezatěžují zažívací trakt velkým množstvím nevyužitelného balastu. Je proto lepší se spolehnout na výrobce, kteří mají za sebou nějaké renomované výzkumné centrum. Malovýrobce dokáže stěží garantovat kvalitu celé receptury, protože při vývoji receptur neprovádí tak náročné krmné testy.

Kvalita průmyslově vyráběných krmiv
Pokud se někdo rozhodne vyrábět krmiva pro psy a kočky, tak má v podstatě dvě možnosti. Krmivo lze vyrobit z nekvalitních surovin, z odpadů či zbytků jednotlivých surovin na trhu.  Druhá možnost je složitější a dražší, ta je ovšem z hlediska zodpovědného přístupu ke zvířatům jediná správná. Spočívá ve vědeckém přístupu s cílem vyrobit výživu podporující zdraví mazlíčků. Krmiva, která jsou vyvíjena ve výzkumném veterinárním centru Waltham, jsou tzv. kompletní. To znamená, že obsahují všechny potřebné živiny ve správných poměrech a množstvích tak, aby ke krmné dávce bylo potřeba dodat pouze nezávadnou pitnou vodu.

Moderní nutričně vyvážená výživa
Výzkumem a vývojem výživy zvířat se zabývají vedle univerzitních pracovišť také veterinární výzkumná centra zaměřená na výživu. Mezi jedno z nejuznávanějších patří anglické výzkumné centrum Waltham, které se věnuje výživě a péči o malá zvířata již od 60. let 20. století. Za tuto dobu se centrum podílelo na více než 1 500 publikacích v odborných titulech a svými objevy pomohlo zlepšit zdravotní a životní úroveň domácích psů a koček.

Krmiva na vědeckém základě
Výzkumy v centru Waltham přispěly k současné úrovni poznatků o výživě malých zvířat i k rozšíření průmyslově připraveného krmiva pro malá zvířata na celém světě. Výzkumné centrum Waltham spolupracuje s více než dvaceti univerzitami po celém světě. Mezi ně se řadí také Veterinární a farmaceutická univerzita Brno.

Vývoj krmiv pro psy a kočkyVýzkum a vývoj krmiv pro domácí mazlíčky
Od svého založení pracuje výzkumné centrum Waltham na zjišťování optimálních hladin jednotlivých složek potravy, aby výživa psů a koček podpořila jejich zdravý vývoj a umožnila jim prožít plnohodnotný život. Vývoj kvalitních krmiv začal stanovováním hladin jednotlivých makro živin, jako jsou doporučené hladiny bílkovin, tuků apod. V souladu s vývojem výživy lidí se také do krmiv pro psy a kočky doplňují antioxidanty (vit. C, E, taurin, mastné kyseliny) na podporu imunity, dále prebiotika (nestravitelné složky potravin podporující aktivitu střevní mikroflóry). Pokrok v lidské medicíně podnítil celou řadu prací zabývajících se zdravím ústní dutiny, jejichž výsledkem bylo vylepšení granulí a výroba čisticích tyčinek odstraňujících zubní plak. Všechny funkční výhody zvířecích krmiv se přidávají k základní receptuře daného krmiva.

Jak se co vyrábí?
Během tepelného zpracování čerstvého masa, ovoce a zeleniny dochází ke snížení hladiny některých citlivých vitamínů a minerálních látek. Zdá se to neuvěřitelné, ale ještě před výrobou projde každá dodávka surovin projde v centru Waltham laboratorním testem, který stanoví množství jednotlivých složek. Díky znalosti přesné hladiny jednotlivých látek ve vstupních surovinách je možné vyrovnat např. hladiny vitaminů na požadované množství. Při výrobě podléhá vyrobené krmivo následné laboratorní kontrole, jestli vše odpovídá požadovaným parametrům receptury.

Jdou granule a konzervy dohromady?

Bakterie ve střevech, které napomáhají kočkám a psům trávení, se změnám potravy přizpůsobují delší dobu. K této adaptaci dochází zhruba za 7 – 10 dní při jakékoliv změně potravy. Časté střídání receptur nebo střídání s doma připravenou stravou vede pouze k tomu, že bakterie nejsou schopné se adaptovat a dochází k tzv. dietetickým průjmům. Pokud chtějí chovatelé míchat granule s konzervami, měli by kombinovat různé formy jedné značky. Odměny ve formě pamlsků trávení nenaruší, pokud jejich objem netvoří více než 10 % denního příjmu energie.

Autor: MVDr. Leoš Železný, veterinář, odborník na výživu koček a psů

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
aj v tejto oblasti sa toho dosť pohlo
Obrázek uživatelky
profil
Pěkný článek Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles