Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do startu zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 19.03. 2024
Dnes má svátek Josef
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Výzkum: Jaký je náš vztah k útulkovým zvířatům?

14. 08. 2010 | Zvířátka

Ochrana zvířat vychází ze skutečnosti, že zvířata jsou bytosti, které si zaslouží důstojný život a ohleduplné zacházení. Právě otázkám zaměřeným na oblast ochrany zvířat byl věnovaný reprezentativní výzkum z května roku 2010. Cílem projektu bylo zmapovat názory české populace týkající se zejména péče o útulková zvířata.


Jak vnímáme ochranu zvířat?


Téměř všichni respondenti napříč jednotlivými demografickými kategoriemi souhlasí s tím, že ochrana zvířat je potřebná a důležitá. Významně častěji tento názor zastávají ženy a také lidé, kteří vlastní psa nebo kočku (dále jen majitelé zvířat). Pouze 6 % osob se kloní k opaku a ochranu zvířat za potřebnou a důležitou nepovažuje.


zvirataZe všech dotazovaných jedinců zaregistrovalo 16 % dotázaných ve svém okolí zvíře, o které není dobře postaráno. Majitelé zvířat jsou k dané problematice nejspíše citlivější, neboť je mezi nimi více těch, kteří tuto skutečnost zaznamenali (19 %). Naopak většina populace (84 %) žádnou negativní zkušenost se špatnou péčí o zvířata ve svém okolí nemá.


Pejskaři, kočkaři a ti ostatní


Ukázalo se, že lepší vztah k ochraně zvířat mají majitelé zvířat. Kolik jich v ČR je? Psa nebo kočku má doma více než polovina (52 %) českých domácností. Ve 29 % domácnostech Češi chovají psa, v 11 % domovů kočku a ve 13 % psa i kočku. Zbývající domácnosti (48 %) neobývá pes ani kočka.


 Majitelů zvířat je obecně více v menších obcích do 4.999 obyvatel, ale ryzích „pejskařů“ nebo naopak „kočkařů“ je srovnatelné množství také ve městech nad 100.000 obyvatel. „Pejskařů“ je nejvíce v Plzeňském a Zlínském kraji, „příznivců koček“ je nejvíce v Praze. Psa i kočku nejčastěji vlastní lidé žijící ve Středočeském regionu.

Je péče o útulková zvířata dostatečná?


Téměř dvě třetiny dotázaných (37 %) se domnívají, že o opuštěná zvířata (psy a kočky) je v útulcích dobře postaráno. Obdobné množství (38 %) osob situaci na území ČR nezná a tudíž není schopno ji kvalifikovaně zhodnotit. Čtvrtina dalších (25 %) pociťuje péči jako nedostatečnou. Péči o zvířata v útulcích nejkritičtěji hodnotí respondenti z řad majitelů zvířat (32 %).


Znalost a návštěvnost útulků pro psy a kočky


Téměř tři pětiny osob (59 %) znají ve svém okolí nějaký útulek pro zvířata (častěji se jedná o obyvatele měst o velikosti 20.000 – 99.999 obyvatel. Jedna pětina (20 %) z celkového počtu dotazovaných již někdy v minulosti útulek navštívila. Mezi návštěvníky útulků převažují majitelé zvířat a obyvatelé středně velkých obcí. V rámci regionů byla nejvyšší návštěvnost útulků zaznamenaná v Libereckém kraji (42 %), obecné povědomí o útulcích v krajích Ústeckém a Zlínském. Naopak nejnižší znalost byla zjištěna v krajích Jihočeském a Jihomoravském. Neznalost útulků v blízkosti svého bydliště uvedlo 41 % dotázaných.


Kdo a jak nejvíce pomáhá?


zvirataVíce než třetina dotázaných (36 %) již někdy zvířecímu útulku pomohla. Jde častěji o ženy, majitele zvířat a vysokoškolsky vzdělané občany. Z konkrétních forem pomoci se jednalo především o zakoupení krmiv v rámci různých akcí (11 %) . Respondenti pomohli útulkům a jejich svěřencům také finančním (10 %) či materiálním darem (8 %). Dvě procenta dotázaných uvedla, že poskytnutá pomoc spočívala ve venčení útulkových psů, jedno procento pomohlo dobročinnou prací.


Spojit vlastní zdraví s možností pomoci zvířatům


Více než čtvrtina osob (28 %), častěji pak ženy (34 %) a majitelé zvířat (35 %), by měla zájem o venčení psů z útulku s přihlédnutím ke skutečnosti, že je to pro ně zdravé. Téměř tři čtvrtiny ostatních (72 %) tato aktivita neláká. Z regionálního pohledu se nejvíce zájemců o tuto činnost nachází v krajích Královehradeckém (43 %) a Středočeském (38 %), naopak nejméně příznivců žije v krajích Jihomoravském a Moravskoslezském.


Vlastní průzkum a respondenti


Průzkumu se zúčastnilo 957 osob starších 15 let vybraných metodou kvótního výběru. Kvótní výběr napodobuje ve struktuře dotazovaného vzorku známé vlastnosti a percentuální složení populace (věk, pohlaví, vzdělání, velikost místa bydliště, kraj). Dotazování proběhlo formou osobních rozhovorů realizovaných přes počítač.


Autorka: RNDr. Barbora Večerková
Zdroj: stemmark.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
treba dať všetko sterilizovat, ak nechcheme potomstvo
Obrázek uživatelky
profil
fajn, ale doma mam toho dosť
Obrázek uživatelky
profil
niesom moc na psíkov
Obrázek uživatelky
profil
Ten nejlepší, jednoho z útulku už máme Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
miluju zvířata,jen kdybych si tak mohla z útulku odnést všechnySmajlíkSmajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle