Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zajímavý mazlíček

25. 01. 2016 | Zvířátka

Každé dítě dříve nebo později začne toužit po domácím mazlíčkovi. Starost o zvířátko vede děti k zodpovědnosti. Děti jsou vyrovnanější,  netrpí depresemi, ba dokonce mají zvýšenou imunitu a netrpí  tolik alergiemi. Proč tedy neudělat radost Vašemu dítěti? Je vhodné však zvolit takové zvířátko, které bude pro vaši ratolest zajímavé a neomrzí  ho.

Když vaše dítko dostane tolik vysněného domácího mazlíčka, úsměv, který se mu rozzáří na tváři, je opravdu za všechny peníze. Tento rozzářený úsměv však brzy pomíjí a mění se v obrácené oči v sloup, když připomenete dceři nebo synovi: „Punťa nebyl venku, na počítač půjdeš, až ho vyvenčíš!“ Domácí mazlíček je náročný, nepřináší jen radost, ale také starost, což nám dospělým je známo, ale děti si tuto skutečnost nepřipouští.

Můžete jako domácího mazlíčka zvolit křečka, nebo myšku. Je to dobrá volba, zvířátko není příliš náročné, je roztomilé a jeho pořízení není nijak moc nákladné.  Ale pozor, není dítě, které by se s takovou roztomilou drobotinou nechtělo pomazlit. A ejhle, stane se, že vám potvůrka malá uteče! Může nyní nastat potíž. Chytit často neochočeného, rychlého prcka je náročné. V lepším případě ho chytíte do týdne... Ale znám případy, kdy se prcek dostal do sedačky a celou ji rozkousal. Podotýkám, že to byla ta horší varianta. Já jsem křečky chovala a nikdy mi nic nezničili, jen maximálně rozkousali krabičku, či sáček, kde byly např. ovesné vločky apod. Pak jsou tady v tuto chvíli tolik módní králíčci a další hlodavci.

morče skinnyJá Vás chci seznámit se zajímavým domácím mazlíčkem, který není až tak známý a spoustě lidí nepřipadá ani jako roztomilý. Ale jak se říká: „Sto lidí, sto chutí!“ Jedná se o Skinny morče. Jak už napovídá jeho pojmenování, jedná se o bezsrsté stvoření. Má heboučkou kůži a když si jej chytíte do dlaní, neuvěřitelně krásně hřeje.  Zvíře je snadno ochočitelné a poměrně chytré. Péče o toto morčátko je však náročnější než o křečka nebo králíčka, či klasické chlupaté morče, proto se doporučuje zkušenějším chovatelům, ale děti to zvládnou bez problémů.

Kůže morčete je jemná a tudíž náchylná k poškrabání. Je vhodné zvolit podestýlku hobliny, nikoliv slámu či seno, které by mohlo morče poranit. Pokud se morče poraní, nemějte strach! Rány se tomuto morčeti rychle hojí, poškrabání mizí mnohdy i do 24 hodin.  Skinny má zrychlený metabolizmus. To znamená, že  zvíře v průběhu dne častěji  jí a pije. Je vhodné pořídit morčátku velkou napáječku, kde se denně mění voda. Zvířátko  rádo jí a pokud má hlad, umí se ozvat. Chovatelé krmí zvíře 3x denně. Toto však má vliv i na čistotu v teráriu či kleci. Musí se častěji čistit podestýlka. Já jsem čistila terárium jednou týdně. Tím, že je zvíře čistotné a udělá si WC na jednom místě a to z pravidla v rohu terária, je možnost po dvou dnech či denně tento roh vyčistit a tím zabráníme zápachu. Skinny je společenský tvor, je dobré chovat dvě morčátka společně, ale není to nutností.

Skinny se musí chovat v bytě, tím, že nemá srst, je náchylné k prochladnutí a proto se nedoporučuje v zimním období zvíře přenášet. Pokud je přenos zvířete nutný, tak v zateplené boudičce. Terárium či klec neumisťujte do prostorů, kde je průvan!

Jednou mi hlídala kamarádka mé morčátko a když mi jej po týdnu vracela, zůstala jsem jako opařená. Vrátilo se mi bez pytlíku pamlsků a bez sáčku s krmením. Počítala jsem, že za ten týden může zbaštit maximálně polovinu zásob. Kamarádka mi žalovala, že jakmile přišla do pokoje, morče na ni kouklo a začalo pištět hlady...Doslova si na ni otvíralo tlamičku!  Morčátko rádo jí, nebylo tedy hladové, ale jak jsem se výše zmínila, je poměrně inteligentní. Prostě zvolilo fintu: „Vyřvat si jídlo“ a kamarádka podlehla, doteď se tomuto zážitku smějeme.

Tito tvorečci také mají rádi koupel, voda musí být vlažná...jako pro miminko, na loket. Tuto lázeň berou jako příjemné zpestření a rozkoš. Vhodné je pak zvíře osušit, aby po vytažení z vody nahé tělíčko neprochladlo. Pozor! Morčátko se vyfénuje přes ručník, to abychom ho horkým vzduchem nepopálili. Drobečka zabalíte do ručníku a fénem zpovzdálí foukáte na látku. Toto je pro morčata ještě lepší rozkoš, než vodní lázeň.

S tímto tvorečkem zažijete spoustu nevšedních zážitků a když to teplé tělíčko držíte v rukou, je to nepopsatelné. Pokud se rozhodnete pořídit si do domácnosti  Skinnyho, nezapomeňte dítko seznámit s informacemi o tomto zvířátku, na internetu se dá načíst již mnoho zkušeností.


Pettus - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Zajímavý mazlíček:

Zajímavý mazlíček
Zajímavý mazlíček
Zajímavý mazlíček
Zajímavý mazlíček
Zajímavý mazlíček
Zajímavý mazlíček
Zajímavý mazlíček
Zajímavý mazlíček
Zajímavý mazlíček
Zajímavý mazlíček
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Opravdu zajímavý mazlíčekSmajlík, líbí se mi! Možná dcerce jednou takového pořídím, ale až bude větší. Podle článku, je potřeba už rozumnější dítko. Díky za zajímavý typ.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles