Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Základní typy a chování psů

4. 06. 2010 | Zvířátka

Pes po svých předcích, šelmách, zdědil řadu přirozených vlastností, které mu mají umožnit život ve složitých vnějších podmínkách. Tyto přirozené vlastnosti lze uměle využít, a to tím, že je výcvikem rozvineme k praktickému použití v různých druhů práce pro člověka. Rozvinutím a usměrněním vlastností pak získáváme různé schopnosti psa.

Při určování typu vyšší nervové činnosti musíme brát v úvahu, že čistý typ podle základního rozdělení se vyskytuje jen velmi zřídka. V praxi se setkáváme s různými mezitypy s větším nebo menším sklonem k některému z hlavních typů.

 

Melancholik  -  slabý typ

U těchto psů je slabý proces podráždění, s nízkou hranicí výkonnosti nervových buněk. Silné podněty vyvolávají u těchto psů útlum. Psi jsou většinou neklidní a příliš zbrklí. Kladné útlumové reflexy se vytvářejí pomalu a nepevně. Převládá pasivní obranná reakce. 

 

Flegmatik  -  vyrovnaný, pomalý typ

Tito psi mají silné procesy podráždění a útlumu, ale s pomalejší pohyblivostí. Jsou to psi pomalí, se sklony k těžkopádnosti. Reflexy se vytvářejí pomalu, a proto cvik trvá déle.

 

Sangvinik  -  vyrovnaný, pohyblivý typ

Psi mají silné procesy podráždění a útlumu, které jsou v rovnováze. Lehce přecházejí z podráždění do útlumu. Podmíněné reflexy se vytvářejí poměrně snadno a rychle. Je to nejvhodnější typ pro výcvik a službu.

 

Cholerik  - nevyrovnaný, silný, dráždivý typ

Jsou to psi se silným procesem podráždění, ale se slabým procesem útlumu. V jejich pohybu je velká hbitost a neúnavnost. Reflexy spojené s podrážděním se vypracovávají poměrně rychle. U těchto psů převládá aktivní obranná reakce.

 

Chování vrozené, instinktivní

Patří mezi ně např. hry, sexuální chování, reprodukce, výchova štěňat, obranné, lovecké čí potravní chování.

 

Získané-naučené chování

Psi se učí pomocí zvídavosti, vtištění impritingu, habituací, pes se po čase přestane bát houkání vlaku, který denně slyší, pes se učí metodou pokus-omyl, napodobuje jiného staršího a zkušeného psa. Výchovu zařazujeme před výcvik, a to v období od dvou, tří, do pěti měsíců věku štěněte. V tomto období je psí jedinec nejvnímavější na podněty majitele, psovoda. Již chovatel začíná se zvykáním na jméno, čas krmení, čas venčení, místa venčení.

 

Ať už si vyberete psa jakéhokoliv, flegmatika či cholerika, vždy bude milý společník, přítel a kamarád do pohody i nepohody.

Pes je důvodem ke komunikaci a může vylepšit třeba vztahy mezi lidmi. Je prokázáno, že už i pouhé návštěvy psa vedou ke zlepšení nálady a atmosféry. Pes je zdrojem mazlení a projevů oddanosti, příčinou radosti, tématem k rozhovoru a podnětem k fyzickému pohybu a hrám. Na druhé straně je potřeba si uvědomit, že pes je živý tvor, který potřebuje každodenní péči a pozornost. Nejdůležitější je zajištění venčení a výběhu psa a hlavně dobré krmení. 


Jessynka - čtenářka

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Základní typy a chování psů:

Základní typy a chování psů
Základní typy a chování psů
Základní typy a chování psů
Základní typy a chování psů
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
máš to ´pěkně napsanýSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
to u nás taky větší poslouchá menší Roneček JessynkuSmajlík
a z útulku jsem měla mého prvního psa Britečka a bylo to jak popisuješ, ale strachu z cizích lidí se nikdy nezbavil a to v útulku byl jen do 3 měsíců věku a strašně ho to poznamenalo, ale nás měl moc rád a byl to velký mazel, který se bez nás nehl na krok
Obrázek uživatelky
profil
Jaký pán, takový pes Smajlík pravda je, že mnohdy se páni a pejsci podobají, já mám pejsky z útulku, a i když jsem nevěřila, že by se mohli nějak zásadně změnit - povahově, myslím, že se mi to podařilo - ze smutných a zakřiknutých pejsků mám dnes ty nejlepší psí kamarády, už si vesele hrají a nebojí se tolik, jako dřív. A svou lásku a oddanost dávají vřele najevo, každý je jiný, a zvláštní je, že ten větší poslouchá toho menšího. Hezký článek o pejscích.
Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles