Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zlatý retriever Bára – dvojnásobná zachránkyně lidského života

15. 01. 2009 | Zvířátka

Když se podobný příběh odehrál před časem v USA, obletěl celý svět. V sobotu, 10.1.2009 ráno, bylo mnoho lidí nedaleko pražského nákupního centra v Hostivaři svědky neuvěřitelné události, kdy asistenční pes přivolal telefonem svému pánovi pomoc a zastavil provoz, aby „řekl“ lidem okolo, že jeho pán potřebuje pomoc.

 

Baruška je osmiletá krásná fenka zlatého retrievera a především asistenční pes, který pomáhá panu Z.H. z Prahy. Ten je po velmi těžkém úrazu po přepadení odkázán na pohyb berlích. V sobotu ráno se vydal autobusem se svou psí pomocnicí Bárou, která jej doprovází všude, do lékárny pro léky a na nákup. Když pan Z.H. vstoupil z autobusu a lidé se rozutíkali do všech stran, udělalo se špatně. Nejprve poklesl na kolena, poté upadl v bezvědomí do sněhu.

 

zlatý retriever BáraPan Z.H. má na lince 112 hlášen telefon, adresu, typ postižení i to, že má psího asistenta s postrojem, na kterém je logo výcvikového centra Helppes. Bára nosí na krku mobil, který je nastaven tak, že zmáčknutím jakéhokoli tlačítka je alarmována linka 112. Psí asistentka se v tom momentě zachovala daleko lépe, než by se zachovala většina lidí. Nejprve se rozeběhla směrem za lidmi, kteří vystoupili z autobusu a když zjistila, že je nedoběhne, vběhla na silnici a obíháním aut zastavila provoz. To už bylo někomu z přihlížejících divné a zavolal policii. Když Bára zjistila, že se nikdo nemá k tomu, aby ji následoval za jejím bezvládně ležícím pánem, vzala do tlamy mobil a zmáčkla ho, čímž se „dovolala“ na linku 112.

 

Dispečerka hned věděla, že je zle, jelikož na druhém konci se ozývalo jenom funění. Mezitím se ale přece jenom začali okolo ležícího pana Z.H. sbíhat lidé, a tak se podařilo propojením veřejnosti, policie a linky 112 zavolat záchranku včas. Jakmile Bára uslyšela, že přijíždí houkající sanitka, běžela okamžitě zpět ke svému pánovi a už se od něho odmítla hnout. Policisté se nabídli, že se o fenku postarají, ale posádka záchranky byla velmi rozumná, pochopila, že takovýto pes a pán jsou téměř „jedna duše, jedno tělo“, a tak psího asistenta naložila i s jeho pánem a odvezla je do Vinohradské nemocnice.

 

Tam nastal „kolotoč“ vyšetření, při kterých se zjistilo, že důvodem zkolabování pana Z.H. byla tentokrát plicní embolie. Dle slov pana Z.H. bylo zachování všech zúčastněných naprosto příkladné, od posádky sanitky, přes pracovníky všech oddělení nemocnice, kterými při vyšetřeních prošel, pana primáře, až po sestřičky a pomocné pracovníky. Panu Z.H. poskytla nemocnice samostatný pokoj, aby pejsek nebyl problémem pro pacienty, kteří jsou alergičtí na psí srst. Pracovníci nemocnice se psí hrdinku Barušku postarali při venčení, sehnali misky na vodu a obstarali dokonce i psí krmení.

 

Chování Báry je neuvěřitelné. A je o to překvapivější, že téměř na den před rokem svému pánovi zachránila život poprvé:

 

Pan Z.H. byl s Bárou na každodenní vycházce v Hostivařském parku, když se mu náhle udělalo špatně a na námraze upadl. Pokoušel se vstát, ale ani s pomocí fenky to nešlo. Prochladnutí by pro jeho, po úraze „poničenou“ páteř mohlo mít fatální následky. A tak vyslal Barču pro pomoc. Ta neváhala, rozeběhla se směrem k silnici a protože nikde nikdo nebyl, rozhodla se zastavit auto. A podařilo se jí to u projíždějící policejní hlídky. Policisté z Bářina chování pochopili, že ji mají následovat, a tak společně došli k jejímu pánovi, pomohli mu vstát a dovezli je domů.

 

 

A pak že pes nemyslí!

 

 

Autorka: Zuzana Daušová

ředitelka o.s. Helppes




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
« Předchozí   1   2  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
už zase bulím -krásný článek-Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
pejskum....ale casto i naopak pejsci lidem
Obrázek uživatelky
profil
úplně mě z toho mrazí.tak takoví jsou pejsci a lidé jim dokážou tak ublížitSmajlíkSmajlík
BARUŠKO-všechna čest!!SmajlíkSmajlíkSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
je skvělé i to, že Bára má štěstí na lidi a oni na ni Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Pejsek je nejen kamarád ale také mlčenlivý důvěrník. Slouží jako hlídač i ochránce. I v tomto případě je osmiletá fenka Baruška hrdinka,která zachránila pánovi život.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles