Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Zvíře a voda - nejdůležitější živina

23. 02. 2010 | Zvířátka

Voda je nejdůležitější, ale často přehlíženou živinou. Je totiž zásadní pro udržení života. Zvíře může přežít ztrátu téměř veškerého tuku a poloviny bílkovin, ale již při 15ti % ztrátě vody dochází ke úmrtí jedince. Voda patří, spolu s vitamíny a minerály, mezi neenergetické živiny (tzn. živiny, z kterých organismus zpracováním nezískává energii).


V organismu má funkci hlavního rozpouštědla, účastní se chemických reakcí, regulace tělesné teploty a tvoří součást řady orgánů a částí těla. Obecně je organismus zvířat tvořen 40-80 % vody. Objem vody, který by mělo každý den zvíře přijmout, odpovídá přibližně energetickému příjmu v kilokaloriích. Obecně se udává 50ml/kg ž. hm. Takže když budeme mít 5kg kočku, měla by každých 24 hodin přijmout 250 ml tekutin.


vodaPožadavky na vodu se mohou v některých případech lišit. Požadavky se mění například v situacích, kdy dochází ke zvýšeným ztrátám tekutin (zvýšená frekvence močení, defekace, pocení, zrychlené dýchání, průjem, vážnější krvácení, zvracení), při zvýšené teplotě okolního prostředí, laktaci, zvýšené tělesné teplotě. Dále je příjem vody ovlivněn přijímaným krmivem. Konzervovaná krmiva obsahují to v průměru 70% vody oproti granulátu, který obsahuje v průměru 10% vody. Z toho vyplývá, že zvířata krmená konzervami mohou vykazovat zdánlivě nižší příjem vody než zvířata krmená granulátem.


Každé zvíře by mělo mít neustále přístup k čisté a čerstvé vodě. Pokud tomu tak není, můžeme tím způsobit zvířeti řadu zdravotních komplikací. Může se jednat například o dehydrataci nebo vznik močových kamenů. K tomuto jsou náchylné zvláště kočky. U koček je potřeba sledovat příjem vody, protože u některých jedinců může být problematický. Pokud vlastníte zvíře, které odmítá pít nebo je jeho příjem tekutin nedostatečný, existuje několik možností jak se pokusit ho zvýšit. Jedná se o již zmiňované konzervy nebo kapsičky nebo můžete Vašemu mazlíčkovi pořídit fontány pro zvířata, popřípadě mu dovolit pít tekoucí vodu z vodovodu, protože zvířata, a zvláště kočky, preferují čerstvou vodu, která se hýbe.


Autor: MVDr. Sylva Havelková
       Odborný poradce
Avet.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Zvíře a voda - nejdůležitější živina:

Zvíře a voda - nejdůležitější živina
Zvíře a voda - nejdůležitější živina
Zvíře a voda - nejdůležitější živina
Zvíře a voda - nejdůležitější živina
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Pejsky máme na dvorku a vodu jim několikrát za den vyměńujeme.Je to stejné jako u lidí.Pít a pít.
Obrázek uživatelky
profil
s tim plne souhlasim.Jde tak trochu take o pristup majitelu,ale i domaci mazlicci si umi poradit a jsou samostatna do jiste miry
Obrázek uživatelky
profil
Článek je zajímavý, ale nic se nemá příliš přehánět. Jistě pokojová zvířata jsou odkázána na pomoc člověka, ale domácí zvířectvo na vesnici si umí poradit, pokudmá rozumné majitele.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles

Mašle