Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rok alergika

23. 04. 2020 | Péče o tělo
Jaro jde cítit ve vzduchu. Stačí pár slunných dní a alergie na pyly propukne v plné síle. Na jarní dny a rozkvetlé stromy se po dlouhé zimě těší snad každý. I když alergici kvůli komplikacím s jarními pyly asi o něco méně. Jaro však není jediné ročné období, které umí potrápit alergiky. S alergeny se můžete potkat během celého roku.

Alergie na pyl už v lednu

V České republice roste kolem 3 tisíc druhů rostlin, přičemž řádově stovky z nich vytvářejí pylová zrna, která jsou potenciálně schopna vyvolat alergickou reakci. Ve skutečnosti jsou častější příčinou alergických reakcí pylová zrna pouze několika málo desítek rodů rostlin. Pylová sezona se v naší zemi v posledních desetiletích neustále prodlužuje. Většinou trvá od února či března do září až října, například lísky a olše při přechodném oteplení někdy rozkvetou již v polovině ledna. Ve střední Evropě můžeme pylovou sezonu rozdělit na tři hlavní období: jarní, kdy dominuje pyl časných stromů, především čeledi břízovitých a lískovitých, letních s dominancí pylů trav a obilovin a podzimní s dominancí pylu vysokobylinných plevelů, hlavně pelyňku a ambrozie. Pyl se šíří vzduchem, zejména za slunečných a teplých dnů, za větrného počasí může být nesen i na kilometry daleko.

žena květinyMnožství pylu v ovzduší klesá za deštivých, chladných a vlhkých dnů. Uvolňování pylu do ovzduší závisí vedle vzdušného proudění také na zralosti pylu, na dosažení určité teploty okolního prostředí, na vlhkosti vzduchu a v mnoha případech rovněž na denní době. Právě odlišné meteorologické podmínky v jednotlivých letech, především teplota vzduchu a vlhkost, jsou jednou z hlavních příčin časových výkyvů v zahájení a průběhu pylové sezóny.
Podstatou alergických onemocnění je působení alergenů na buňky imunitního systému vnímavých jedinců (alergiků), přičemž dochází k rozvoji nepřiměřené alergické reakci, která probíhá ve dvou fázích:
1.    Tzv. senzibilizace (přecitlivělost), během které imunitní systém potenciálního alergika rozpozná a zapamatuje si danou látku jako alergen a začne vytvářet protilátky
2.    Vlastní alergická reakce, která se již projeví charakteristickými příznaky při každém dalším kontaktu s alergenem

Podle toho, v jakém ročním období tyto alergeny působí, dělíme alergeny na celoroční (roztoči, domácí plísně, švábi, zvířecí alergeny) nebo tzv. sezonní (pyly, venkovní plísně). Jiné dělení se týká prostředí, ve kterém se převážně vyskytují, a z tohoto hlediska je můžeme rozlišovat na alergeny domovní a bytové, alergeny pracovního prostředí (profesní) a alergeny venkovního prostředí. Všechny tyto alergeny se mohou podílet na rozvoji alergické rýmy, zánětu spojivek, kožních alergií, ale i na rozvoji průduškového astmatu.
Příští jaro už bez obtíží. Lékaři budou umět léčit i alergii na břízu pouhou tabletkou.

Prevence je základ

K preventivním opatřením pylového alergika patří například zavírat okna v  odpoledních a večerních hodinách, větrat nad ránem, kdy je koncentrace pylových zrn ve vzduchu nejmenší, převlékat se po příchodu domů z venku již v předsíni a věci uschovat, umývat si pravidelně vlasy, nesušit prádlo venku, nesekat trávu, pobývat venku spíše brzy ráno a po dešti, chránit si oči brýlemi a při jízdě autem nevětrat oknem. A to je pouze výčet doporučení. Jsou zde i další možnosti, do nich ale musíte již zainvestovat, například existují protipylové sítě do oken nebo čističky vzduchu, jejichž nejdůležitějším kritériem by měla být schopnost za jednu hodinu pročistit alespoň trojnásobek objemu vzduchu v místnosti.

Zdroj, foto: Článek byl připraven ve spolupráci s MUDr. Ivou Pončákovou,
alergo-imunoložkou z nemocnice Na Homolce


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles