Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Romantické houpačky

1. 08. 2011 | Zahrádka

K tajemným houpačkám ve skrytých koutech zahrady má vztah snad každý už od dětství. Jako malí jsme si na nich chtěli hrát, protože houpat se je ta nejlepší zábava. V dospívání na nich někteří mohli zažít první rande. A v dospělosti?  Mít chvilku jen pro sebe, přečíst si nedělní noviny nebo posnídat s vycházejícím sluncem na čerstvém vzduchu – k tomu všemu nás zahradní houpačka láká.


Zahradní houpačky už dávno nejsou pouze rekvizitou romantických filmů a z původního obyčejného posezení se dnes staly pohodlné kusy nábytku. Téměř všechny mají zastřešení proti přímému slunečnímu svitu nebo dešti, zvýšil se počet míst k sezení, houpačky jsou k dostání v nejrůznějších provedeních a materiálech a některé z nich jsou dokonce polohovatelné! Z houpající se sedačky můžete v mžiku udělat postel, která vás doslova ukolíbá ke spánku. 


Dřevo nebo kov?


zahradní houpačkaDřevo má ve všech ohledech jednu nespornou výhodu, a to je jeho vzhled. Dřevo jako čistě přírodní materiál se hodí kamkoliv a s vaší zahradou splyne v jedno. Je také masivnější a lépe se přizpůsobí nejen vlivu počasí, ale také škrábancům. Na rozdíl od kovu navíc samozřejmě nepodléhá korozi. Přesto jde o organický materiál, který se s postupujícím časem mění a žije si svým životem.


Proto je potřeba se o dřevěné povrchy pravidelně starat a ošetřovat je přípravky proti plísním, houbovým chorobám nebo hnilobě. Dobré vlastnosti a dlouhou výdrž zajistí druhy jako teak, jádrové dřevo borovice nebo akát. Velice vhodné je také vysoce odolné dřevo tropických dřevin.
Rozhodně se není třeba bát ani houpaček z kovových konstrukcí.


Některým by mohly připadat na zahradě nepatřičné, ale nezavrhujte tuto představu předčasně. Kovové prvky jsou stále oblíbenější a existují v tolika variacích, že sladit některý typ s vaší zahradou nebude problém. Decentní kovové konstrukce dokonce vytváří lehce nostalgickou náladu a mohly by vám připomenout nedbalou eleganci francouzských venkovských sídel. Ale proč si vybrat kov?


Jde o poměrně lehký materiál a manipulace s takovou houpačkou je jednodušší, než s konstrukcí ze dřeva. Pokud máte strach, že je kov sám o sobě příliš studený na dotek, nemusíte si s tím dělat starosti – samotné sedačky jsou většinou vyrobeny z jiných materiálů, například voděodolného umělého ratanu, a pořídit si můžete velmi pohodlné textilní sedáky v barvách podle vašich představ.


Relaxační lehátka


lehátkoK soupravě sedacího zahradního nábytku a houpačce už chybí snad jen lehátko. Nebo raději dvě? Znáte přece ten pocit, když si po zalévání záhonků nebo po hrabání spadlých jablek chcete odpočinout a na pohodlném polohovatelném lehátku se už opaluje vaše polovička. O lehátka nebo relaxační křesla se zkrátka pravidelně strhne boj. Aby taky ne, jsou ergonomicky tvarována tak, abyste si odpočinuli a nic vás při tom netlačilo – zkrátka, abyste nevěděli o světě kolem.


I u opalovacích lehátek a polohovatelných křesel máme rozhodně z čeho vybírat. Široká škála materiálů a barev je výhodná také v tom směru, že můžete perfektně sladit všechny kousky zahradního nábytku do jedné linie – ať už jste věrní dřevu, plastu nebo lehkému hliníku. K zahození také nejsou připevněná kolečka, pomocí kterých lze lehátko snadno přemístit, třeba podle toho, jak se během dne posunuje sluníčko.


Materiály výpletu, na kterých budete sedět a ležet, jsou také důležitým faktorem. Klasická látková lehátka tolik známá z českých zahrad a chalup jsou sice příjemná, ale pokud je zapomenete na zahradě a zrovna přijde déšť, budete je ještě dlouho sušit. Dnes se začínají prosazovat spíše umělé materiály, které jsou neméně pohodlné, odpuzují vodu a svou barvou a texturou se snaží co nejvíce připodobnit přírodním materiálům.


Zdroj: OBI.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
takúto by som chcela terasa už sa dorábá tak budúci rok už budem riešit nábytok
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles