Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Romanticky upravené Terčino údolí

17. 10. 2016 | Česká republika
Říčka Stropnice se klikatí jihočeskou krajinou mnoha pěknými místy. Jedním z nich je údolí mezi vodní nádrží Humenice a Novými Hrady, pro které se dnes užívá název Terčino.

Vzniklo romantickými úpravami volné krajiny, s nimiž započal ve druhé polovině 18. století hrabě Jan Nepomuk Buquoy na popud své manželky, hraběnky Terezie Buquoyové. V duchu tehdejší módy se v parcích vytvářely dramatické přírodní scenérie s ruinami a středověkou architekturou, a tak sem byly navezeny balvany, které říčku proměnily v horskou bystřinu, byly budovány altány, chýše, pavilony, skleník a další stavbičky. Bohužel ne všechny přežily do dnešní doby. Jedním z charakteristických prvků Terčina údolí jsou bílé dřevěné mostky. Ty, doplněné bílými lavičkami, působí uprostřed zelených luk a lesů opravdu malebně.

Vydejme se na zhruba sedmikilometrový okruh parkem, který je mimo jiné zajímavý i tím, že splňuje náležitosti zámeckého parku, ale přímo na žádný zámek ani hrad nenavazuje. Hned u vstupní empírové brány si na úvodním panelu prohlédneme mapu naučné stezky. Je okružní a pěkně se celým parkem klikatí. V případě potřeby lze trasu zkrátit, ale byla by to škoda. Najdeme zde celkem 12 zastavení, která nás seznámí se zdejší historií a přírodou.

Terčino údolíKolem Hamerského mlýna, který později sloužil jako obydlí pomocného personálu parku přicházíme k zastávce Václavovy lázně. Dala je postavit hraběnka Terezie Buquoyová a pojmenovala je po svém otci Václavu Paarovi. Na dobových akvarelech si můžeme prohlédnout, jak vypadala empírová stavba i její interiéry - salon s mramorovým krbem byl zařízen rokokovým nábytkem, interiér zdobily pompejské vázy a bronzové předměty dovezené z Itálie. Vlastní lázeň byla upravena jako umělá krápníková jeskyně - grotta.
Areál sloužil po válce jako krajské rekreační zařízení, dnes se mu říká „Lázničky“ a po rekonstrukci je zde penzion s restaurací.

Pohodlná cesta nás přivádí k dalšímu objektu, tzv. Modrému domu. Sezónní panské sídlo poskytovalo ve své době veškerý komfort, býval zde salon, ložnice, salonek, přijímací, toaletní, hostinský a služební pokoj. A samozřejmě kuchyň, komory a sklep. Vedle domu stála voliéra a holubník, okolí zdobily četné květinové záhony. Název domu byl odvozen od netypického nátěru střechy. Opakované povodně v 1. polovině minulého století objekt výrazně poškodily a z elegantní stavby zbyly jen ruiny, ale i ty působí v sevřeném údolí při potoce velmi romanticky.  
Nedaleko proti proudu potoka se nachází asi nejznámější zastávka zdejší naučné stezky, vodopád. Byl vybudován uměle v roce 1817, ale působí zcela přirozeným dojmem.
Rybářská chata ani dřevěná Toničina chýše se nedochovaly, ale nezoufejte, zajímavostem našeho putování ještě není konec. Další zastávky nás informují o všem, co žije a roste ve zdejším lese, a když vystoupáme z údolí vzhůru do luk a sadů, objeví se před námi středověké panské sídlo, tvrz Cuknštejn.

Možná to tak na první pohled nevypadá, ale právě Cuknštejn využili filmaři pro natáčení dobrodružné komedie Ať žijí rytíři! (2009). Porovnáním zjistíme, že ve skutečnosti zde něco chybí - pro filmové potřeby byla totiž přistavěna hradba s bránou.
Cesta se stáčí zpět do údolí. Pokud sem zavítáte v květnu, přivítají vás zdejší louky záplavou květů chráněného prstnatce májového. Celoročně můžete obdivovat více než 500 let starý památný dub letní, nazývaný též Strom svatebčanů. O kousek dál leží torzo dalšího význačného stromu, jde o mohutný smrk ztepilý, který byl v roce 2002 vyvrácen vichřicí.  Byl vysoký 46,5 metrů a uváděné stáří je 225 let.

Serpentinou se dostáváme do horní partie lesa ke Gabrielinu rybníku, pojmenovaného podle manželky Jiřího I. Buquoye. Kdysi zde stával Březový altán, od něhož se otvíral průhled parkem do údolí Stropnice až k Modrému domu.
Také Jiří II. hrabě Buquoy (1814-83) se věnoval, stejně jako jeho otec, zvelebování parku. Na dohled od rybníka nechal vybudovat romantický Švýcarský dům, dnes využívaný jako skautská základna.

Seběhneme strání a jsme u vstupní brány parku. Naše procházka je u konce. Byla příjemná a věříme, že zde nejsme naposledy.

IKE - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Romanticky upravené Terčino údolí:

Romanticky upravené Terčino údolí
Romanticky upravené Terčino údolí
Romanticky upravené Terčino údolí
Romanticky upravené Terčino údolí
Romanticky upravené Terčino údolí
Romanticky upravené Terčino údolí
Romanticky upravené Terčino údolí
Romanticky upravené Terčino údolí
Romanticky upravené Terčino údolí
Romanticky upravené Terčino údolí
Romanticky upravené Terčino údolí
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
krásná romantika Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za tipSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
Byli jsme tam loni, když jsme byli v jižních Čechách na dovolené. Moc hezká procházka to byla Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
...Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za hezký článek i obrázky. Smajlík
Terčino údolí mám moc ráda a tak jsem mohla alespoň takto na chviličku zase nahlédnout a "projít se" po milých místech.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles