Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozběhnete se proti kaloriím?

22. 09. 2016 | Fitness
Je možné pomocí pravidelného běhu zhubnout? 70% žen říká z vlastní zkušenosti, že ano.

Běh je v naší zemi hned po cyklistice druhou nejoblíbenější sportovní aktivitou a jeho popularita neustále roste. Není se čemu divit, vždyť se jedná o sport, kterým se dá velice dobře hubnout, formovat postava, a zároveň komplexně podpořit své zdraví a imunitu. Během se totiž ve srovnání s jinými sporty, jako například cyklistika, plavání či aerobik, spaluje mnohem více kalorií. A tak je běhání opravdu zaručený způsob, jak se zbavit přebytečného tuku a mnohdy bývá také klíčem k lepší náladě.

Proč právě běhání?

  • Protože opravdu funguje! Je jednou z nejvhodnějších aerobních aktivit s tepovou frekvencí, která není vyšší než 50 – 65 % tepového maxima. Dochází tak k nejlepšímu poměru spálených tuků a tedy ke kýžené ztrátě nadbytečné váhy.
  • Protože odbourává stres a pozitivně ovlivňuje náladu.
  • Protože zvyšuje disciplínu a vůli.
  • Protože je časově efektivní.
  • Protože je levné a dostupné.

běháníHlavně to nevzdávat příliš brzy

Říká se, že ze všeho nejdůležitější je začít. Stejně tak je ale v případě běhání důležité i vytrvat, aby se efekt mohl projevit. Především začátečníci by nejraději každý den uběhli hned desítky kilometrů. Jenomže tělo na podobné výkony není připravené, velice záhy tak může vypovědět službu a nadšení pro běh se vytrácí dřív, než bychom si přáli. Zde rozhodně neplatí, že čím více budete běhat, tím rychleji zhubnete. Spěchejte pomalu a myslete na to, že pokud chcete opravdu zhubnout, bude potřeba také sáhnout na svůj jídelníček a provést v něm malé úpravy.

Důležité pro začátečníky:

  • Začínat postupně, nejdříve třeba jen chůzí, a když je na to tělo připravené, nahrazovat chůzi během.
  • Chodit a běhat pravidelně.
  • Zátěž zvyšovat postupně a přiměřeně.
  • Zpočátku postačí běhat půl nebo tři-čtvrtě hodinky.
  • Protahovat se před i po běhání.
  • Neběhat příliš rychle. Ideální je tempo, při kterém plynule dýcháte.


Pokud se na to cítíte, zrychlete tempo či prodlužte trasu. Avšak v případě, že je vaším prvořadým cílem hubnutí, je důležité hlídat si intenzitu běhu a tepovou frekvenci, aby nebyla ani příliš nízká, ani příliš vysoká. Nemějte obavu, pokud vytrváte, efekt hubnutí se s vaší pílí a pravidelností určitě dostaví. Začnete se cítit lépe a vaše fyzická kondice se zlepší.

Vyplácí se tzv. intervalový trénink. Jde o střídání pomalého a rychlého běhu. A proč funguje? Protože nedovolí tělu, aby si navyklo na dlouhodobě stejnou zátěž, během níž pak postupně spaluje pořád méně a méně kalorií. Je proto dobré doplnit svůj běh krátkými sprinty. Začněte například na dvou sprintech a postupně přidávejte. Za dva měsíce budete schopní absolvovat i 8 sprintů.

Nenechte se odstrašit kopci. Běhání do vršků není sice procházka růžovou zahradou, ale určitě se vyplatí. S každým dalším stupněm stoupání svahu spalujeme o 10 % kalorií více. Postačí nějaký kopec ve vašem okolí, který zdoláte jednou týdně. Ze začátku budete stačit třeba jen na chůzi, ale uvidíte, že po několika týdnech si tělo samo řekne o strmější a náročnější terén. Odměnou vám bude skvělá kondice i štíhlá postava.

Pokud máte možnost, přidejte se do běžeckého kurzu, kde vás běžeckými začátky provede kvalifikovaný trenér a stejně naladěná skupina začínajících běžkyň. O motivaci v prvních dnech tak budete mít vystaráno.

Při běhu je důležité správné dýchání. Špatná práce bránice a hlubších svalů trupu může být překážkou nejen ke zlepšení výkonu, ale také k hubnutí, protože špatné okysličování krve neumožní spalování tuků. Je proto dobré, aby se začínající běžci poradili s trenéry, kteří pro ně navrhnou sportovní aktivity „na míru“ s ohledem na možnosti jejich těla a jejich cíle.


Zdroj, foto: Srovnáme.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !