Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Rozhledna Havířská bouda

4. 05. 2014 | Česká republika

Donedávna bylo panoráma Kutné Hory charakteristické jen pyšnou siluetou trojvěží chrámu svaté Barbory. Teď se na opačném konci města, na vrchu Kaňk, rýsuje další dominanta – třicetimetrová rozhledna Havířská bouda. Místo nebylo vybráno náhodně. Původně se zde nacházel objekt hájovny z počátku devatenáctého století.

V roce 1895 obec Kutnohorská přestavěla hájovnu na výletní restauraci. Následovaly další přestavby, jelikož na kaňkovských vrších byl především o víkendech a o svátcích rušný společenský život. Avšak po druhé světové válce začal zájem o výletní restauraci upadat a nakonec někdy v padesátých letech dvacátého století byla restaurace uzavřena a sloužila znovu jako hájovna. Ještě přibližně do sedmdesátých let tohoto století zde bydlel hajný. V prosinci 2011 byla ale stavba rozhledny, penzionu a revitalizace původní restaurace. Projekt byl částečně financován Evropskou unií, celkové náklady se vyšplhaly asi na šedesát milionů korun. Slavnostně byla otevřena 30. dubna 2013.

rozhlednaMohutná věž rozhledny je od dob první republiky po dlouhé době, která byla postavena z impozantního kamenného kyklopského zdiva a tvoří mohutnou základnu vyhlídkové terasy a kavárny. Ta je celoplošně prosklená a skýtá dosud nevídaný výhled do celého kraje. Nejprve pohled na Kutnou Horu a její krásné památky, poté v lese najdeme schovanou perlu empirové architektury – zámek Kačina, přehlédnout nemůžeme ani město Kolín a nedaleký Starý Kolín či mnoho dalších půvabných městeček a vesnic v okolí. Uvidíte před sebou také kopce a kopečky, které splývají v jedno krásné pohoří – okrajovou část Železných hor. Spatřit můžete v dáli i elektrárnu Chvaletice a za příznivých podmínek a dobrého počasí by měly být vidět i Krkonoše. Kruhový rozhled je opravdu 360°.

Na rozhlednu můžete vystoupat po 144 schodech nebo použít moderní výtah. Přístup na rozhlednu i k rozhledně v nadmořské výšce 320 metrů je tedy bezbariérový. Autem je možné dojet přímo na parkoviště u rozhledny. Z centra Kutné Hory se sem dostanete i pěšky po zhruba tříkilometrové modré turistické cestě. V těsné blízkosti rozhledny je restaurace a penzion Havířská bouda v hornickém stylu. Po výstupu na rozhlednu se můžete občerstvit v kavárně a přitom se kochat okolním rozhledem.

Ana1hana1 - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Rozhledna Havířská bouda:

Rozhledna Havířská bouda
Rozhledna Havířská bouda
Rozhledna Havířská bouda
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
pěkné, neznala jsem Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Mám rada rôzne rozhľadne a veže, z ktorých sa človeku naskytujú krásny výhľady.
Škoda, že táto je od nás veľmi ďaleko, určite by som sa tam rada pozrela.
Obrázek uživatelky
profil
děkuji za krásný tip na výletek...s dovolením si článek uložím
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles