Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhovor o problematice akné a péče o pleť

6. 04. 2008 | Krása
Rozhovor o problematice akné a péče o pleť s MUDr. Kykalovou – korektivní dermatolog, specialista na laserovou a estetickou medicínu, ČR.

Čím se liší podpůrné metody léčby akné u děvčat a u chlapců, resp. u žen a u mužů?
Zatímco u žen pomáhá hormonální terapie podporovaná užíváním antioxidantů, u u mužů hormonální léčbu nelze použít. Proto je pro muže pleťová suplementační substituční terapie pomocí antioxidantů ještě důležitější než pro ženy. Navíc muži obvykle trpí těžšími formami akné, takže trvalá péče s využitím kombinace antioxidantů se opravdu vyplatí.

Co vyloučit ze stravy, aby i výživa podporovala léčbu akné?
Rozhodně bych doporučovala vyloučit ze stravy tvrdý alkohol, tučná, překyselená a kořeněná jídla a jiné pochutiny či potraviny, které mají dráždivý charakter.

Problematická pleťJaké tuky bychom měli hlavně ze stravy vyloučit nebo jejich příjem zredukovat?
Jedná se hlavně o živočišné tuky, tedy tzv. nasycené tuky, jako je např. sádlo, máslo a smetana. Např. rybí tuk však pomáhá.

A co čokoláda?
Ta škodí hlavně u tzv. atopického ekzému, ale akné příliš nezhoršuje. Rozhodně ve vztahu k akné méně škodí hořká než mléčná čokoláda, zřejmě proto, že kvalitní hořká čokoláda obsahuje řadu antioxidantů.

Jak výskyt akné souvisí s psychickým stresem?
Právě u mladých klinetů bývá psychický stres, např. v souvislosti ze zkouškami ve škole, zamilovaností apod. Častou příčinou zhoršení akné. Současně proti stresu působí selen a další antioxidanty, takže lze říci, že antioxidanty důsledky tzv. oxidativního stresu včetně akné zmírňují.


Jak souvisí pitný režim s akné?
Kvalitní hydratace organismu a pleti zvyšuje celkovou kondici kůže a pleti, o tom není pochyb. Měli bychom se vyhnout kysele působícím nápojům, včetně nápojů syceným oxidem uhličitým, kofeinem a dalšími kysele působícími látkami (kyselina citronová, fosforečná aj.). Z tohoto hlediska nejsou vhodné žádné colové nápoje a tzv. softdrinky. Protože pocit žízně je modifikován věkem a skladbou nápojů, je třeba stále dbát na dostatek kvalitních nápojů a vyvážený pitný režim, který zejména mladí zanedbávají.

Prospívá aknózní pleti opalování?
Slunce ani solárium zásadně nedoporučuji. Opálená pleť jen zakrývá projevy akné, snižuje jejich viditelnost a vystavování se UV záření naopak pleť poškozuje a vysušuje ji. Dochází též ke ztluštění rohové vrstvy, zejména vlivem UVB složky slunečního a solárního záření. To má za následek ucpávání mazových žláz a jejich vyšší náchylnost k zánětům.


Děkujeme za rozhovor.

Zpracoval: Ing. Ivan Mach, CSc.
Pharma Nord





Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
já naštěstí také tyhle problémy neznám
Obrázek uživatelky
profil
timhle sem naštěstí nikdy netrpěla..takže moc neporadím
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles