Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhovor s autorkou bestsellerů Dianou Gabaldon

7. 10. 2016 | Úspěšní lidé
Nové vydání románu Cizinka patřilo loni mezi nejprodávanější knihy. V září se na pulty vrátí i druhý díl příběhu o lásce napříč stoletími s názvem Vážka v jantaru. Jak vznikl nápad udělat z Cizinky knižní sérii a jaká je každodenní práce spisovatele, nám prozradila autorka série Diana Gabaldon.

Jak vypadá běžný den autorky bestsellerů?
Diana Gabaldon: Myslím si, že v mé profesi vlastně nic takového neexistuje. Každý den najdu v emailu nejrůznější úžasné věci – nedávno jsem dostala pozvánku, abych příští rok pronesla v Quebecu slavnostní řeč u příležitosti jednoho výročí. Tentýž den mě pozvali, abych se jako host účastnila tří různých kongresů i výletní plavby. Ale to jsou jen třešničky na dortu.
Denně dostávám nespočet emailů týkajících se knih i některých velmi neobvyklých nabídek spolupráce. Z Indie mi třeba přišel návrh na výrobu módní řady šál, které by byly ozdobeny citáty z mých knih.

Jak by tedy vypadal váš ideální pracovní den?
Diana Gabaldon: Můj „normální“ pracovní den by začal kolem půl deváté. Vstala bych, zacvičila si, dala bych si malou snídani a vzala bych psy na delší procházku. Tedy, za procházku to považuji já. Oni to vnímají spíše jako loveckou expedici. Mám jezevčíky a ti loví v podstatě všechno, co se hýbe.
Po návratu domů osuším pot z čela – ve Phoenixu je v této roční době přes 40 stupňů Celsia – odpovím na pár emailů a vyrazím na oběd s manželem. Potom se hodinu nebo dvě věnuji psaní, prokládám to vyřizováním dalších emailů a přípravou služebních cest či četbou dalšího scénáře k seriálu Cizinka.
Vážka z jantaruOdpoledne vyrazím na nákup nebo do čistírny, což většinou znamená dlouhou procházku. Večer přichystám večeři a chvíli si čtu.
Můj muž vstává v pět ráno, takže chodí spát poměrně brzy. Kolem půl desáté si tedy už sama se psy a knihou lehnu na svůj oblíbený gauč. Často na chvíli usnu, ale obvykle se kolem půlnoci probudím. Dám si dietní kolu, psi dostanou kost a všichni jdeme společně do mé kanceláře, kde se pustím do práce. Když se zrovna natáčí, kontroluji záběry seriálu, píšu a samozřejmě mailuji - do půl páté ráno, kdy jdu konečně spát.
Nezapomínejme ale, že takto vypadá zidealizovaná verze mého pracovního dne. Většinou jsou mé dny velmi různorodé. Navíc jsem často na cestách, během nichž můj harmonogram vypadá úplně jinak.

Chystáte nějakou novou knihu? Pokud ano, o čem bude?
Diana Gabaldon: Píšu v podstatě pořád. A dost často se věnuji více projektům najednou, udržuji si tím inspiraci. Právě teď pracuji na devátém pokračování knižní řady Cizinka, jmenuje se Go Tell the Bees that I am Gone (pozn. red. Řekni včelám, že odcházím, oficiální český název zatím neexistuje). Název vychází ze staré a ve Skotsku i dalších evropských zemích rozšířené pověry, že když chováte včely, musíte jim oznamovat novinky své komunity – narození, úmrtí, příchody nových členů. Pokud někdo zemře nebo odejde a vy to roji neoznámíte, rozzlobí se a uletí.
Připravuji také dvě novely, které budou součástí sbírky sedmi povídek. Ta vyjde pravděpodobně příští rok v USA, Velké Británii, Kanadě a Austrálii a později také v dalších zemích.
Jednou z nich je příběh staršího bratra lorda Johna Greye, Hala, a jeho nastávající Minnie. Odehrává se roku 1744 v Londýně, Paříži a Amsterodamu a pojednává o špionáži, věrnosti a zradě, i tom, jak se lidé vzpamatovávají z toho, že se jim úplně zhroutil život.
Druhá povídka se věnuje lordu Johnovi. Děj tentokrát zabloudí na Kubu, konkrétně do hlavního města Havana roku 1762. Hlavní linku ještě nemám propracovanou, ale půjde o Johnovu matku, která právě v Havaně žije.
A mimo to… No, dělám také spoustu rozhovorů, jako je tento.

Na sérii Cizinka jste začala pracovat před pětadvaceti lety. První díl se loni v novém
vydání stal bestsellerem. Druhá kniha, Vážka v jantaru, vyjde letos na podzim. Vzpomenete si, zda tuto knihu provázel nějaký příběh?
Diana Gabaldon: Nevzpomínám si, že by se k tomu vázala nějaká zvláštní historka. Když byla Cizinka hotová, došlo mi, že mám k příběhu ještě co říct a vysvětlila jsem to také svému agentovi. Když prodával Cizinku nakladateli, oznámil mu: „Říká, že toho je víc.“ Nakladatel na to nadšeně odpověděl: „A myslíte, že by dokázala napsat trilogii? Trilogie jsou teď velmi populární.“ Jakožto dobrý agent bez váhání odvětil, že to zvládnu. A tak jsem dostala smlouvu na tři knihy. Vážka je druhým dílem z této smlouvy. Vypráví prostě to, co se dělo po Cizince.
 
Seriál Cizinka je známý po celém světě. Druhá řada se natáčela ve Francii a částečně také v Praze. Proč jste se rozhodla právě pro naše hlavní město?Diana Gabaldon
Diana Gabaldon: No, já jsem Prahu nevybrala. To za mě udělali lidé, kteří pro seriál vybírají lokace. Je to nádherné město!
První polovina Vážky v jantaru se odehrává v Paříži, protože právě tam došlo k většině politických machinací, které vedly k jakobitskému povstání. Dnešní Paříž ale bohužel nevypadá jako Paříž 18. století – sem tam samozřejmě narazíte na dobové budovy, ale jsou obklopené moderní architekturou i silniční dopravou.
Praha, naproti tomu, pořád vypadá jako město z 18. století – alespoň v některých částech – a proto se produkce rozhodla natáčet dva týdny právě v Praze. Natáčely se zde exteriérové záběry pro pařížskou část seriálu. Interiéry jsme točili v ateliérech Cumbernauld nedaleko Glasgow.
Myslím si, že velká knihovna, v níž Jamie hraje šachy s M. Duverneym, je také v Praze, ale nevzpomínám si na její název.

Určitě během roku přečtete mnoho knih. Mohla byste nám doporučit nějakou, která vás opravdu zaujala?
Diana Gabaldon: Máte pravdu, opravdu hodně čtu! Tak se podívejme… V poslední době mě nadchla krimi povídka Christophera Brookmyra s názvem Black Widow. Chris je jedním z mých nejoblíbenějších autorů. Napsal několik sérií různých žánrů, ale mně se líbí všechny.
Mám ráda také sérii Merrily Watkins od Phila Rickmana. Hlavní hrdinkou je vikářka anglikánské církve, která ovdověla a žije pouze se svou nesnesitelnou pubertální dcerou. Kromě toho je oficiální exorcistkou diecéze Hereford. Philovy kníhy jsou úžasné. Obsahují skvělé dialogy i chytré zápletky s nečekaným zvratem. Série začíná knihou The Wine of Angels a myslím, že vyšlo už dvanáct příběhů.

Diana Gabaldon

Autorka veleúspěšné série Cizinka se narodila v Arizoně. Má celkem tři akademické tituly, a to ze zoologie, mořské biologie a behaviorální ekologie. Předtím, než se z ní stala spisovatelka na plný úvazek, učila dvanáct let na Arizonské státní univerzitě. Do psaní Cizinky se původně pustila, aby si dokázala, že to zvládne. Dnes má na kontě celkem osm pokračování Cizinky, spin off povídky o vedlejší postavě originální série lordu Johnu Greyovi a mnoho dalších novel. Na motivy knižní ságy byl před dvěma lety natočen také stejnojmenný seriál.


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mám moc ráda historickou prózu, kniha Diany Gabaldon Cizinka mne velice zaujala. Potěšilo mne i filmové zpracování, které bylo dle mého názoru velice dobré.
Obrázek uživatelky
profil
Děkuji za rozhovor s Dianou Gabaldon. Její knižní sérii Cizinka a ostatní knihy jsem přečetla jedním dechem. Výborná spisovatelka.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles