Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozhovor s Helenkou Nováčkovou, hlavní hrdinkou filmu Saxána a Lexikon kouzel

16. 09. 2011 | Ze společnosti
V polovině září startuje premiéra nového pohádkového filmu pro celou rodinu Saxána a Lexikon kouzel. Diváci se opět setkají s čarodějnicí Petrou Černockou, která před 40 lety odešla do světa lidí, i s Janem Hrušínským – její studentskou láskou Honzou. Nyní už mají dcerku Saxánku, a ta jednoho dne odhalí mámino tajemství a ocitne se v Říši pohádek.

Dceru legendární Saxány si zahrála žákyně ZŠ z pražských Lysolají Helenka Nováčková, pro kterou to byla první herecká zkušenost a které bylo v době natáčení devět let. Nyní je jí třináct. Helenka se ve volném čase věnuje tanci a s taneční skupinou Emotion jezdí na řadu soutěží a vystoupení. Jejím snem je studium tance spojené s rozvojem jejích dramatických dovedností. Ve filmu si zahrálo i její dvojče - sestra Julie, která dostala roli malé čarodějnice. Julie Rozhovor s Helenkou Nováčkovou, hlavní hrdinkou filmu Saxána a Lexikon kouzelrovněž tančí ve skupině Emotion a v době natáčení Saxány a Lexikonu kouzel pomáhala Helence s úkoly do školy.

Co všechno před kamerou vyvádíš?
Saxánka uteče z domova se skřítkem Krakavousem. Spadne do studny, a tím se dostane do pohádkové říše. To jsem byla vysoko ve vzduchu a zespodu na mne foukal vítr. To mě bavilo. A pak ještě to, když jsem létala na koštěti.
 
Kdyby sis měla vybrat jednu pohádkovou postavu, kterou by sis chtěla vzít domů jako kamaráda, kdo by to byl?
Myslím, že Petra Černocká.

A proč zrovna ona?
Protože je taková milá a příjemná. Nejlepší kamarádky mám ale Ajšu a Mirku a také svoji sestřičku. Ve filmu hrají malé čarodějničky. Taky by se mi za kamaráda líbil Krakavous.   

Jaký je pan Vorlíček režisér?
Pan režisér je dobrý režisér, akorát už je trochu starší, tak se občas hodně rozčílí. Někdy se i trošku splete.

Je ve filmu i nějaké hodně strašidelné strašidlo?
Ani ne. Je tu sice ježibaba, ale ta moc strašidelná není. Spíše je taková rozkošná, roztomilá.

Jak se ti točilo, když jsi žádné své herecké kolegy – animované figurky, neviděla a měla všude kolem sebe jen modré pozadí? Byl to problém?
Trochu ano, protože jsem se vždycky podívala někam jinam. Když jsem se pak dívala jen na skříň nebo na modrou barvu, tak mě z toho někdy trochu bolela hlava.

Co bylo pro tebe na natáčení Saxány a Lexikonu kouzel nejtěžší?
Nejhorší pro mne bylo natáčet scény s animovanými postavičkami, kdy jsem s nimi měla komunikovat. Protože když jsem měla třeba dlouhý text, měla jsem se dívat do určité výšky a zároveň při tom něco dělat, například rukama, a chodit určitou rychlostí, tak to pro mne bylo hodně těžké. Protože když jsem se měla otočit a pak se podívat zpátky na to samé místo, tak jsem se kolikrát podívala do špatného úhlu. Ve skutečnosti by to pak vypadalo tak, že bych se koukala na někoho jiného, než Rozhovor s Helenkou Nováčkovou, hlavní hrdinkou filmu Saxána a Lexikon kouzelna koho jsem měla.

Komu se podle tebe bude film líbit?
Myslím si, že se tento příběh bude líbit dětem, protože je tam spousta hodných i zlých strašidel, skřítků, čarodějnic, je tam i ježibaba, a je to opravdu moc krásný příběh. Jsou tam hezky propojeni skuteční herci s pohádkovými postavičkami, takže i když tam bude něco strašidelného a nebezpečného, tak se diváci nemusí bát. Vedle toho je i řada vtipných scén, které je právě pobaví.

Ty sama ses ve filmu něčeho bála?
Jako Saxánka jsem se nejvíce bála Morkolabů, což jsou strážci školy. Ředitel kouzelnické školy se domnívá, že já jsem moje maminka Saxána, která dostala kdysi trest 300 let po škole a ten si ještě neodseděla. A tak mě zavřeli do třídy, abych si ten trest za ni odseděla.

A máš ve filmu nějakou oblíbenou postavičku, strašidýlko?
Z celého příběhu jsem měla nejraději asi Chlupáčka, což je strašidýlko, které je pokryté hustou srstí a straší lidi, kteří se v noci potulují po městě. Ten je moc roztomilý.

Chtěla by sis ještě někdy zahrát roli Saxánky?
Kdyby byla možnost natáčet další díl Saxány, určitě bych si tam ráda zahrála, ale mně osobně by nenapadlo, o čem by to mohlo být.

Můžeš nám popsat svoji roli ve filmu Saxána a Lexikon kouzel?
Hraji malou Saxánku, dceru dospělé Saxány, a vůbec nevím o tom, že moje maminka byla čarodějnice. Jednou se vydám na půdu něco hledat a najdu tam starou truhlu se starými čarodějnickými věcmi po mamince. Díky těmto věcem se dostávám do Říše pohádek a kouzel. Je to tedy obráceně oproti Dívce na koštěti, kde se Saxána dostala z podzemní říše do světa lidí. Další rozdíl je také v tom, že Saxána v Dívce na koštěti byla „puberťačka“, kdežto já mám pubertu teprve před sebou.  

Co bylo na natáčení nejzajímavější?
Na natáčení mě nejvíce bavilo například létání a padání. Vůbec jsem si nedokázala představit, jak by se to mohlo točit. Bylo to nakonec tak, že při létání jsem visela za provázky a držela si pod sebou koště a dělala jsem, že létám. Když jsme pak natáčeli pád do studny, byla jsem také zavěšená na lanech a zespoda na mne foukali vítr. Byl to moc krásný pocit.


Zdroj: Film Europe CZ

Alena B.
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !

Kraslice