Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Rozhovor s výtvarnicí kostýmů k muzikálu Ať žije Rokenrol Ivanou Brádkovou

3. 09. 2010 | Kultura

V pražském Divadle Broadway již probíhají první zkoušky nového muzikálu AŤ ŽIJE ROKENROL autorů Petra Jandy a Karla Šípa, který se v premiéře představí svým divákům 20. 10. 2010.


Titulní roli YVETTY přijala zpěvačka LUCIE VONDRÁČKOVÁ.  Jak sama prohlásila: "Neřekla jsem hned ano. Chtěla jsem si přečíst scénář a poslechnout písničky. To je pro mě vždycky důležité. Oboje je ale tak senzační, že jsem se nemohla dočkat, až začneme zkoušet," říká Lucka Vondráčková.


lucka-vondrackovaKromě Lucie se v muzikálu můžete těšit také na Martu Jandovou, Petru Janů, Petru Černockou, Aleše Hámu, Viléma Čoka, Martina Poštu, Juraje Bernátha, Jana Toužimského, Tomáše Berouna, Andreje Hryce, Tomáše Löbla a na další hvězdy české scény.


V Divadle Broadway už také proběhly 1. kostýmové zkoušky. Kostýmy k muzikálu AŤ ŽIJE ROKENROL navrhuje výtvarnice IVANA BRÁDKOVÁ, která se ke svým kostýmům a spolupráci s umělci vyjadřuje takto:


1. Byla pro vás nabídka vytvořit kostýmy k muzikálu AŤ ŽIJE ROKENROL výzva? (Rozmýšlela jste se dlouho, než jste nabídku přijala?)


Tento divadelní, hudební žánr jsem potkala a potkávám celkem často. Přesto se text a hudba tohoto muzikálu vymyká zažitým představám. Výzva to tedy svým způsobem určitě je - ale to je pokaždé, když dostanu právě dopsaný scénář a můžu se potkat s autory a slyšet jejich inspirace a motivace. Oživit, zhmotnit jejich divadelní svět je vždycky velké dobrodružství. Nijak jsem dlouze nepřemýšlela o přijetí spolupráce nad tímto textem. Viktor Polesný je zárukou vstřícného a vzdělaného divadelního partnera.


2. Čím jste se inspirovala při tvorbě kostýmů? (něco ke kostýmům - materiály, střihy atd.)


Prvotní inspirací je samotný text - libreto a hudba. Představujete si obrazy na jevišti a ty získávají více a více konkrétnější podobu společně s historickou rešerší. Myslím tím dějiny bigbítu nejen v Čechách, ale i ve světovém kontextu. Vytvořím příběh kostýmů vázaných na daný text a dám vzniknout dramatickým situacím a vazbám mezi jednotlivými postavami příběhu. Pak samozřejmě nastupuje řemeslná část mé tvorby a to je výběr dobových střihů a k tomu volba nejvhodnějších materiálů. Dát výtvarným vizím hmatatelnou, trojrozměrnou podobu. Sladit historickou faktografii s převodem do specifik divadelního tvaru je vždy nejdůležitější. Podobu kostýmu ovlivní i herecké obsazení.


3. Kolik je kostýmů celkem?


No, to jsem nepočítala. Určitě se pohybujeme okolo 100 kusů.


4. Jaká je zatím spolupráce s umělci?


Naprosto báječná a velmi vstřícná.


5. Jaká je spolupráce s Lucií Vondráčkovou? Je to Vaše první spolupráce s Lucií?


lucka-vondrackovaS Lucií jsem se potkala již několikrát. Česká televize nás svedla dohromady. Pohádka, seriál. Ona je vnímavý kolega jak v televizní tvorbě, tak na divadle. Není to koketérie, když píšu, že je dokonalý objekt pro roli Yvetty a profík a prima lidská bytost.


6. Kolik kostýmů bude Lucka v muzikálu mít a jaké jsou? (popsat kostýmy Lucky)


Kostýmy bude mít celkem tři. Pravda, není to moc převleků, ale spojením s jevištními obrazy company okolo ní dostanou jiný význam a výklad se posune. Úvod: oslava 1. máje. Rudá masa lidí na jevišti, prapory, hesla. Mezi nimi stojí křehké stvoření v něžných šatičkách, drobná postava, rádiovka. V ruce ale dřímá velký transparent s Leninem. Paradoxy doby. Celá tato scéna se promění hudbou a začne rock’n‘rollová dance paráda. Všechno se otočí a prapory, transparenty a kostýmy se stanou součástí této dance show. Podruhé se objeví Lucka jako modrá svazačka, aby se ukotvila v době 70. let. Poslední kostým je opět ona křehká představa lásky Ronnyho. Je vizuálním opakem Ronnyho světa rockerů. Láskyplné zjevení v době normalizace a komunismu.


7. Měla Lucka nějaké speciální požadavky? (barva, střih atd.)


Ne. Naprosto ctí režijně-výtvarnou koncepci. Dolaďujeme jen detaily.


Zdroj: Ať žije rokenrol muzikál.cz


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !