Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 25.04. 2024
Dnes má svátek Marek
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozšířené žilky mohou značit i vážnější zdravotní problém

7. 06. 2020 | Nemoci
Metličky neboli -  metličkové žíly  jsou prosvítající rozšířené žilky na tváři nebo těle. Mohou působit značně neesteticky, zvláště pokud se vyskytují na viditelných místech. Metličky trápí především dámy, problémy s nimi má skoro každá druhá žena. V současnosti ovšem lze metličky velmi efektivně odstranit pomocí laseru nebo elektrokauteru.

I když se rozšířené žilky zdají zdánlivě neškodné, mohou ale také značit první stadium chronické žilní nedostatečnosti. Samotný výskyt metliček může svědčit i o predispozici k pokročilejším formám onemocnění, spojených s většími křečovými žilami, otoky, bolestmi končetin, křečemi, a v neposlední řadě pak kožními změnami, záněty kůže, či rozvojem žilního vředu.

Metličky trápí především ženy

Metličky jsou často podmíněné především genetikou, ale na vzniku se podílí  i hormonální změny v pubertě, těhotenství či v začátcích užívání antikoncepce – proto  rozšířené žilky trápí více ženy než muže. Za vznikem metliček stojí i kouření, tělesná hmotnost, či malá pohybová aktivita při sedavém zaměstnání. Rozšířené žilky mají obvykle červenou nebo modrou barvu a často se rozvětvují do drobných pavoučků. Nejvíce se vyskytují na stehnech, pod koleny a na místech nechráněných proti agresivním vlivům počasí – tedy na obličeji (kolem nosu, očí či na tvářích). Modře zbarvené cévky jsou obvykle silnější, červené slabší.

nohy v mořiChraňte se před sluníčkem

S přibývajícím věkem, kdy obecně klesá kvalita cévní stěny, přibývá i metličkových žilek. Svojí roli hraje i slábnoucí pleť, pod kterou jsou žilky více viditelné. Máte-li již viditelné žilky, dejte si pozor na sluníčko. UV záření totiž může problém zhoršit, protože pronikající UV záření zasahuje vrchní vrstvy pokožky, kde jsou uloženy drobné žilky. U nich pak dochází k poškození kolagenu, který je základní stavební látkou žilní stěny. Takto poškozené žilky se mohou stát základem vzniku metličkovitých varixů. Je proto důležité se chránit kvalitními ochrannými krémy.

Správná prevence proti navrácení žilek

Aby bylo odstranění žilek trvalé, je o žilní systém pečovat komplexně. Zvláště u dolních končetin doporučujeme dát si pozor na jednostranné zatěžování a nedostatek pohybu. Především v případě sedavého zaměstnání je vhodné alespoň v rámci možností střídat chůzi, stání a sezení. Současně je vhodná úprava tělesné hmotnosti, strava bohatá na vitaminy a minerály (výborný je například Rutin. Ten má schopnost zlepšovat pružnost cév, najdeme ho např. v pohance). V některých případech bývá dobré podpořit stav žil kompresí elastických punčoch nebo užíváním potravinových doplňků.


Zdroj, foto: Perfect Clinic



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !