Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rozvod a hypotéka? Jak ji vyřešit a prodělat přitom co nejméně

19. 04. 2018 | Finance
Když si manželé berou hypotéku na dům nebo byt, sjednávají ji zpravidla na několik desítek let dopředu. Za tu dobu se ale může stát cokoli a vyvázat se pak z hypotečního úvěru nemusí být vůbec jednoduché. Poradíme vám proto, jak takovou situaci řešit, a přitom na hypotéce neprodělat.

V podstatě existují tři možnosti, jak s nemovitostí zatíženou hypotékou naložit:

1.    možnost: O nemovitost mají zájem oba partneři

Pokud se ani jeden z manželů nechce vzdát nemovitosti, je vhodné se domluvit na rozdělení nemovitosti na dvě poloviny, aby každý z manželů byl majitelem jedné z nich. Pak by i hypotéku spláceli oba – každý by splácel polovinu měsíční splátky hypotéky. Nevýhodou takovéhoto řešení je, že pokud jeden z exmanželů přestane hypotéku splácet (např. kvůli ztrátě zaměstnání, dlouhodobé nemoci, ale i třeba úmyslně, aby exmanželovi uškodil), musí za něj splácet druhý z exmanželů, aby se nedostal do potíží i on. Hypotéka je totiž dluh, za který manželé zodpovídají oba společně a nerozdílně. Jsou takzvaně spoludlužníci, a to i v případě, že už nejsou manželé. Ve chvíli, kdy si opět exmanžel najde práci, měl by druhý exmanžel za něj splacené peníze po něm požadovat.   

dům2.    možnost: Ani jeden nechce ve společné nemovitosti zůstat
Pokud ani jeden z manželů nechce v nemovitosti po rozvodu zůstat bydlet, nemá peníze na to, aby druhého z manželů vyplatil a splácel hypotéku sám, nebo nechce v bytě zůstat z čistě osobních důvodů (např. proto, že by mu dům či byt původního partnera neustále připomínal), je nejlepší nemovitost prodat, hypotéku ze získaných peněz předčasně splatit a případný zůstatek peněz z prodeje si mezi sebe rozdělit. Prodej nemovitosti zatížené hypotékou je sice trochu složitější, ale ne nemožný. Nutné je o zamýšleném prodeji informovat banku, která jako zástavní věřitel zpravidla musí k prodeji dát souhlas. A abyste bance neplatili zbytečně poplatky za předčasné splacení hypotéky, je vhodné prodej nemovitosti načasovat na konec fixace úrokové sazby. S prodejem takovéto nemovitosti ale zbytečně neotálejte, protože může trvat i několik měsíců nebo dokonce let.

3.    možnost: V nemovitosti zůstane jeden z manželů
V takovém případě i hypotéku převezme jeden z partnerů a toho druhého vyplatí. Jde o jeden z nejběžnějších způsobů řešení hypotéky při rozvodu, ale zdaleka ne nejjednodušší. Podstatou je, že jeden z manželů zůstane bydlet v bytě nebo domě a toho druhého vyplatí a z placení hypotéky vyváže. V takovém případě je nutné kontaktovat banku, podepsat žádost o vyvázání spoludlužníka (bývalého partnera), některé banky vyžadují doložení pravomocného rozsudku o rozvodu a dohodu o majetkovém vypořádání. Hypotéku pak musí dál splácet manžel, který v nemovitosti zůstane bydlet.

Podmínkou takového řešení jsou dostatečné finanční prostředky na postupné vyplacení expartnera, a přitom dostatečný příjem i na převzetí celé hypotéky. Banka si totiž schopnost hypotéku splácet znovu prověří. V případě, že nebudete mít dostatečně vysoký příjem, může převzetí hypotéky a vyvázání expartnera z hypotéky zamítnout. Do splácení hypotéky můžete „přibrat“ také nového spoludlužníka (např. rodiče, sourozence, nového partnera apod.). I v tomto případě ale záleží na bance, zda bude souhlasit. Ta případně může přistoupit i na jiný splátkový kalendář nebo splátky dočasně odložit.

A počítejte také s tím, že většina změn na stávající smlouvě o hypotéce je u bank zpoplatněna. Výše poplatků závisí na celkové výši hypotéky, úrokové sazbě, fixaci a částce, kterou zbývá doplatit apod. Někdy může jít i o několik procent. U jednotlivých institucí je to různé, vždy záleží na smluvních podmínkách.

Co budete k řešení situace potřebovat

Protože problematika rozvodu a vypořádání majetku není vždy jednoduchá, je dobré se obrátit na odborného poradce (nejlépe právníka), který vám s volbou řešení a přípravou dokumentace pomůže. S sebou si nezapomeňte vzít úvěrovou dokumentaci. Také bude potřeba obrátit se na banku, u které máte hypotéku, abyste zjistili, jaké budou její požadavky a podmínky. Některé finanční instituce mají ve smlouvách uvedeno, že je dlužníci mají povinnost informovat o důležitých změnách. Proto je nutné i v případě rozvodu mít dobře prostudovanou smlouvu o úvěru, abyste věděli, zda vám v tomto směru nevznikají nějaké dodatečné povinnosti.

Ať už se při rozvodu rozhodnete pro jakékoli řešení, nezapomeňte plnit závazky, k nimž se zavážete, a poctivě splácet. Pokud se dostanete do problémů se splácením, na nic nečekejte a začněte co nejdříve situaci řešit s bankou či úvěrovou společností, u níž jste si hypotéku pořídili. Seriózní společnosti vám pomůže situaci vyřešit.  



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !