Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rumburk

12. 06. 2014 | Vaše tipy
O květnovém delším víkendu jsme se vypravili do města Rumburka. Musím napsat, že o Rumburku jsem toho moc nevěděla, bydlíme totiž na opačném konci republiky a v televizi občas probleskly i nelichotivé zprávy o tomto městě u hranic s Německem. Ale byla jsem opravdu mile překvapena čistotou a moc hezkými domy.

Je tu krásné Lužické náměstí s morovým sloupem Nejsvětější Trojice z roku 1681. Náměstí tvoří moc pěkně udržované měšťanské domy. Kousek od náměstí je kostel sv. Bartoloměje s první písemnou zmínkou z roku 1352. Dříve byl dřevěný, mnohokrát vyhořel. Nyní je hned vedle hasičská zbrojnice. Původně byl kolem asi hřbitov.

Náš hlavní cíl byla Rumburská loretánská kaple Panny Marie. Je to nádherná sakrální památka. Už z ulice vidíme krásnou balustrádu se sochami. Mají otevřeno, to mám radost. Za 50 Kč nám paní dá tištěného průvodce a vydáváme se probádat tento architektonický skvost. Jak zjišťuji, tak je památka údajně nejhodnotnější v České republice. Procházíme ambitem s nástropními malbami, nahlížíme do kaplí. Nakoukli jsme do Kaple Panny Marie Lurdské, učarovaly mi Svaté schody s kaplí Kalvárie. Prošli jsme křížovou chodbou a vyšli do Rajské zahrady, kde uprostřed stojí zdejší skvost - nejseverněji položená loreta, Rumburská Loreta se sochou Černé Matky Boží loretánské. Je krásně zdobena ze všech stran štukovými reliéfy a sochami. Uvnitř je neokázalá kaple Svatá chýše se sochou Černé Matky Boží, která je za dřevěnou mřížkou. Tato kaple byla v minulosti poutním místem na severu Čech a v Lužici. Socha je spojována s několika zázraky.

RumburkVyšli jsme opět ven, ještě jednou obešli Loretu a vešli opět do ambitu. Rozloučili jsme se s příjemnou paní. Tento skvost stál opravdu za návštěvu. Ještě jsme si prohlédli z venku budovu kapucínského kláštera u sv. Vavřince, který byl dříve součástí. Nyní je tady knihovna a výstavní místnosti... V kostele sv. Vavřince jsou pravidelné bohoslužby a konají se zde i koncerty.  Nakoukli jsme do parku Rumburské vzpoury z roku 1918. Dříve to byla nejspíše klášterní zahrada.
Ve městě je ještě možnost jít do muzea, kde je stálá expozice věnovaná právě Rumburské vzpouře, dějinám města a okolí. Město Rumburk má zajímavá místa v blízkém okolí. Hrad Tolštejn, rozhledny Dymník či Jedlová a můžete zajít na rozhlednu na Vlčí Hoře, můžete se podívat do Kyjovského údolí, do Jiřetína pod Jedlovou s nádhernou Křížovou cestou, do Varnsdorfu a jistě objevíte spoustu i jiných krásných míst v tomto místě. Je tady několik loupežnických stezek u Rybniště, Krásné Lípy. Jsou tu cyklotrasy. Je to místo s krásnou přírodou, daleko není ani České a Saské Švýcarsko. Jestli se ještě do Rumburka někdy podívám, ráda bych projela i sousední  města a vesnice v Německu. Tady na severu se dá  jistě prožít moc zajímavá dovolená. Naší další zastávkou byla Česká Kamenice. O té snad taky někdy napíši.

Fanypol - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Rumburk:

Rumburk
Rumburk
Rumburk
Rumburk
 



Komentáře
« Předchozí   1   2   3   4  Následující » 
Obrázek uživatelky
profil
SmajlíkRumburk velice dobře známSmajlík
Obrázek uživatelky
profil

to byl jiste zajimavy vylet, ja Rumburkem pouze projizdela cestou do Varnsdorfu za dcerou a vnuckami. Kratce jsem se zastavila u namesti, protoze ta byvaji temer vsude hezka a zajimava /na rozdil od panelakove zastavby/.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles