Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Ruscus - listnatec - keř netradičního vzrůstu

30. 08. 2010 | Zahrádka

Rostlina pochází z jihozápadní Asie, jižní a západní Evropy a severozápadní Afriky. Řadí se mezi stále zelené keře, které dorůstají až do výšky 1,2 metrů. Ruscus patří do skupiny jednoděložných rostlin a řadí se do čeledi Ruscaceae.

 

Jedná se o dvoudomé keře, netradičního vzrůstu, jejich větve totiž vyrůstají přímo ze země. Na větvích vyrůstají tzv. fylokladia, které mají vejčitý zašpičatělí tvar, délky asi 2 cm.V jejich středu vykvétají květy, které jsou bílé s fialovým středem. Plodem je lehce do červena zbarvená bobule, která je ale jedovatá.

 

Ruscus je skromná rostlinka, které vyhovuje všechny typy půdy, jen nemá ráda přemokření, proto upřednostňuje teplé oblasti se suchými a prosluněnými svahy. Pokud se ji rozhodnete pěstovat doma, potřebuje rozptýlené světlo, nevadí ji ani polostín, tedy například chodba, teplota by měla být pokojová, snese i nižší, ale ne mráz a i vyšší teplotu, proto přes léto může být venku. Je třeba i přihnojovat, stačí jednou za měsíc ve vegetačním období, tj. duben - září.

 

Z druhu Ruscus aculeatus se vyrábí různé účinné preparáty, používají se hlavně na žilní problémy, které se projevují např. nočními křečemi, otoky nohou, bolestí a pocitem těžkosti v nohou, dále také jako účinný preparát na hemeroidy. Ze sušeného oddenku lze připravit čaj.  

Na světě je zhruba 7 druhů, u nás je nejznámější Ruscus hypoglossum, dále bych jmenovala Ruscus aculeatus, Ruscus hypophyllum, Ruscus hyrcanus, Ruscus microglossus, Ruscus ponticus, Ruscus streptophyllus. U našich sousedů na Slovensku v Karpatech roste druh Ruscus hypoglossum. V naší republice bohužel neroste žádný.

U nás je jeho využití jednoznačné. Dováží se k nám hlavně řezaný. Používá se jako doplňková zeleň především ve floristice, ať do živých nebo suchých vazeb. Jako sušený se i barví, zvláště pak ve vánočním období,  je k dostání v mnoha barvách. Pokud si jej v květinářství koupíte, ať už samostatně, nebo v květinovém aranžmá, budete se z něj dlouho těšit. Ruscus vydrží ve váze i měsíc, samozřejmě je zapotřebí, zvláště pak v letním období často měnit vodu a vždy o kousek seříznout.

Nejlépe vynikne, když je ve váze jen s jedním květem, například s anturií. Jak praví přísloví - V jednoduchosti je krása a v tomto případě to platí obzvlášť.

 

Iris – čtenářka

Chytrážena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Ruscus - listnatec - keř netradičního vzrůstu:

Ruscus - listnatec - keř netradičního vzrůstu
Ruscus - listnatec - keř netradičního vzrůstu
Ruscus - listnatec - keř netradičního vzrůstu
Ruscus - listnatec - keř netradičního vzrůstu
Ruscus - listnatec - keř netradičního vzrůstu
Ruscus - listnatec - keř netradičního vzrůstu
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
vobec nepoznám
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles