Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Růžový palouček

26. 06. 2020 | Česká republika

Toto kouzelné památné místo nezískalo svůj název vůbec náhodou – je pojmenované podle galských růží, kterými je porostlé. Jedná se o malý kousek země uprostřed obdělávaných polí, ke kterému se dá dojet okresní silnicí lemovanou březovou alejí. Najdete ho konkrétně mezi obcemi Morašice a Újezdec, asi 6 km západně od Litomyšle. Tak až někdy pojedete navštívit Litomyšl, určitě nezapomeňte udělat malou odbočku právě na Růžový palouček.

My jsme se sem podívali znovu po několika málo letech a bylo znát, že o toto místo je v poslední době opravdu dobře postaráno a zájem návštěvníků o něj stoupá. V minulosti jsme tu většinou nepotkali nikoho dalšího, ale nyní už jsme jedinými návštěvníky nebyli. Vždy tady na nás ale dýchá zvláštní klid, užíváme si ticho, zpěv ptáků a šumění stromů v parku, který palouček obklopuje. O palouček se od roku 1990 stará Spolek přátel Růžového paloučku v Újezdci, který zde v tradičním duchu každoročně pořádá různé slavnosti. Od května si můžete zajet do parku na hudební podvečery, další slavnost i s kulturním programem tu můžete navštívit vždy první neděli v červenci a ještě další slavnost se tu koná 28. října, v den vzniku samostatného státu.

růžový paloučekV parku osázeném v roce 1925 se přímo naproti vstupní bráně tyčí měděný památník českých bratří, kterým je toto pietní místo věnováno. Měď na něj přivezli českoslovenští legionáři ze Sibiře. Památník vytvořili učitelé a žáci Řemeslnické školy v Litomyšli a symbolizuje mezník, kterým je 28. říjen 1918. Odhalení památníku v červnu 1921 se osobně zúčastnil a slavnostní řeč přednesl Alois Jirásek, kterého toto místo zaujalo už v roce 1876, když učil na gymnáziu v Litomyšli. Odhalení proběhlo za účasti téměř 70 tisíc lidí! Památník obklopený mříží má tvar čtyřhranného sloupu, který má na všech stranách měděné reliéfy se symbolickými vyobrazeními vztahujícími se k českým bratřím. Na vrcholu sloupu je zlacená půlmetrová zeměkoule, kterou obepíná pás s postavami. Najdete tu také například jména členů Jednoty bratrské, věnování tvůrců památníku a slova spisovatele Aloise Jiráska. Památník českým bratřím je symbolem českého exulantství pro svobodu víry a přesvědčení.

Samotný Růžový palouček se rozkládá na ploše o velikosti asi  350 m². Od roku 2017 vede parkem naučná stezka Růžový palouček – na třinácti tabulích se dočtete například o historii paloučku a mnoha pověstech o jeho původu, o samotném parku, o památníku českým bratřím, o českém exilu v 16. - 18. století a vystěhovalectví 19. a počátku 20. století, o politickém exilu v době totalitního režimu nebo například o slavnostech a činnosti spolku. Na těchto naučných tabulích nechybějí ani fotografie (včetně dobových), mapky nebo dokonce odkazy na internet a podobně. Park si i v současné době zachovává koncept původního návrhu architekta Jana Antonína Kulišara.

Posvátná úcta lidí z okolí odedávna chránila Růžový palouček před narušiteli a zničením. Pro naše předky se toto místo stalo přírodním chrámem, podle pověstí se tu shromažďovali lidé k duchovní posile při loučení s vlastí při odchodu během třicetileté války. Pověsti mimo jiné mluví o trestu, který by stihl každého, kdo by narušil velikost Paloučku. Jedna z pověstí vypráví, že růže na Růžovém paloučku vyrostly ze slz českých bratří, kteří se zde před odchodem z vlasti loučili a plakali – kam ukápla jejich slza, tam vyrostla růže. Vytrvalé růže byly také symbolem pevné víry proti útlaku a hlubokých kořenů, které exulanty odcházející z vlasti spojovaly s jejich vlastí i v daleké cizině. A víte, že galská (nebo také keltská) růže u nás roste jen vzácně? Přitom Růžový palouček je odnepaměti porostlý právě těmito prapůvodními růžemi Evropy, a to i přes vyšší nadmořskou výšku a půdu, která jim zdánlivě není vlastní. Údajně je to proto, že půda na Paloučku jako by odtud ani nepocházela. Další zajímavost (kterou se mimochodem také dozvíte na jedné z informačních tabulích o původu paloučku) je, že zdejší růže Rosa gallica kvetou postupně. Na tabuli se doslova píše: „Paloučské růže kvetou postupně, každý květ vždy jeden den. Ráno rozkvete karmínově, krvavě červený přes den, večer zesvětlá a zavije se, ráno opět rozkvete a opadá.“ Růže připomínají spíše bylinu než dřevinu a jejich trny připomínají spíše ostré chloupky. Podle jedné z pověstí růže odsud nejde vzít a přesadit jinam.

Růžový palouček je po rekonstrukci, rozšířily se cesty parkem, bylo vybudováno nové oplocení parku i samotných růží a parková úprava má opět svou původní tvář. Když připočítáte kouzelnou a klidnou atmosféru tohoto místa, není důvod sem nezavítat častěji. Tedy až na místní záchody, ale i ty se snad brzy dočkají rekonstrukce...


Uznevim - čtenářka
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Další fotografie ke článku Růžový palouček:

Růžový palouček
Růžový palouček
Růžový palouček
Růžový palouček
Růžový palouček
Růžový palouček
Růžový palouček
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jen jediná růže? Foto všeho možného, růže jedna
Obrázek uživatelky
profil
jistě hezká podívanáSmajlík
Obrázek uživatelky
profil
..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles