Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Rybí výrobky pocházející z trvale udržitelných zdrojů

5. 02. 2008 | Novinky
Ryby představují zdravou a výživnou stravu. Spotřebitelé by jich chtěli konzumovat více, ale mají obavy z nadměrného rybolovu a z toho, že počet některých druhů ryb může dramaticky klesnout.

Ryby obsahují hodně bílkovin a hodnotných vitamínů (A, B a D), proto se považují za zdravé jídlo a jsou významnou součástí lidské stravy. Doporučuje se konzumovat ryby minimálně dvakrát do týdne.
Ryby pravidelně zařazuje do svého jídelníčku stále více lidí. Což je dobře, neboť pozitivní dopad jejich konzumace na zdraví je značný. Dokazuje to například nižší podíl tuku v rybí svalovině, což je ovšem jen jedno z mnoha pozitivních hledisek.

Strava z darů moře a prostředí oceánu

„Pokud si uvědomíme, že ryby jsou jedním z posledních hlavních volně žijících zdrojů obživy vhodné pro člověka, pochopíme, proč je důležitý dobrý management rybolovu ve světě – dlouhodobě zabezpečí stravu i pro budoucí generace. K této filozofii se hlásí i naše společnost,“ říká Ivan Oleár, obchodní ředitel společnosti Findus.

rybí výrobky V 70. a 80. letech minulého století stav některých oblíbených druhů ryb poklesl a rybářské společnosti se začaly vážně věnovat důsledkům a uplatňovat nová ochranná opatření.
Přes polovinu (52 procent) volně žijících mořských ryb jsou na hraně jejich využití a 25 procent již není možné obnovit.

Dnes platí, že hlavní nástroj ochrany spočívá v zodpovědném způsobu nakládání se zdroji a ve stimulaci rybářů lovit způsobem, který umožní přirozenou obnovu stavu ryb, například sníženým odchytem nedospělých ryb a vyhýbáním se určitým lokalitám. Zodpovědný rozvoj též umožňuje dochovat takové druhy jako losos, mořský okoun, garnát, či dokonce treska.

Spolupráce s rybárnami a odborníky na ochranu moří chápou společnosti nejen jako vysoké úsilí při zachování stavů ryb, ale i uplatňování všech aspektů vhodné environmentální praxe – prevenci znečišťování, redukci odpadu a aktivní pomoci při řízení přirozeného prostředí oceánu.

rybí výrobky Počet ryb různých druhů je ještě stále dostatečný. Na Islandu díku dobrému hospodaření a změnám, které komunita rybářů zavedla před několika roky, každoročně narůstá počet tresek.

Rozdíly jsou velké

Pro trhy s mraženými rybami ve střední a východní Evropě jsou zatím charakteristické ryby nízké kvality. Existuje hodně dodavatelů, ale nikdo nevzal na sebe zodpovědnost za tuto kategorii a nenabízí kvalitní sortiment. Většina produktů v mrazicích boxech je v průsvitných sáčcích nebo v nepřitažlivých potištěných fóliích, které spotřebitele neinspirují.

Nabídka pro spotřebitele se omezuje na velmi nízký počet druhů ryb, jako je aljašská treska nebo hejk. Většina ryb na trhu obsahuje znatelně více přidané vody než je ochranná vodní glazura do 5 %, která zabraňuje vysušovaní filet. Tato voda je součástí hmotnosti produktu; zákazník tedy platí nejen za rybí maso, ale i za přidanou vodu.


Zdroj: Findus

Jana Zedníčková
Chytrá Žena.cz




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
jsou zdravé,není pochyb,ale ne to,co se dá koupit v supermarketech...Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles