Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

S dětmi na kole od narození

11. 06. 2014 | Cykloturistika
Dobrá zpráva pro všechny cyklisty, kteří jsou, nebo se v blízké době chystají stát rodiči: Na kole se dá jezdit i s malými dětmi, prakticky již od narození! Využít k tomu můžete dětský vozík za kolo, dětskou cyklosedačku, nebo tažnou tyč. Pojďme si všechny tři pomůcky blíže představit.

1.    Cyklovozík místo kolébky

První věcí, která by se vám mohla hodit je rozhodně dětský vozík za kolo. Využívat ho můžete od narození dítěte až do jeho pěti let, je bezpečný, pohodlný a spousta maminek (či tatínků) říká, že děti jim v něm spí o mnoho lépe než v kočárku či postýlce.

A nyní několik důležitých technikálií: Dětský vozík za kolo má lehkou hliníkovou konstrukci, textilie je nepromokavá a pak jsou zde dvě zapletená kola. K vašemu bicyklu se připojí pomocí tažné tyče, rovněž hliníkové. Maminky, nebojte se: je to snadné a zabere vám to sotva několik minut!

S dětmi na kole od narozeníA bát se nemusíte ho využít ani pro miminko, protože to se do deseti měsíců věku umisťuje v cyklovozíku do speciální vložky, tzv. miminkovníku připomínajícího houpací síť, která je zavěšena na jeho vnitřní konstrukci. Miminko je chráněno před otřesy při jízdě a podle odborníků mu to prý připomíná příjemný pocit u vás v bříšku.

Maximální nosnost cyklovozíků se pohybuje okolo 35 kg, takže máte-li po obědě spící i dvouleté či starší dítě, prostě ho jednoduše naložíte a jeho popolední pauzu si náležitě užijete oba.
Starší děti jsou zde poutány vícebodovými bezpečnostními pásy, ale vozík je v rozumném terénu sám velice bezpečný a i v zatáčkách je naprosto stabilní. Vozíky se vyrábí buď pro jedno, nebo pro dvě děti, takže můžete vyrazit i se sourozenci. Nejlepší jednomístné vozíky dosahují hmotnosti těsně nad 10 kg.

Velké výhody cyklovozíků:

- Vozíky se vyrábějí i pro dvě děti, takže můžete v klidu vyrazit se sourozenci.
- Cyklovozík po vyjížďce jednoduše předěláte na kočárek a třeba právě na dovolené tak máte dvě věci v jednom balení.
- Do úložného prostoru se v pohodě vejde svačina, oblečení pro dítě i pro vás na převlečení i nezbytné pleny a další vybavení.

Tip, jak ušetřit: Cyklovozík nemusíte hned kupovat. Můžete si ho půjčit na vyzkoušení nebo i na dovolenou ve vybraných půjčovnách cyklovozíků. Ty vám půjčí i specializované příslušenství jako například již zmíněné miminkovníky.
 

2.    S dítětem na kole s přehledem

Dětská cyklosedačka se dá použít pro děti starší 18 měsíců, kdy je již páteř dostatečně vyvinuta a dítě zvládne při jízdě držet hlavu rovně a neuškodí mu nárazy způsobené jízdou.
Dětské cyklosedačky existují v předním nebo zadním provedení. Přední sedačky najdou své využití spíše při kratších přejezdech, protože nejsou tak pohodlné. Dítě je v nich méně chráněno v případě pádu i proti přilétávajícímu prachu a hmyzu. Jejich výhodou je, že dítě dobře vidí ve směru jízdy a také je pod neustálým dohledem dospělého. Jejich nosnost je cca 15 kg.

S dětmi na kole od narozeníZadní sedačky nabízejí dítěti vyšší oporu zad (někdy i polohovatelnou) a tím pádem větší pohodlí. Dítě je v nich lépe chráněno při pádu i proti čelnímu větru, hmyzu a prachu, byť za cenu velmi omezeného výhledu vpřed.

Dítě je v přední sedačce méně chráněno v případě pádu i proti přilétávajícímu prachu a hmyzu. Její výhodou naopak je, že malý pasažér dobře vidí ve směru jízdy a také je pod neustálým dohledem dospělého.

Sedačky se vyrábí buď v provedení na nosič, nebo samonosné. Nejpraktičtější jsou asi samonosné se samostatným upínacím mechanismem, který je na stálo připevněn ke kolu a sedačka se na něj snadno a rychle nacvakne, nebo z něj sejme.

Sedačky na nosič využívají buď nosič standardní, nebo přímo určený právě pro dětskou sedačku. U standardního nosiče si raději ověřte, že na něj sedačka půjde připevnit a rovněž se ujistěte, že má dostatečnou nosnost.

Dětské cyklosedačky lze doporučit především na kratší vyjížďky po městě nebo vesnici, na delší výlety je lepší sáhnout po vozíku.

3.    Tažná tyč

Poslední tip směřuje pro rodiče dětí ve věku zhruba okolo 4-9 let. Tažná tyč je vynikající pomůckou pro rodiče dětí, které už umí jezdit na kole, ale ještě samy nezvládnou delší výlet, nebo jízdu po silnici s automobilovým provozem. Prostřednictvím tažné tyče připevníte kolo dítěte za své vlastní kolo a dítě táhnete za sebou.

Tyč přitom lze snadno a rychle bez potřeby nářadí připojovat a odpojovat i během výletu, takže dítě může méně náročné pasáže absolvovat samo a zbytek trasy ve vleku za dospělým kolem.

Zdroj, foto: Skibi.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku S dětmi na kole od narození:

S dětmi na kole od narození
S dětmi na kole od narození
S dětmi na kole od narození
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !