Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 26.04. 2024
Dnes má svátek Oto
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S Italem v kuchyni a na dovolené

11. 04. 2010 | Televizní tipy

Všichni víme, jak vypadají artyčoky, ty nafialovělé květy připomínající rumbakoule. Tato krásná zelenina je pro našince něco jako terra incognita – země neznámá. Emanuele proto ukáže divákům, jaké artyčoky jsou na trhu a jak se čistí. Pochopitelně nás také naučí dvě pochoutky, které si z nich můžeme sami udělat.

Carciofini (artyčoky) nejsou nedostupné, jen si s nimi neumíme poradit. A to je škoda, protože jsou skvělé pro náš zažívací systém i na všechny civilizační neduhy. Pomáhají snižovat tlak a cholesterol, doporučují se diabetikům. Kdo si nenechá ujít další nedělní podvečer s Emanuelem na Primě, podívá se také do tyrolské výrobny špičkového špeku a slaniny a čeká ho výlet do Dolomitů, kde se mísí rakouská a italská kuchyně. Manu si sem zajel zalyžovat a navštívit svoji oblíbenou restauraci.

 

Artyčoky po židovsku – nejlepší recept pro začátečníky

Carciofini jsou staré rostliny, které se pěstovaly hlavně na Sicílii. V Itálii se běžně jedí od 15. století. Na artyčoky po židovsku budeme potřebovat jen palici a kousek nožičky, kterou pak ale ještě můžeme upotřebit do polévky nebo k masu. Vyhodit z artyčoku musíme nejtvrdší vrchní listy a vnitřní pápěří. Aby zelenina nezčernala, ponoříme ji před přípravou do okyselené vody s kolečky citronu. Dotyk lidské ruky jí neprospívá. Emanuele divákům předvede, jak správně očistit hlavičku a co všechno s artyčokem provést, aby byl opravdu dobrý. Po vyčištění vznikne prohlubeň vhodná na všelijaké plnění, ale to dnes nebudeme potřebovat. Recept na smažený artyčok v olivovém oleji vyžaduje, aby palička vypadala jako otevřený květ. Po vysušení a rozevření lístků tlakem na podložku smažíme artyčoky deset minut po každé straně. Křupavé hlavičky necháme ještě okapat na papírové utěrce, aby odsála přebytečný tuk. Pak už potřebujeme jen dost soli a vidličku. Je to oblíbená a zdravá římská pochoutka, která se jí často místo chipsů.

 

A teď něco lehčího – míchaný salát s artyčoky a parmazánem

Na salát je třeba mít skvěle vyčištěný artyčok, a tak diváci detailně uvidí, čeho všeho se musejí ještě zbavit, než ho budou moci nakrájet na tenké proužky. Artyčok pak musíme marinovat v oleji a zelené petrželi, ale předtím ještě okyselit citronem. Pak ho zalijeme olivovým extra panenským olejem. Manu doporučuje divákům zásobit se na jarní a letní sezonu tím nejlepším, co na trhu existuje, protože salát je pak o několik tříd chutnější. Připravujeme jej ze směsi zeleného salátu, rukoly a rajčat. Naporcovanou zeleninu osolíme a polijeme octem balsamico, marinovaný pokrájený artyčok přijde nahoru a úplně naposled vše ozdobí hobliny z parmazánu. Je to skvělý a očistný životabudič po dlouhé zimě.


Ital na dovolené

Manu si sněhu ještě užije v Dolomitech a na oběd si zajde za kolegou Ralfem, který divákům předvede italské rizoto s bylinkovým máslem. Pečené jablko jako moučník bude sladkou tečkou za Emanuelovou dovolenou.

Rizoto se dělá klasicky, jak už to italský kuchař několikrát předváděl. Jako základ červená cibulka, na ni orestovaná speciální rýže, bílé víno a pak dolévat vývar, dokud nebude rizoto právě tak akorát a skoro bez tekutiny. Ralf do něj přidá hodně bylinkového zeleného másla a samozřejmě parmazán a čerstvý kozí sýr. Pokrm servíruje ve staré zavařovací sklenici, aby měl ještě větší aroma.

 

Bylinkové máslo si mohou diváci připravit doma sami. Manu jim ukáže, jak z čerstvého kopru, zelené petržele, estragonu a bazalky vyrobit do zásoby máslo, které bude po ruce a oživí třeba i minutku z masa. Bylinky rozmixujeme s máslem a ve válečku v alobalu necháme v lednici ztuhnout minimálně hodinu. Když spěcháme, vypomůže mrazák. Bylinkové vlastnoručně připravené máslo je exkluzivní záležitost.

 

Ralfův dezert s jablky

Manu lyžuje v klasické oblasti štrúdlu, ale ten Čechy učit nemusí. Je tu ale jednodušší a lehčí moučník z jablek, který upeče jeho mladý kolega z horské restaurace. Na jablka v troubě po jihotyrolsku potřebujeme zelená jablka odrůdy gold, která zbavíme jádřinců a do vytvořeného otvoru dáme máslo se skořicí a hnědým třtinovým cukrem. Navrch patří ještě brusinkový džem. V pekáčku, v němž budeme jablka péct, vytvoříme hladinku voňavého sladkého bílého vína a přidáme ještě pomerančovou kůru. Vše dáme do trouby a pečeme okolo 20 minut na 160 stupňů. Upečené jablko před podáváním Ralf ještě posype restovanými piniovými oříšky a hrozinkami. K tomu se hodí zmrzlina s piškotem nebo křupavým plátkem z listového těsta a mátou na ozdobu.

A nakonec kontrolní otázka: Víte, jak se pozná Ital na dovolené?


Zdroj: Prima

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ital na dovolené má růžové noviny a pidimidi kafíčkoSmajlík))))
Obrázek uživatelky
profil
Pořad jsem sledovala a odpověď ,jestli se nepletu, je žluté noviny. Nebo tak něco. Spíš jsem sledovala přípravu artyčoků a konečně se dozvěděla jak se jí.
Obrázek uživatelky
profil
Tak to si vůbec neroufám odhadnout, ale předpokládám, že kuchař určitě nebude vyhledávat kuchyni, nebo se mýlím?
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles