Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S jarními mláďaty se v jihlavské Zoo roztrhl pytel

22. 05. 2008 | Zvířátka

Do jihlavské Zoo v těchto dnech láká nejen příjemné slunečné počasí, ale také nová letošní mláďata, kterými se to zde doslova hemží.

 

Kromě již „tradičních“ mláďat, mezi něž patří jehňátka ovcí romanovských, kůzlata koz kamerunských, nebo malí klokánci, se návštěvníci mohou těšit například na miminka drápkatých opiček – tamarínů pinčích nebo kosmanů zakrslých. „Na hřbetě“ nosí své potomky také všechny tři druhy lemurů (rudočelý, černý a kata), o něco menší jsou dvojčata nočních příbuzných lemurů – maki trpasličích – pokud neměříme ocas, jsou menší než lidský prst. Koťátko se prohání ve výběhu koček slaništních, malé vydřičky teprve mžourají ve vnitřní expozici vyder malých a celkem 10 přírůstků je i u nosálů červených.


Mláďata maki trpasličíchMládě manula

 
















Vzácnou novinkou jsou nyní již téměř měsíční trojčata manulů, která se v jihlavské Zoo narodila úplně poprvé 19. dubna 2008. Čtyřletá matka mláďat pochází z polské Zoo Poznaň, otec se narodil v Ostravě.


Manul (Ocotolobus manul) je divoká dlouhosrstá kočka, která obývá kamenité stepi a hory Mongolska a Číny (až do výšky kolem 4000 m.n.m.). Je velká asi jako domácí kočka, ale už na první pohled zaujme hustou a dlouhou srstí.

Toto samotářské zvíře loví v noci nebo za úsvitu a za soumraku. Jeho hlavní kořistí jsou malí hlodavci, hmyzožravci a ptáci. Zvláštností manulů je, že nemňoukají, ale vydávají zvuky, které znějí jako štěkot malého psa. Mláďata se rodí po 9-10ti týdenní březosti.

V minulosti byli manulové ve velkém loveni pro svou kožešinu. To je nyní ve většině států, kde se vyskytují, zakázáno. Přesto však patří mezi ohrožené druhy zvířat.

V České republice chová manuly kromě Jihlavy ještě Zoo Praha, Ostrava a Chomutov.

 


Zdroj: ZOO Jihlava

 

Notburga

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Mláďata jsou kouzelná
Obrázek uživatelky
profil
Zoo Jihlava je velice krásná několikrát jsem byla návštěvníkem
Obrázek uživatelky
profil
je to je krásné
Obrázek uživatelky
profil
Moc hezký fotky. Kéž by jich bylo víc.
Obrázek uživatelky
profil
Smajlík moc pekny clanek
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles