Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

S klidnou duší se rány hojí rychleji

10. 12. 2009 | Péče o tělo
Snad každý už dnes ví, že duševní nepohoda může nepříjemně komplikovat průběh mnoha onemocnění. Důvod je nasnadě, tělo a psychika jsou spolu propojeny více, než se dříve myslelo. Vědci z Chicaga však sledovali konkrétní vliv stresu, a to na hojení ran. Může duševní rozpoložení ovlivnit i takový proces, jako je hojení?


Když už zranění, tak radši o prázdninách

Předmětem zájmu se stalo poranění sliznice v ústní dutině. 65 dobrovolníkům z řad studentů zubního lékařství byly v místní anestezii vytvořeny dvě malé ranky na tvrdém patře. Dále byla sledována rychlost jejich zhojení, a to za dvou odlišných okolností. První skupina studentů zrovna procházela psychicky náročným zkouškovým obdobím, zatímco ta druhá si užívala letních prázdnin. U stresovaných studentů se rány hojily o 20 % pomaleji a aktivita zánětu ve sliznici byla znatelně vyšší než u těch, kteří byli v duševní pohodě.


Naplánujte si operaci na pohodové období

Je nutné si uvědomit podstatnou skutečnost, a to že čím později se rána uzavře, tím spíše se zkomplikuje případnou infekcí. To může být nebezpečné především u ran operačních. Proto se ukazuje, že je vhodné plánovat chirurgický výkon na období jinak psychicky nezatěžující. Rovněž nejrůznější relaxační techniky mohou zmírnit stres před operací a po ní, čímž lze hojení příznivě ovlivnit.


Jak na sliznici, tak na kůži

I když bylo zkoumání zaměřeno na sliznici dutiny ústní, lze předpokládat, že podobně bude na psychice záviset i hojení ran na sliznicích jiných, například v trávicím či močopohlavním traktu. Co se týče poranění kůže, studie s podobným výsledkem byly provedeny na univerzitě v Ohiu. Sledováno bylo 36 žen s malou ránou na ruce, kdy polovina z nich pečovala o vážně nemocné příbuzné. A právě této polovině se zranění hojilo o devět dní déle.

Chcete-li mít ránu vyhojenou co nejdříve, raději se vyhněte sebemenšímu stresu. A pokud je to jen trochu možné, vyhýbejte se mu i nadále. Protože hojení není to jediné, co může nespokojená duše pořádně zkomplikovat!

 

Zdroj: Hojení-ran.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
to je známo každému, že na zdravotním stavu se velice podepisuje stav mysli. Prostě se musí věřit a věřit.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles