Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

S mrkví proti rakovině

2. 11. 2006 | Nemoci

Mrkev je doslova zásobárnou cenných biolátek. K nejcennějším patří betakaroten - předstupeň životně důležitého vitamínu A, který mimo jiné zlepšuje vidění a pomáhá při šerosleposti. Mrkev má však i neobyčejně vysoký obsah selenu, jenž chrání naše tělo před volnými radikály. Dále obsahuje vitamíny ze skupiny D, E a K, lecitin, draslík, vápník, hořčík, jód a další minerální látky. To vše aktivuje látkovou přeměnu, zastavuje proces stárnutí, podporuje růst vlasů a nehtů a posiluje srdce a krevní oběh.


Mrkev je v obchodní nabídce celoročně. Na jaře se však objevuje mladá karotka, která se vyznačuje lepší chutí a větším podílem cukru. Vždy si všímejte především toho, aby mrkev byla nahrubo očištěná a bez zelených skvrn.

Doma ji skladujte v chladném a temném prostředí. Pravidelně kontrolujeme její kvalitu. Mrkev nikdy nekrájejte ani nestrouhejte předčasně, nýbrž těsně před další úpravou. Mrkev je výborná jak za syrova ve formě salátů, tak v teplých i studených omáčkách nebo polévkách. Doporučujeme vám vyzkoušet osvěžující mrkvové nápoje, džusy či koktejly.


Mrkev je výborným zdrojem provitamínu A, který prospívá zraku (chrání před šeroslepostí). Minerální látky obsažené v mrkvi působí mírně močopudně. Pro obsah pektinů slouží mrkev na úpravu stolice při průjmech. Její dietetické účinky se využívají při střevních a žaludečních poruchách, zejména kojenců a rekonvalescentů.


Podle výzkumníků v Dánsku syrová mrkev napomáhá zamezovat také rakovině tlustého střeva. Za účinnou složku se považuje falcarinol. Výzkumníci v Dánsku potvrdili, že chemická sloučenina nalezená v syrové mrkvi a v jiných druzích zeleniny napomáhá zamezovat rakovině tlustého střeva, proto bychom měli zeleninu konzumovat z hlediska ochrany před rakovinou.


V receptech Chytré Ženy najdete recept na výborný zdravý zeleninový salát z mrkve.






Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
a pri tom je tak jednoduchá potravina
Obrázek uživatelky
profil
Mrkvička je dobrá syrová i vařená.
Obrázek uživatelky
profil
je známo,že je výborná na oči,ale i rakovinu?je to jen velmi dobře!!!!!!!!!
Obrázek uživatelky
profil
to jsem nevěděla,
že mi chutná, že je pro činnost střv nutná, to jsem věděla, ale že i další účinky má, to mně překvapuje!
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles