Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 28.03. 2024
Dnes má svátek Soňa
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sacharidy a cukry - nepřítel, nebo potřebná látka pro lidský organismus?

20. 07. 2011 | Diety

„Jíst, či nejíst“, „pít, či nepít“, „málo, nebo hodně“ a hlavně „kdy, jak a čím se stravovat“? Moudré rady na každý den, které hltáme se skrytou touhou být zdravé, krásné a vypadat svěže. Cukry a sacharidy jsou často skloňovaným tématem. Nátlak reklam, mýtů a babských rad, ze kterých se nám jen těžko uniká. Čemu věřit, čím se řídit a čemu se pousmát? Vaším průvodcem bude nutriční odborník.


Úvodem je nutné říct, že sacharidy jsou pro lidský organismus nezbytné látky a patří k vyvážené stravě. Pod skupinu sacharidů spadají právě již zmiňované cukry, nazývané také sladkými sacharidy, které by měly tvořit 10 % naší stravy. Dalšími jsou polysacharidy, které označují škroby a vlákniny. Ty by měly tvořit 50–55 % naší celkové stravy. Po celém světě dnes a denně drží tisíce lidí diety, které mají snížit hmotnost a dopomoci k lepší postavě.


Odvodnění organismu


cukrátkaVelmi populární jsou diety s maximálním omezením právě sacharidů ve stravě, protože při nich dochází k poměrně rychlému poklesu hmotnosti. Ten je ovšem způsoben zejména ztrátou tekutin, a nikoliv tuků. Svalový glykogen, což je sacharidová zásobárna energie, na sebe váže i vodu, a pokud odstraníme ze stravy sacharidy, včetně cukru, organismus spotřebuje zásoby svého vlastního glykogenu a pak se zjednodušeně řečeno odvodní. Tím mohou začít první zdravotní potíže, a nikoli vysněná krásná a zdravá postava.


Nevěřte na mýty


Často slýcháme, že kdy nebudeme jíst po páté hodině, zhubneme. Jenže pokud tělo nemá dostatek živin, začne si vytvářet zásoby na horší časy a případné hladovění. Pravdou je, že večer už tělo nepotřebuje tolik energie a její přebytek ukládá do tuků, ale není pravdou a pravidlem, že hladovění od 17. hodiny je pro lidský organismus blahodárné. Večeři byste neměli vynechávat, ale měla by být lehká a bohatá na bílkoviny. V rámci večeře sacharidy a cukry vynechejte, ale přes den dbejte na vyváženou stravu, do které obě složky patří. Večer jezte nejpozději 2–3 hodiny před spaním.


Cukr dodá energii


Organismus využívá glukózu jako základní sacharidovou látku v organismu. Glukóza je základním palivem pro mozek, ukládá se do zásob jako glykogen, který pak organismus používá, když potřebuje palivo pro tkáně – sacharidy a zejména cukry tedy využívá jako velmi rychlý zdroj energie.


Máme si tedy cukr odepírat nebo dopřávat? Nutriční poradce, Mgr. Pavel Suchánek, říká: „Co se týká odpírání cukru, je to otázka míry. Pokud sportujete, tak cukry potřebujete ve větším množství jako zdroj energie pro svaly. Pokud nesportujete, potřebujete jich méně. Stále je ale určité množství cukru nutné pro každého jedince tak, aby mu fungovaly orgány, zejména pak mozek.“


První pomocsladkosti


Nedostatek sacharidů a tedy nejen cukrů ve stravě může vést k hypoglykémii, která se projevuje pocitem únavy, nevýkonnosti, a může při ní dojít i k trávicím obtížím. Stejně tak to platí i v případě používání náhradních sladidel. Ta nezvyšují hladinu krevního cukru, což znamená, že nejsou zdroji energie. K zabránění metabolických poruch postačuje 5–100 gramů sacharidů na den.


V případě snížení obsahu cukru v krvi a nevolnosti může posloužit jako první pomoc sklenka slazeného nápoje či kousek čokolády. Nejedná se však o dlouhodobé řešení, kterým je především vyvážená strava ve spojení s aktivním životním stylem.


O cukrech


Jako cukry je označována skupina látek, která zahrnuje monosacharidy (glukóza a fruktóza) a disacharidy (sacharóza, laktóza, maltóza a jiné). Měli bychom si dávat pozor, aby cukry pokrývaly v naší stravě do 10 % celkového energetického příjmu, což je asi 200 kcal. Přepočteno na gramy se jedná o něco nad 50 gramů cukru denně. Nedostatek cukru v krvi totiž může zapříčinit řadu negativních dopadů na lidský organismus. Mezi nejčastější příznaky patří nervozita či špatná nálada, dostavit se může i nevolnost a pocit slabosti.


Zdroj: Live Positively

Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !