Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Sobota 20.04. 2024
Dnes má svátek Marcela
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Samovyšetření prsou

2. 12. 2007 | Péče o tělo

Ženy kolem třiceti let by měly provádět samovyšetření prsu pravidelně, a to nejlépe jednou za měsíc. Mohou předejít rozvinutí zhoubné rakoviny prsu. Zhoubné nádory prsů jsou častým nádorovým onemocněním, které postihuje ženy a to na celém světě.


V České republice tvoří tato onemocnění asi jednu pětinu všech nádorových onemocnění u žen. Avšak v porovnání se zeměmi, ve kterých se preventivní programy provádějí řadu let, je u nás méně žen, u kterých je včas zjištěn nádor a zahájena léčba. Tím jsou také jejich vyhlídky na vyléčení do určité míry sníženy.


Samovyšetření prsou

Důvod je prostý: české ženy zatím nejsou tak naučené, aby pravidelně prohmatávaly svá prsa. Velmi často se stává, že si žena nahmatá "bulku" nebo "hrbůlek" v prsu a lékaře nenavštíví nebo mnohdy pozdě a to proto, že má obavu, že má v prsu nádor, a že bude muset jít na operaci a přijde o prso a vidí hned, že umře. Většina žen ví, že čím dříve přijde k lékaři, tím větší má šanci na úplné vyléčení a v některých případech i záchranu postiženého prsu a svého života.


Ale strach je zkrátka silnější, ale mnohdy zbytečný. Když přijdou ženy k lékaří s nádorem kdy ho zachytí, to znamená většinou s nádorem menším než 2 cm, tak jeho schopnost metastazovat ho je malá, pouze asi 15 % žen.


Ženy jsou více motivovány k "samovyšetřování" prsů, tím že si nahmatají "bulku"a svého lékaře zpravidla navštíví včas si mnohdy zachrání život. Lékaři mají k dispozici řadu moderních a účinných léků, které mohou ženám významně pomoci. Je tu však jedna důležitá podmínka - žena musí přijít k lékaři včas. Potom má velkou šanci na úplné vyléčení. Proto je nutné, aby se o svá prsa pravidelně starala a prováděla "samovyšetřování prsou".


Samovyšetření prsou

Ve svém vlastním zájmu by měla jednou do roka každá žena po čtyřicítce navštívit gynekologa a podstoupit vyšetření prsu mamografem.


Jak na samovyšetření prsou?

Cílem pozorování vlastních prsů je tedy vyhledávání dolíčků či větších vtažení kůže.


Při samovyšetření prsou je nejlepší se postavit před zrcadlo, nejprve si oba prsy prohlédnout , když jsou ruce spuštěny dolů, pak pomalu zvedat ruce nad hlavu a pomalu a soustředěně si prohlížet oba prsy ze všech stran.

Tak, jak postupně ruce zvedáte, tvar prsů se postupně mění, mění se i rozložení kůže. U žen, které již rodily, se objevují různé změny, zejména poporodní jizvičky v kůži chvílemi vyniknou více, chvílemi méně, ale pozor, objevují se na obou prsech stejně, víceméně ve stejný okamžik a i ve stejném uložení. Jestliže se objeví cokoli jen na jednom prsu, musí se vám to zdát podezřelé.


Samovyšetření prsou

Hledáme bouličku. Samovyšetření má význam jen tehdy, když ho provedeme pečlivě, když nezapomeneme na žádnou část prsu.

Vyšetření se provádí pomalými krouživými pohyby, jako vyšetřovací nástroj nám poslouží tři prsty položené vedle sebe. Na prsty lehce tlačíme, ale není nutno se přímo hmoždit. K vyšetření zevních částí prsu používáme vždy ruky z druhé strany, ruka, která je na straně prsu, je zvednutá. Krouživými pohyby postupně vyšetříme jeden a pak i druhý prs.

A nezapomeňte, k prsům patří i oblast podpaždí a prostor v okolí prsou.


Eva Horníková
Chytrá Žena




Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hodně dobrý a poučný článek
Obrázek uživatelky
profil
Skvělý článek.Měly by jsme o sebe dbát a nezapomínat na naše zdraví!
Obrázek uživatelky
profil
velice poučné,ale podle sebe vím,že dokáže i sebemenší nerovnost vystresovat a dokud se neujistím u odborníka,mám černé myšlenky
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles