Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Miminka
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 23.04. 2024
Dnes má svátek Vojtěch
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šátkování

27. 02. 2012 | Vývoj
Možná už jste je taky potkaly. Maminky, které svá miminka nevozí v kočárku, ale nosí je u sebe – v šátku. Možná vás to zarazilo, možná pohoršilo, pobavilo či potěšilo. Názory na šátkování jsou různé.

Šátkování není výmyslem moderní doby. Stačí se podívat do historie či na některé civilizace. Mít dítě těsně u těla je dobré jak pro matku, tak pro dítě. Většina dětí je v šátku spokojených, protože jim připomíná prostředí dělohy. A navíc: jsou v těsném kontaktu s maminkou. Stejně tak si šátkování užívají i maminky, protože mají své děťátko hned u srdce a navíc slyší, jak drobeček krásně oddechuje.

Začít šátkovat není až tak těžké, jak se na první pohled může zdát. Možností, jak se naučit úvazy, je hned několik. Buď si trošku pobrouzdáte po internetu a najdete videonávody (či obrázkové návody), nebo naleznete odkaz na stránky, které informují o kurzech vázání šátku, případně oslovíte šátkující kamarádku, pokud takovou máte, a ta vás jistě ráda do problematiky šátkování uvede. Případně často spolu s objednaným šátkem obdržíte i obrázkovou publikaci s návody.

Víceméně existují dva hlavní způsoby nošení děti v šátku: v tzv. kolíbce a vertikálně. Kolíbka je vhodnější zvláště pro malinká miminka, velká bývají spokojenější ve svislé poloze. U té je především důležité hlídat si správné usazení dítěte, kdy kolínka musejí být výše než zadeček. Občas se objevují názory, že vertikální nošení je vhodné až pro děti od půl roku, kdy už jsou schopná sama sedět a správně držet hlavičku. Na druhou stranu například v sousedním Německu je právě vertikální poloha velice preferovaná už i u novorozenců...

Na trhu existuje široká nabídka různých druhů šátků. Samozřejmě, že jedním z hlavních kritérií při výběru je vzhled a případně cena šátku – cena těch kvalitních se pohybuje většinou nad tisícikorunou (ale samozřejmě můžete koupit šátek už použitý nebo šátek levnější, neznačkový – u těch ale pozor, zkušené "šátkařky" vás upozorní na to, že ne vždy je jejich kvalita taková, aby nošení v nich bylo dítěti a také vám příjemné). Dalším aspektem, nad kterým byste se měli při výběru šátku zamyslet, je, zda chcete šátek pevný či elastický. Výhoda pevného šátku spočívá především v tom, že bez problémů unese i těžší dítě (zda jej unesete vy je už druhá věc) a že se vám úvaz nepovoluje. Nevýhodou může být to, že si musíte dát hodně záležet na úvazu, protože látka se až tak nepoddá.

Naproti tomu elastický šátek vám "odpustí" nějakou tu chybičku a i když není uvázán 100%, pružný materiál to většinou zachrání. Nevýhodou je pak to, že tyto šátky nemívají až takovou nosnost a nabídka jejich designu není až tak široká jako u pevných šátků. Z vlastní zkušenosti mohu říci, že je asi lepší začít s šátkem elastickým, především proto, že začátečníci často neumějí úvaz dokonale a tento šátek mírné chyby "zachrání". Mnoho maminek si do začátku pořídí šátek pevný, úvaz se jim nedaří a s šátkováním proto přestanou. Což je jistě škoda – nejen pro ně, ale i pro dítě.

Takže pokud čekáte či máte doma miminko a zvažujete šátkování, směle do toho. A pokud vás děsí představa, jak se na vás budou dívat lidé na ulici – noste dítě jen doma. Miminka většinou v šátku rychle usínají, takže můžete se spícím drobečkem chodit po místnostech, vařit, uklízet (čím víc pohybu, tím se to prckovi líbí více) a miminko si u toho krásně zdřímne.

Habaďúra - čtenářka
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
zajimave, rada jsem si precetla. pokud se mi podari mit druhe dite, urcite satkovat budu, s prvnim jsem nesatkovala a je to asi skoda, je to mamanek a vyzaduje neustale kontakt, prave on by si satkovani uzil. a ja bych byvala mela vice casu na domacnost a na sebe;-)
Obrázek uživatelky
profil
"šátkování" se mi líbí, ale čekám dvojčata, tak nevím zda je to v mém případě realizovatelné Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles