Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Úterý 16.04. 2024
Dnes má svátek Irena
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Savate - neozbrojené úpolové bojové umění

8. 05. 2011 | Fitness
Savate je neozbrojené úpolové bojové umění, které vzniklo ve Francii. Tenhle bojový sport patří do skupiny street fighting neboli styly zaměřené na pouliční boje. V překladu slovo savate znamená starý opotřebovaný pantofel, ale podstata je úplně jiná a vzniklo z původního bojového umění Chausson.

Typické jsou pro toto umění kopy neboli boj nohama, styl kopání. Mimo kopů sem patří také kryty, úhyby a údery. Savate vzniklo v roce 1825, kdy byla otevřena první oficiální škola Savate pod vedením Michaela Pisseuxe, který tento sport založil, ale předchůdce lze nalézt už ve středověku.

Zakladatel Michel Pisseux byl z Francie, a při tvoření této bojové techniky se nechal ovlivnit svým starým onošeným pantoflem. Savate vychází ze středověkých bojových technik, kde jde o kombinaci boje pěstí, nohou, obranných úderů a další styly. Mezi nejznámější mistry tohoto umění patří Carpentier, který se nejdřív věnoval boxu, ale nakonec se stal výborným bojovníkem savate. Tento sport se skládá z precizních kombinací technik pěstí, nohou a také obranných úderů proti technikám soupeře, kdy protivníci jsou oblečení do dresu, mají lehkou obuv a rukavice, které jsou delší a lehčí než rukavice boxerské. Pěstní techniky jsou dost podobné boxu.

V Savate se klade velký důraz na elegantnost prováděných technik, pořádají se soutěže, které probíhají na více kol a mají své rozdělení do hmotnostních kategorií. Trvají většinou pouze 2 minuty jedno kolo. V roce 1924 byly soutěže v savate dokonce součástí Pařížské olympiády a  Francouzská federace savate existuje už od roku 1965. Nejvyšším titulem, který bojovníci můžou získat, je tzv. stříbrná rukavice. Jediné, co je u savate přísně zakázáno jsou hody, údery kolenem či loktem, údery na krk a do genitálií.

Jednou z nejdůležitějších technik dolních končetin u savate jsou kop do holeně soupeře, jednoduchý kop stranou, kop stranou s krokem, švihový polokruhový kop a úder patou. Také se klade zvláštní důraz na elegantní pohyby a intenzivní gymnastický výcvik. Můžeme rozlišovat tři základní cvičební soutěžní formy a to technický souboj, při kterém není dovolen žádný kontakt, souboj s lehkým kontaktem a polnokontaktní souboj s ukončením K.O. Cvičenci savate si také osvojují několik základních postojů a tréninky se soupeřem.

V savate existují čtyři jednoduché a dva dvojnásobné vertikální seky a dvě horizontální techniky úderů, které jsou prováděny vždy za příslušného speciálního pohybu paže. Zásahovými plochami jsou většinou hlava, trup a dolní končetiny. Savate se také může cvičit s použitím tyče, kdy šerm tyčí vychovává cvičícího ke správnému držení těla a elegantním pohybům, které harmonicky doplňují trénink. Boj s tyčí dosáhne své plné účinnosti, pokud se do pohybu zapojí všechno svalstvo ramene, paže i zápěstí a účinnost úderu se zvyšuje velikostí nápřahu neboli ohebností útočícího. Mimo útočných technik se naučíte také obranné údery a úhybné pohyby. Savate je vhodné jak pro muže, tak i ženy a starší děti.

Markéta
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !