Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Chytrá žena

Schizandra - Plod pěti živlů

25. 04. 2011 | Knižní tipy

Název knihy: Schizandra - Plod pěti živlů
Podtitul: Léčivá rostlina s povzbuzujícími účinky pro dobré zdraví
Autoři: Sharamonová Shalila, Baginski Bodo J.
Nakladatelství: Ikar
Rok vydání: 2011
Vázaná vazba
Počet stran: 96 str.
Cena: 169 Kč


Nejstarší čínské kompendium léčivých bylin Materia Medica slibuje při pravidelné konzumaci jedné červené bobule schizandry posílení životní energie a vysoký věk bez příznaků stárnutí. Bobule schizandry byly součástí jídelníčku čínských císařů a jejich manželek a stejně tak prostého lidu.


Bylina pěti chutí, jak zní přesný překlad, má kyselou chuť, slupka a dužnina obsahují sladké aroma, v zrníčkách je ostrost a hořkost a všechny její součásti jsou navíc lehce slané. Většina lidí shledává chuť plodů schizandry jako velice stimulující.


knihaSchizandra v čínské medicíně / Indikace:


Sucho v ústech, žízeň, chrapot, suchá kůže
Astma, suchý a chronický kašel, dechová nedostatečnost
Průjem při oslabení funkcí sleziny a ledvin, zvracení
Nadměrná tvorba potu a noční pocení
Diabetes z důvodu vnitřní horkosti
Bušení srdce, slabý tep
Impotence, předčasný výron semene, poluce
Časté močení z důvodu prázdných ledvin
Nespavost, spánek rušený sny


Ukázka z knihy Schizandra - Plod pěti živlů

Dýchací obtíže, kašel, astma
Podle tradiční čínské medicíny snižuje schizandra vyměšování plicní čchi, tedy životní síly obsažené v plicích, takže se nerozptyluje.
Bobule se proto v Číně považují za klasické plicní tonikum a předepisují se při suchém a chronickém kašli a dechové nedostatečnosti (dyspnoe). Podporují také vyměšování plicního hlenu, a používají se dokonce při tuberkulóze plic a astmatu. To je možné částečně vysvětlit zvýšením hladiny glutathionu. Jak ukazují výsledky výzkumů, antioxidanty mají preventivní účinek na alergické reakce v důsledku znečišťování ovzduší.

Čištění krve
Častou oblastí používání plodů schizandry je čištění krve. Zde bezpochyby hraje důležitou roli podpůrný a ochranný účinek pro játra. 

Gastritida

Všestranná bobule dělá očividně dobře i žaludku. Pacienti s chronickou gastritidou dostávali po několik týdnů bobule schizandry. Jako výsledek byla zjištěna normalizace vyměšování žaludečních kyselin. Došlo k vyrovnání jak jejich přebytku, tak i nedostatku. V případech nedostatečného vylučování žaludečních kyselin přineslo užívání schizandry stabilní zlepšení už po dvou až třech týdnech.
Za závažného původce gastritidy a žaludečních vředů je považována bakterie helicobacter pylori. V sérii pokusů s 30 nejběžnějšími čínskými žaludečními bylinami ukázaly etanolové extrakty plodů schizandry antibakteriální účinek proti bakterii škodící žaludku. 

Kůže
Schizandra je obsažena ve většině čínských bylinných směsí ke zdokonalení kůže směrem zevnitř. Stahující účinek schizandry přispívá k lepšímu uchovávání vody v kůži. Vyhlazují se vrásky a kůže má jemnější strukturu pórů. Vzhled kůže je rovněž ovlivněn tím, jak blahodárně schizandra působí na čištění krve a tonizaci plic. Pokožka se rozjasní a dorůžova prokrví.
Při vnějším použití chrání olej ze semen před poškozením slunečním zářením a větrem. Při kožních vyrážkách, podráždění kůže, při kopřivce a ekzémech se v Číně podává medicinální víno ze schizandry. Bobule prospívají také vlasům a nehtům.

Nedostatečná funkce ledvin a močového měchýře
Jednou z nejdůležitějších oblastí použití schizandry je v čínské bylinné léčbě posilování funkce ledvin. Schizandra reguluje objem tekutin, pomáhá předcházet inkontinenci a častému močení.

Oči
V Rusku je schizandra oficiálně uznávaný prostředek při léčení problémů se zrakem. Různé studie prokázaly zlepšení ostrosti zraku a přizpůsobování tmě po deseti dnech užívání schizandry. Rovněž se zpomalil postup šerosleposti. Při rozsáhlých vizuálních cvičeních se oči pomaleji unavovaly.

Poruchy spánku
Přestože schizandra působí jako stimulant, po tisíc let se používá také k uklidnění. Podle tradiční čínské medicíny dokážou její plody „zklidnit ducha a potěšit srdce“. Ve skutečnosti mají tyto bobule harmonizující a vyrovnávací účinek na klidný, zotavující spánek. Pomohou také potlačit divoké až děsivé sny, podporují pevný spánek. V odpovídajících výzkumech působilo nižší dávkování schizandry stimulačně, zatímco vyšší dávky vykazovaly tlumivý účinek. Při pokusech na zvířatech prodlužovaly lignany schizandry účinek tišicích prostředků.

Rakovina
Na přímý účinek lignanů obsažených ve schizandře při potlačování rakovinného bujení poukazuje mnoho vědeckých výzkumů. Týká se to mimo jiné rakovinných buněk v játrech, prsou, kůži a v plicích. Ve všech případech vykazovaly zkoumané lignany cytotoxický (buňky hubící) účinek na rakovinné buňky. Přesné mechanizmy jsou zatím věcí diskuse, ale leccos nasvědčuje tomu, že účinné látky plodů schizandry snižují schopnost rakovinných buněk dělit se a zároveň podporují jejich vlastní eliminaci. Podobný vliv byl kromě toho zjištěn i u polysacharidů (speciální druh cukrů) obsažených ve schizandře.


Tuto knihu Schizandra - Plod pěti živlů koupíte v Knižním klubu, v knihkupectví a na internetových stránkách www.knizniweb.cz.


Vendi V.
ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 
Čtěte také



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
ji již čtvrtý rok. Roste dobře, šlahouny má 3m dlouhé.Loni měla poprvé pár kvítků, ale plody zatím žádné. Snad letos. Někde jsem četla, že plodí až po třetím roce. Také se dobře množí, stačí dát větvičku do vody a pustí kořínky.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles