Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sedm rad pro bezpečné zacházení dětí s tablety a smartphony

9. 02. 2015 | Technika
Pod mnoha vánočními stromečky letos děti jistě našly tablety nebo chytré telefony, takže je ten pravý čas na pár rad k jejich využívání. Až pomine prvotní nadšení z dárku, je dobré si s dětmi nad jejich novými „hračkami“ sednout a ujasnit několik základních principů.

Před tím, než děti necháme samostatně využívat tato zařízení a pohybovat se na Internetu, doporučujeme zavést pravidla, která bude celá rodina respektovat a dodržovat. Dodržování několika jednoduchých zásad týkajících se zabezpečení mobilních zařízení i bezpečné komunikace obecně je základem toho, aby se naše děti naučily využívat výhody mobility ve svůj prospěch a vyhnuly se úskalím, která s tím souvisejí.

1.    Chránit si soukromí – stejně jako v reálném životě nemají děti říkat cizímu člověku kde bydlí, co budou odpoledne dělat nebo kdy nebude nikdo doma, i na sociálních sítích a na Internetu obecně by neměly zveřejňovat žádná soukromá osobní data. S rozmyslem uvádět například na Facebook kde bydlí, kdy a kam pravidelně chodí na kroužky, co je baví – vždy je třeba se zamyslet nad tím, co o sobě sdělují veřejně. Zkuste dětem nabídnout, že se podíváte, co o nich na sociální síti vidí úplně cizí lidé, a vysvětlete, že na jejich profil se nedívají jen kamarádi.

Sedm rad pro bezpečné zacházení dětí s tablety a smartphony2.    Dodržovat obecná pravidla počítačové bezpečnosti – není to jednoduché, ale zkuste dětem vysvětlit, jak volit přístupová hesla. Je třeba volit jiná hesla než 1234, pravidelně je měnit, nepoužívat stejné heslo k různým službám a nikomu svá heslo neprozrazovat. Zvláště u menších dětí je na rodičích, aby nezapomněli na antivirový program s pravidelnými updaty, využití firewallu, či speciálních programů na odstranění škodlivého malwaru. Mnohé z těchto programů jsou pro domácí účely zadarmo.

3.    Chránit svá data (nebo je alespoň zbytečně nenabízet ke zcizení) –
ani dospělí si často neuvědomují, nakolik riskují při využívání nezabezpečených WiFi sítí, kde může mírně zkušený hacker s vybavením v řádu stokorun komunikaci poměrně jednoduše sledovat. Když už se do takovéto sítě přihlašujete, vyvarujte se využívání takových služeb, kde by mohlo být „odposlechnuto“ heslo, a následně zneužita identita – například web maily, internetové obchody, placené přístupy k různým zdrojům. Po návštěvě veřejné sítě je dobré ji z telefonu nebo tabletu odmazat.

4.    Nebát se zeptat - děti by měly vědět, že nemají instalovat programy a vylepšení, pokud si nejsou jisty, co daná služba, hra, aplikace obsahuje, nebo co instalace obnáší. Měly by dávat pozor například u serverů nabízejících hry zdarma, protože při jejich stahování a instalaci mohou nainstalovat i nevítané hosty v podobě mallware nebo počítačových virů. A pokud nevědí, je lepší se zeptat, než zkoušet „co to udělá“.

5.    Dbát o své věci - vysvětlete dětem, co mohou a nemohou na počítači dělat. Objasněte jim, proč není vhodné neomezeně pouštět na počítač své kamarády a jak lze zneužít jejich virtuální identitu.

6.    Nebýt důvěřivý - je třeba dětem objasnit, proč nelze přijímat nabídky přátelství od lidí, které znají jen ze sociální sítě, nebo je o ně žádat. A už vůbec že není možné se s takovými lidmi scházet.

7.    Nenechávat si problémy pro sebe – pokud děti někdo ponižuje, obtěžuje, pronásleduje, nebo jim dokonce vyhrožuje, mají se svěřit někomu, komu věří, nejlépe dospělému.
A na závěr obecně platná zásada – ideální je s dětmi hovořit – i o tom, co je potkalo ve virtuálním světě. Vědět, co je zajímá, na jakých sociálních sítích sdělují své zážitky, případně s čím si nevědí rady.

Zdroj, foto: Gopas


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Další fotografie ke článku Sedm rad pro bezpečné zacházení dětí s tablety a smartphony:

Sedm rad pro bezpečné zacházení dětí s tablety a smartphony
Sedm rad pro bezpečné zacházení dětí s tablety a smartphony
 


Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Za tento článek chválím. Je perfektní. Škoda, že ho nemůžu ohodnotit. 10 bodů by bylo málo.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles