Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Recepty
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 17.04. 2024
Dnes má svátek Rudolf
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sedmero zajímavostí o ledovém čaji

12. 06. 2019 | Škola vaření
Ledové čaje nejrůznějších příchutí se v posledních letech těší stále větší oblibě po celém světě. Patříte také mezi hrdé fanoušky tohoto jedinečného osvěžení s neodolatelnou chutí? Potom je právě teď ideální čas dozvědět se o něm pár zajímavostí, kterými budete moci ohromovat své okolí.

1) I ledový čaj má svůj den/dny


Možná vás to překvapí, ale i ledový čaj už má svůj den. Vlastně co den? Ledový čaj je v současnosti tak populární, že mu patří celý jeden měsíc. V USA je totiž měsíc červen stanoven jako měsíc ledového čaje. A aby toho nebylo málo, tak se může pyšnit i svým Dnem ledového čaje, který připadá na 10.6.

2) Má za sebou bohatou historii


Ledový čaj, známý také jako Ice Tea, se začal v USA objevovat již v 60. letech 19. století. První tištěný záznam o ledovém čaji pochází z roku 1879. Marion Cabellová Tyreeová doporučila ve své publikaci Houskeeping nechat vylouhovat jeden den zelený čaj, pak naplnit pohár ledem, dvěma lžičkami cukru a následně přilít tento čaj.

Ledový čaj3) Za „boom“ může Světová výstava


Oblíbenost ledového čaje výrazně stoupla poté, co ho majitel čajových plantáží Richard Blechynden představil na Světové výstavě v roce 1904 v St. Louis. Teplé počasí ho inspirovalo k nové receptuře. Jednoduše ke svým ochutnávkám čaje přidal led a osvěžující nápoj se téměř okamžitě stal velkým hitem. Rozšířil se po celé Severní Americe a stal se nedílnou součástí mnoha domácností a společenských událostí.

4) Pyšní se vlastním příborem


Málokterý nápoj se může pyšnit tím, že na jeho konzumaci byl vyvinut speciální druh kuchyňského náčiní. Ledový čaj je ale jednou z mála výjimek. Jeho popularita byla totiž během krátké doby, tak velká, že vedla až ke vzniku nového příboru. Začaly se používat lžičky s dlouhou rukojetí, vhodné na promíchání cukru ve vysokých sklenicích.

5) Není čaj jako čaj


I v případě ledových čajů platí - jiný kraj, jiný mrav. V různých zemích se můžete setkat s různým způsobem zpracování a odlišnou chutí. V některých evropských zemích můžete koupit nesycené i sycené ledové čaje. V Japonsku zase preferují neslazený zelený čaj, který je běžně dostupný v prodejních automatech. Indický ledový čaj (Chai) dostanete na mnoha místech kolem světa a obsahuje indické koření, zatímco thajská verze je slazená cukrem a kondenzovaným mlékem. V jižních částech USA je oblíbený sladký čaj, v jiných končinách země se podává neslazený.

6) Nepřeberné množství variant po celém světě


Dnes jsou ledové čaje rozšířeny po celém světě. Zákazníci mají na výběr z bohaté nabídky chutí - od klasických zelených čajů až po čaje s ovocnými příchutěmi.


7) Nebojte se párování chutí


Patříte-li mezi milovníky párování nejrůznějších chutí, dopřejte si k obědu či večeři i skleničku ledového čaje, který vytváří ideální kombinaci s různými druhy jídla. Například černý čaj s citronovou příchutí se skvěle hodí k uzené rybě, broskvová varianta je zase vhodná  k čerstvé rybě či červenému masu. Lehce nakyslá chuť zeleného čaje je pak ideální například k pokrmům z bílého masa nebo ryb.

Zdroj: Lipton


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Žádné komentáře
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !