Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Sedmkrát bezpečněji v autosedačce

23. 06. 2009 | Praktické rady
Náraz při rychlosti 50km/h bez dětské sedačky odpovídá pádu z výšky 10m (tj. 3. poschodí budovy) a již náraz v rychlosti 15 km/h bez dětské sedačky může být pro dítě smrtelný. Velkým omylem je představa, že při nárazu dítě udržíte v náručí. I při nízké rychlosti 50 km/h a při váze dítěte 10 kg by maminka musela být schopna udržet 300 kg. Naopak dítě rozmačkáte tíhou svého těla.

Mnoho řidičů si neuvědomuje a ani nepřipouští, že právě dětské sedačky mnohdy rozhodují o životě jejich potomků a převážejí své děti „jen tak“ na zadních sedadlech. Vyvarujte se také nákupům tzv. „no name“ sedaček či autosedaček z bazarů! Zkontrolujte si, že autosedačka, kterou si kupujete má potřebný atest. U té z druhé ruky zase nemáte jistotu, zda nezažila havárii a nemá skrytou vadu. Dětská autosedačka je zařízení schválené podle zvláštního právního předpisu určené k zajištění bezpečnosti přepravovaných dětí, jejichž tělesná hmotnost nepřevyšuje 36 kg nebo tělesná výška nepřesahuje 150 cm.

Jak vybrat správnou autosedačku


Sedmkrát bezpečněji v autosedačce - Základním kritériem je váha dítěte a také jeho výška (nesmí přerůstat sedačku)
 - Musí být technicky a tvarově vhodná do vašeho automobilu

Existuje několik skupin sedaček pro různě velké děti. Pro jakou skupinu je sedačka určena, poznáte snadno podle zkušební značky, která je na ní umístěna. Zkušební značka uvádí jméno výrobce, název produktu, označení, do jakého automobilu je vhodná, dále váhový rozsah a číslo zkušební značky. Samotné číslo zkušební značky obsahuje současnou verzi normy a sériové číslo.

„Je dobré vědět, že autosedačka musí být označena zkušební značkou. Ta uvádí mimo jiné i jméno výrobce a váhový rozsah. Pokud číslo obsahuje na začátku nebo za lomítkem také označení 04, splňuje tato sedačka rovněž testy na boční nárazy“, které jsou povinné dle nejnovější homologační metodiky doplňuje Zdeněk Háse.

Bude sedačka vhodná do vašeho automobilu?


Autosedačky jsou jednak univerzální, kdy je při jejich zkoušení kontrolováno i jejich univerzální použití – těchto autosedaček je většina a existují také autosedačky speciální, pro různé typy vozidel, jejichž výrobci své značkové příslušenství kontrolují. U takové autosedačky je větší jistota, že do vozidla správně padne.

Váha a výška dítěte

Pokud půjdete kupovat autosedačku, vezměte dítě sebou, aby si ji Sedmkrát bezpečněji v autosedačcevyzkoušelo. Autosedačka musí být dítěti pohodlná, popruhy nikdy nesmějí vést přes krk. Sedadlo, které je používáno spolu s pětibodovým bezpečnostním polstrovaným pásem, uvádí dítě do správné pozice a nehrozí mu tak žádná rizika poranění. Tato sedačka vám nabízí možnost polohování zad, což ocení především maminky, jejichž ratolesti usínají v autě. Součástí je také výškově nastavitelná opěrka hlavy a sedm výškových poloh zad, čímž je zajištěn jízdní komfort a sedačka tzv. „roste“ s vaším dítětem.

Mnozí rodiče z úsporných důvodů sáhnou právě po sedačce z této skupiny, protože hned po „skořepině“ (hluboká sedačka pro kojence – umožňuje transport v pololeže) jim tento model vydrží do té doby, než dítě odroste. Jen je nutné kontrolovat, zda sedačka dítěti není malá, a pravidelně ji upravovat.
Při montáži dětské sedačky do automobilu vždy dbejte na návod k použití! Sedačka musí být uchycena bezchybně.

Dávejte sami dětem příklad tím, že používáte bezpečnostní pás a poutejte je při všech jízdách autem, tedy i na krátkých vzdálenostech!

Zdroj: Babypoint.eu

Lydias
ChytráŽena.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj


Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Nějaký letošní test autosedaček je zde, tak na to mrkni:

http://www.babyweb.cz/Clanky/a3093-Test-autosedacek-2009-Ztrata-iluzi-o-systemu-isofix.aspx
Obrázek uživatelky
profil
Zrovna uvažujeme o koupi autosedačky.Náš malý vyrostl z vajíčka a potřebujeme koupit novou,jezdíme daleko k rodičům,víc jak 400km a potřebujeme kvalitní a bezpečnou autosedačku.Kdyby tady bylo napsáno a doporučeno,které autosedačky vyšly v testech nejlépe moc by to mnohým z nás pomohlo,škod,že to tu není.Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles