Nejlepší velikonoční beránek?Nejlepší velikonoční beránek? MDŽ nebo Den matek?MDŽ nebo Den matek? Jak vyfouknout velikonoční vajíčkoJak vyfouknout velikonoční vajíčko Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Velikonoční nadílka
Soutěžte s námi o 350 skvělých výher
do konce zbývá:
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 29.03. 2024
Dnes má svátek Taťána
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Senioři k moři? Letní měsíce přinášejí i vážná rizika

7. 09. 2016 | Praktické rady
Senioři na dovolené u moře – žhavé téma těchto dní. Přímořské klima a poležení na pláži jsou ale jen jednou stránkou věci. Strávit nejteplejší část roku v zemích na jih od Česka s sebou nese pro seniory také vážná rizika. Víte o nich?

Senioři jsou pro cestovní kanceláře i hoteliéry stále žádanější skupinou. Navzdory zažitým představám si drtivá většina českých penzistů může dovolit alespoň jeden zájezd k moři ročně, podle některých cestovek dokonce dobrá polovina seniorských klientů cestuje za sluncem dvakrát do roka. Ti, kteří se tam vydávají v hlavní sezóně, si však často neuvědomují rizika, která s sebou nese cestování v letních vedrech a pobyt v oblastech, kde teplota vzduchu běžně překračuje čtyřicet stupňů ve stínu. „Senioři, kteří jsou vystaveni vysokým venkovním teplotám, jsou ohroženi především tepelným úžehem a slunečním úžehem,“ říká MUDr. Zdeněk Záboj.  První typ úžehu nastává vlivem celkového přehřátí organismu, zatímco druhý typ je přehřátí slunečním zářením – například na nekrytou část hlavy.

Chraňte se před prudkým sluncem. Hodně pijte, radí lékař

mořePři celkovém přehřátí organismu selhávají termoregulační mechanismy a produkce tepla je vyšší než jeho výdej. Typickými projevy jsou bolesti hlavy, závratě, zrychlené dýchání, někdy mohou nastat i křeče končetin a celého těla, zrychlený puls, pokles krevního tlaku, ztráta minerálů, dehydratace, zmatenost a poruchy vědomí. Prevencí je dostatek tekutin, zamezení dlouhodobému pobytu na slunci, omezení fyzické aktivity, pokrývka hlavy a vhodné oblečení. Sluneční úžeh se zase projevuje krutými bolestmi hlavy, zvracením, někdy i křečemi. Léčba je pak zaměřena na pozvolné ochlazování. Nedoporučuje se uložení do studené lázně, lepší je sprchování vlažnou vodou. Stejně jako u tepelného úžehu je ale hlavní prevence: předcházet dlouhodobému pobytu na slunci, vhodné oblečení a pokrývka hlavy, dodržování pitného režimu. Je nutno si také uvědomit, že senioři ve vyšším věku často trpívají více nemocemi najednou, a právě jim by měl být program dovolené vždy přizpůsoben. Vždy je nutno dbát na dostatek odpočinku, dodržování režimu, diet apod.

Ideální doba: mimo hlavní sezónu

Uvedená rizika určitě neznamenají, že by si měli senioři moře a slunce odepírat. Vždyť přímořské klima, mořská voda i sluneční paprsky mají blahodárný vliv na lidský organismus v jakémkoli věku. Nehledě na gastronomii, která je v přímořských letoviscích většinou bohatá na ryby, mořské plody, zeleninu a ovoce. Cestovní kanceláře dnes naštěstí nabízejí zájezdy k moři po celý rok. Září a říjen jsou podle našich klientů optimální pro pobyt seniorů u moře, nejvíce dovolených prodáváme tradičně právě v těchto měsících. Na jaře pak patří k nejoblíbenějším měsícům duben a květen. Mezi českými seniory se největší oblibě tradičně těší Středomoří. Vede Španělsko, stále oblíbenější je Sicílie. Senioři, kteří letí k moři až na podzim, oceňují příjemně teplé počasí, klidné destinace místo hektických letovisek, a také možnost poznávání památek a přírodních krás. To by ve čtyřicetistupňových vedrech v hlavní sezóně nebylo možné.



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Jezdili jsme v září,poslední dobou v červenci,protože jezdíme s vnoučaty.
Obrázek uživatelky
profil
K moři jezdíme většinou v září.. někdy v červnu..
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles