Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Pátek 19.04. 2024
Dnes má svátek Rostislav
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Šestileté děti stráví až rok svého života před televizí

11. 12. 2009 | Zajímavosti
Zdá se vám to nepředstavitelné? Možná. Nicméně jsou to fakta vyplývající z britského výzkumu.

Je všudypřítomná a neodbytná. Věčně zapnuté televizi se nevyhneme ani v restauraci a děti ji považují za standardní vybavení pokojíku. Podle britských lékařů však jde o zdravotní hrozbu 21. století.


Černé na bílém

Doktor Aric Sigman, člen britské společnosti psychologů, prošel nově publikované studie o vlivu televize na lidské zdraví. V 35 studiích napočítal celkem 15 neblahých efektů vysedávání před televizí. Jak moc dokážou brutální filmy pošramotit svět emocí (zvláště dětí), se ví již dlouho. Nyní jsou k dispozici důkazy o poškození tělesného zdraví a intelektu.


Sledování na vlastní nebezpečí

Je jedno, zda sledujete nekonečný seriál, fotbalové zápasy, či dokumenty. Podstatné je, že při tom sedíte, případně jíte. A v nejhorším to vše v posteli. Právě kombinace nedostatku pohybu a nadbytku nenápadně pozřených kalorií vede k obezitě. A nejen to. Zároveň vám stoupá hladina cholesterolu v krvi, a tedy i riziko úmrtí na kardiovaskulární nemoci. Klesá i prokrvení mozku, a tedy i jeho výkonnost. A ruku v ruce s obezitou kráčí rozvoj cukrovky 2. typu. Sledujete-li televizi v posteli, může se z vás stát záhy nespavec. Snadno si totiž navyknete, že postel není jen ke spánku a sexu (jak by měla být). A navíc – kdo si u televize zdřímne přes den, málokdy si pospí v noci.


Šetřete svým časem

Ukazuje se, že "nežádoucí účinky" sledování televize jsou závislé na dávce. Tedy posadíte-li svou ratolest ráno před „bednu“ na pohádky a necháte ji tam (je od ní konečně klid), zaděláte jí na nemalé zdravotní problémy. Kromě obezity se prokázaly i změny v činnosti žláz s vnitřní sekrecí a předčasný nástup puberty u dívek.

Děsivé je zjištění, že šestileté děti strávily v přepočtu rok svého života před televizí. U dospělých se zase sledoval výskyt Alzheimerovy choroby. U těch, co trávili u televize více času, byla tato nemoc diagnostikována častěji. Televize nám může být jedinečným zdrojem informací. Jen je třeba vědět, kolik a jakých si můžeme dopřát. A hlavně nezapomenout na existenci tlačítka „off“.

 

Zdroj: Dobrý-spánek.cz

 

Gabriela Straková

ChytráŽena.cz



Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
Hodnocení
Nelíbí 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Líbí
1 2 3 4 5 6 7 8 9 10

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Já si to myslím také,mám vnuky ve městě i na vesnici.Smajlík
Obrázek uživatelky
profil
Já si myslím ,že před obrazovkou vysedávají vice městské děti.Moje vnučka je pořád na dvorku.a v zimě chodíme na procházky.
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles