Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Středa 24.04. 2024
Dnes má svátek Jiří
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Setí a dosetí trávníku po zimě

31. 03. 2014 | Zahrádka
Také se vám nelíbí nesouvislá travní plocha na vašem trávníku? Hluchá místa, kde trávník nahradila holá zem, mohlo způsobit během zimy několik faktorů – například přílišný mráz, hniloba či přílišné namáhání trávníku například pohybem osob či zvířat. Pomoc v takovém případě je snadná – jednoduše místo dosejte vhodnou travní směsí. Jakou a jak? To si nyní povíme.

Co je potřeba udělat, aby se dosetí holých míst povedlo?


Holé místo bez travního porostu je nutné zbavit i zbývajících zbytků trávy, případného plevelu a hrubých předmětů především kamenů atd. Následně povrch půdy provzdušněte a nakypřete hráběmi a následně urovnejte, ovšem udusávejte. Vybrané osivo smíchejte se speciálním trávníkovým substrátem, který by měl obsahovat písek, a ve slabé vrstvě jím pokryjte inkriminované místo.

Setí a dosetí trávníku po ziměLze dosívat trávník i přímo z pytlíku?


Přímý dosev bez použití substrátu je také možný, pak ale musíme vyseté osivo do půdy zapravit, aby nedošlo k jeho vyplavení nebo vyzobání ptáky. Na zapravení osiva jsou ideální speciální zapravovací hrábě. Pokud je nemáte, můžete opatrně, aniž byste příliš narušili upravený povrch, použít i hrábě klasické.

Je nutné dělat nějaké finální úpravy po dosetí?


Takto dosetý kus trávníku je vhodné mírně zválcovat travním válcem, aby došlo k dobrému kontaktu osiva a substrátu. V případě sucha místo šetrně zavlažujte, nesmí však dojít k odplavení lehkých travních semen. Aby se osivo nespálilo slunečním žárem, je lepší provést závlahu na večer nebo za podmračeného počasí.

Jak vybrat správnou travní směs?


Před výběrem travní směsi, byť použité pouze pro dosetí, by se měl každý zamyslet nad následujícími faktory: bude trávník plnit pouze estetickou funkci nebo bude volně růst (louka) či bude vystaven častému pohybu osob/zvířat? Nachází se trávník na úpalu či naopak ve stínu?

Rekreační trávníky, které budou často sešlápavat děti nebo psi, je nejlepší vytvořit zkombinováním semen odolných trav, nejčastěji lipnice luční a jílek vytrvalý. Lipnici se dobře daří i na stinných místech spolu s psinečkem výběžkatým.

Setí a dosetí trávníku po ziměKdy je nejvhodnější doba pro do/setí trávníku?


V ideálním případě zakládáme nový trávník z jara, kdy je půda již dostatečně prohřátá, ale není přílišné horko (v termínu mezi 15. dubnem a 15. květnem). Ze stejných důvodů volíme i podzimní termín mezi 15. srpnem a 15. zářím. V průběhu těchto období bývá dostatečně vlhko a zároveň přiměřená intenzita slunečního svitu. V jarních měsících si musíme dát pozor, abychom nezakládali trávník v případě hrozících přívalových dešťů, mohlo by dojít k vyplavení semen.

Po jaké době začít se sečením nového trávníku?


V době, kdy dosahuje výška vzklíčené a vyrostlé trávy minimální délky 10 cm, můžeme započít s jejím sečením. Při tom dbejte na to, aby jednak nože sekačky byly ve výšce minimálně pěti centimetrů, a zároveň aby byly řádně nabroušeny. Mladé rostlinky nejsou ještě dostatečně zakořeněné a tupý nůž by je mohl vytrhat i s kořínky. Před prvním sečením bychom neměli na trávník šlapat. Mohou se také objevit plevele, ty zpočátku nevytrháváme, protože bychom narušili i mladé rostlinky trav. Plevelů se velmi dobře zbavíme pravidelným sečením.

Zdroj, foto: OBI


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj

Pouze přihlášení mohou vkládat komentáře. Přihlásit se.

Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
Už jsme s jarními pracemi začali!Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles