Hrajte s námi SUDOKU online !Hrajte s námi SUDOKU online ! Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024Školní rok a prázdniny ve školním roce 2023/2024 8 rad, než se rozhodnete vyběhnout8 rad, než se rozhodnete vyběhnout Pampeliškový med - nejoblíbenější receptyPampeliškový med - nejoblíbenější recepty
Chytrá žena na Facebooku
Kategorie
Přihlášení
Jméno :

Heslo :


  trvale

Dnes je
Čtvrtek 18.04. 2024
Dnes má svátek Valérie
Vyhledávání
Doporučujeme
 
 
 

Naše speciály
ZAJÍMAVÉ TIPY

Seznamovat děti s pravidly silničního provozu je třeba už od malička. Jak na to?

22. 05. 2018 | Zajímavosti
Účastníky silničního provozu se děti stávají již od útlého věku, a tak je na rodičích, aby jim předali vědomosti a zkušenosti z oblasti dopravní výchovy. Jak k této problematice přistupovat podle věku dětí?


Batolata a děti do čtyř let

U dětí do jednoho roku máme jistotu, že nebudou samostatně chodit, a tak je v silách rodiče alespoň zajistit bezpečnou přepravu v kočárku. Ten by měl být viditelný a měl by mít reflexní prvky. Samozřejmostí je poté zabezpečení dítěte v kočárku proti vypadnutí. Co se týče dětí, které se již pohybují samy, je třeba je při chůzi na chodníku vodit po vzdálenější straně od silnice a při přechodu silnice jít dětem příkladem. To znamená řádně se rozhlížet na obě strany a snažit se dětem vysvětlit, proč to tak děláte.

Seznamovat děti s pravidly silničního provozuDěti v předškolním věku

U dětí v předškolním věku část zodpovědnosti za bezpečný pohyb kolem silnic přebírají učitelky z mateřské školky. I v tomto období je však nutné děti taktéž vodit po vzdálenější straně chodníku od silnice a často jim vštěpovat, že v blízkosti silnic si nesmí hrát.

Děti ve věku od šesti do deseti let

Začátek povinné školní docházky je pro děti zároveň často i doba, kdy se v dopravě začínají pohybovat samostatně. Nutné je tedy vést je k samostatnosti a k opatrnosti. Děti by měly vědět, že mají přecházet pouze na přechodu, používat oči a uši a čekat, dokud nepřejedou všechna vozidla. Doma poté mohou rodiče hrát s dětmi nejrůznější hry, které je seznámí s pravidly silničního provozu.

Dětem je v tomto věku také nutné vysvětlit zásadu „vidět a být viděn“ a je vhodné oblékat je do pestrého oblečení a do oblečení s retroreflexními prvky.

Děti starší deseti let

Děti se v tomto věku stávají více samostatnými a začínají si prosazovat své názory. Rovněž však tato věková kategorie patří k nejzranitelnějším v silničním provozu. Nutné je tedy snažit se jim vysvětlit zásady správného chování bez přehnaného mentoringu. Jedním z nebezpečných fenoménů je zároveň i chůze se sluchátky, která se může stát osudnou.


Zdroj: Pexik.cz


Tento článek také můžete
* Přidat do oblíbených FACEBOOK Přidat na Facebook
GOOGLE Přidat na Google
TISK Vytisknout Linkuj
 



Komentáře
Obrázek uživatelky
profil
hlavně bychom my dospělí měl jít dětem příkladem i při jízdě na kolech..Smajlík
Aktuální soutěže
Komerční prezentace
 
 
 
Náš tip


NAVŠTIVTE NÁS ...
PŘIDAT MEZI OBLÍBENÉ NÁPOVĚDA VŠEOBECNÉ PODMÍNKY Zásady ochrany osobních údajů KONTAKT © Všechna práva vyhrazena   DESIGNED by   RSS 

Publikování nebo šíření obsahu serveru bez písemného souhlasu autora JE ZAKÁZÁNO !
Smajlíci: Copyright © Aiwan. Kolobok smiles